Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Thailands bästa dykning

Patrick Ericsson flyttade till Thailand för att lära folk att dyka. Efter snart tio år i landet har han dykt på åtskilliga platser, här är hans favoriter under vattnet.

Text: Redaktionen • 2012-01-18 Uppdaterad 2021-06-23

1 Ko Bon, Similans marina nationalpark
Djävulska rockor

Lika vacker ovan som under ytan är den avlägsna vulkanön Ko Bon med en karaktär som skiljer sig från Similans övriga öar. Huvudattraktionen är djävulsrockor som är bedårande vackra när de svävar fram med sina utspända breda vingar. Blå-gula nakensnäckor lever på områdets klippväggar, klumpiga napoleonfiskar passerar med sitt komiska utseende och skygga bläckfiskar gömmer
sig under de många stenarna.

Thailands bästa dykning
Simma med majestätiska djävulsrockor utanför vackra Similanöarna.

2 Richelieu Rock, Surins marina nationalpark
Mångfald och myller

En hästskoformad dykplats med ett spektakulärt undervattensliv. Kalkstenarna är täckta med anemoner, tång, svampar och mjuka koraller. Det unika med dykplatsen är att det finns mycket smått att leta efter vilket är en utmaning jag gillar. Allt från fläckiga små harlequinräkor till vackra sjöhästar, taggiga långsmala vattendjur (ghost­pipefish) och svärmar av olika sorters räkor. Dessutom finns det stor chans att se valhaj, djävulsrocka och fula barracudor.

Thailands bästa dykning
Ett populärt stopp när man besöker Koh Tao är den lilla ön Nangyuan.

3 Chumpon Pinnacle, Ko Tao
Drömmande djup

Elva kilometer nordväst om Ko Tao ligger Chumpontoppen som är en utgångspunkt för områdets fantastiska dykning. Runt omkring ligger en grupp gigantiska granitkobbar med fantasifulla formationer och artrikt djurliv. Dykningen är utmanande och djupet varierar från 12 till 36 meter. Här har jag sett många valhajar. Dessutom ser man ofta tjurhaj, barracuda och fladdermusfisk i stim. Utforska stenarna för spännande överraskningar.

Thailands bästa dykning
Livliga rev utanför Koh Tao.

4 Sailrock, Ko Pha-ngan
Vackert väggdyk

Ur det skimrande vattnet söder om Ko Pha-Ngan sticker ett stort runt stenblock upp. Under ytan når det ned till 40 meters djup. Tack vare blockets storlek är det ultimat för så kallade väggdyk, för den som uppskattar tryggheten med att ha en fast punkt. Runt väggen svävar stora barracudor, jacks och tonfisk. Leopardhajar cirkulerar regelbundet i strömmarna runt de kringliggande stenarna. Den branta granitväggen är täckt av svamp, koraller, ostron och musslor.

Thailands bästa dykning
En leopardhaj vilar sig på botten.

5 Boonsung Wreck, Khao Lak
Vrak och muränor

1984 sjönk det 60 meter långa och 12 meter breda malmför­ädlingsfartyget när det var ute för att gräva fram sand. Från början var vraket intakt, men efter tsunamin 2004 delades det i fem delar. Sedan dess har vraket blomstrat och lockar hundratals färgglada små fiskar och större arter som randig och fläckig muräna, långfenad fladdermusfisk, sten­fisk och bläckfisk. Far­tygets skorsten är en populär dykdel med tio meters dykhöjd.

5 sköna öar i södra Thailand

50 tips i Phuket


Text: Redaktionen • 2012-01-18
RestipsThailandKhao LakKo Pha-Ngan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top