Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Thailands bästa paradisöar

Ko. I Sverige en benämning på feminina nötkreatur. I Thailand suggererar det korta ordet något helt annat: drömmen om avlägsna öar, vita stränder och slöa dagar i hängmattor. Kort sagt: Vad skulle Thailand vara utan alla sina öar?

Text: Redaktionen • 2012-09-12 Uppdaterad 2021-06-23

Ko Tao

Sköldpaddsön – ovan och under ytan

Ko Tao är mest känt för sina många dykskolor och östra Thailands klaraste vatten. Men ön är värd ett besök även om du inte klär i groddräkt. Den mysiga stämningen förhöjs av de vackra stränderna, de grönklädda bergen och barernas neonljus som lyser upp promenadstråken och håller de heta nätterna vid liv.
Har man av någon anledning tröttnat på dykandet eller på att snorkla runt efter haj vid Sharks Bay bör man besöka Jamahkiri Spa, beläget uppe bland bergen med utsikt över bukten nedanför. Överlever man bara taxifärden dit kan man avnjuta en heldag med bastubad, aloe vera-wrapping, ansikts- och helkroppsmassage – för endast några hundralappar! Avsluta gärna kvällen på den utomordentliga restaurangen.
Ta sig dit:[/b] Billigast är nattbuss från Bangkok till hamnstaden Chumphon och därefter båt till Ko Tao. Kombinerad buss- och båt­biljett kan köpas på en av Khao San Roads många resebyråer. Du kan även ta båten från Ko Pha-Ngan och Ko Samui.

Thailands bästa paradisöar
Strandhugg på Ko Tao.

Ko Wai

Populär utflykt

Ko Wai i riktigt blågrönt hav är en av de popu­läraste dagsutflykterna från Ko Chang. Ön är liten och flack. Strängar av sand möter badvänligt vatten vid nordkustens bukter. Siktdjupet är lika imponerande som vattnet är klart. Många kommer hit för att snorkla bland korallreven eller helt enkelt bara njuta och slå dank i det anspråkslösa lugnet.
Ko Wai är snudd på obebott. I norr finns tre bungalowbyar, lika många restauranger och två pirar där båtarna från Ko Chang ankrar. Stränderna i öster är ödsligare. En stig går tvärs över ön, upp genom gles djungel och gummiplantager, och så ner till bukterna i söder. Badvikar här också, men dessvärre ganska skräpigt.
Ta sig dit:[/b] Under säsong, dagliga förbindelser av framför allt utflyktsbåtar från Ban Bang Bao på Ko Chang.

Thailands bästa paradisöar

Ko Samet

Bangkoks bästa strand

Ko Samet ligger 3–4 timmar sydost om mångmiljon­staden Bangkok. Kontrasterna kan knappast vara större. Näshornsfåglar flyger mellan träden. Dam­miga grusvägar upp och ner från norr till söder. Och stränderna är riktigt, riktigt bra med finaste vit sand och ett silverklart vatten.
Naturligtvis lär du inte vara ensam. Särskilt under helger flyr många unga Bangkokbor hit. Då är det drag och fest nätterna igenom. Samtidigt finns lugna stränder. Livet levs generellt stillsammare ju längre söderut på ön du färdas.
Den sex kilometer långa ön har status som nationalpark. Trots det har Ko Samet, särskilt i norr, exploaterats hårt. Helhetsintrycket är ändå en relativt lugn och sympatisk semesterö.
Ta sig dit:[/b]Närmsta flygplats ligger i U-Tapao några mil öster om Pattaya. Bangkoks nya internationella flygplats når du med buss från fastlandets Ban Phe på 2–4 timmar. Från Ban Phe går en förvillande mängd småbåtar till Ko Samet. Överfarten tar 30 minuter och du landar i nästan samtliga fall vid Na Dan Pier på Ko Samet.

Thailands bästa paradisöar
Ko Samet, en favorit bland semestrande Bangkokbor.

Ko Lipe

Dykarnas favorit

Ko Lipe känns som, om inte världens så i alla fall Thailands ände, vilket det i princip också är. Den lilla platta ön ligger långt ute i ett kristallklart hav med rika korallrev och förstklassiga dykmöjligheter.
Du går runt ön på någon timme. I en gyttrig by med välkrattade trädgårdar bor ungefär 500 personer. Flertalet invånare är chao náam, sjözigenare, och talar ett språk som kallas för maowi.
De flesta som söker sig hit kommer för att snorkla eller dyka. Siktdjupet är häpnadsväckande och bland det bästa som Thailand har att erbjuda.
På Ko Lipe har turismen under de senaste fem åren expanderat kraftigt. Stranden Ao Pattaya har fått sällskap av bungalowbyar och barer. Men Ko Lipe är ändå en lugn och behaglig plats att låta dagarna flyta iväg på.
Ta sig dit:[/b] Båt från Pakbara på fastlandet. Även båtar från Ko Lanta, Trang och malaysiska Langkawi.

Thailands bästa paradisöar
Ko Lipes popularitet har ökat enormt, men paradiskänslan består.

Ko Kham

Spektakulära stränder

Ko Kham är så liten att ön knappt syns på kartan: futtiga 300 meter från norr till söder och 200 meter från väster till öster. Här, vid ett smalt sund mot Ko Maak, finns en av Thailands skönaste och vackraste stränder. Riktigt vit sand bildar en revel mellan vulkansvarta stenbumlingar, dåsiga palmer och jublande klart blågrönt vatten.
Särskilt spektakulärt blir det under seneftermiddagen. I brytningen mellan ebb och flod tycks folk promenera på vattnet. Sol och bad är det som gäller här. Det är långgrunt, barnvänligt och ön saknar helt trafik. Man är i full färd med att bygga ett hotell, det blir klart under nästa år. I väntan på det är en dagsutflykt hit ett bra alternativ. Ön är privat och det kostar 100 baht, cirka 25 kr, att gå iland. En båt tar dig på tio minuter över till Ko Maak. Den äventyrlige tar paddeln i högsta hugg och havskajaken hit.
Ta sig dit:[/b] Under säsong, dagliga förbindelser av framför allt utflykts­båtar från Ban Bang Bao på Ko Chang.

Thailands bästa paradisöar

Ko Pha-Ngan

Paradis och party

Ko Pha-Ngan förknippas framför allt med unga backpackers och det ökända fullmånepartyt. Men tar du dig bort från stranden Hat Rin finner du fina, folktomma stränder och lugna, mysiga bungalowbyar.
Vägarna runt ön är dock hopplöst dåliga, bäst är att ta en båtrundtur.
Jämfört med inställsamma Ko Samui är Ko Pha-Ngan vasst, vilt och bergigt. Stränderna är ofta små och bildar gulvita halvmånar av mjuk sand mellan hav och yviga palmer. Ko Pha-Ngans läckraste stränder finns i norr. Här är det också betydligt lugnare än på Hat Rin, men för den skull inte fritt från fest och musik. Turismen är överlag småskalig. De flesta som tar sig hit reser individuellt. Men planerna på en ny flygplats hotar att ändra rejält på Ko Pha-Ngans karaktär.
Ta sig dit:[/b] Billigast är nattbuss från Bangkok till hamnstaden Surat-thani och därefter båt till Ko Pha-Ngan. Du kan även flyga till grann­­ön Ko Samui och ta båten därifrån. Båten anländer till hamnen i Thongsala.

Thailands bästa paradisöar

Ko Chang

Den gröna elefantön

Ko Chang ligger hög, grön och dramatisk i Siambukten mot Kambodja. Ett andhål för semestrande Bangkokbor, ryggsäcksfolk och familjer. Skönt strandhäng på mattor, i träden och i sanden, är vad som gäller. De flesta hamnar på White Sands Beach. Naturligt eftersom den ligger närmast färjan men stranden är därför ganska trång och högljudd. Längre söderut finns istället favoriten Lonely Beach som är ett bättre val för den som söker lite mer genuin känsla.
Ön är omringad av en skärgård där ett femtiotal oexploaterade Robinsonöar väntar på att bli upptäckta. Hyr privatbåt eller hoppa på en turbåt till paradisöarna Ko Wai, Ko Kham, Ko Kood eller Ko Maak. Här kan du både bo i enkel hydda på en öde strand eller på lyxig resort.
Ta sig dit:[/b] Buss till Trat från Ekkamai Busterminal i Bangkok tar fem timmar. Minibuss från Khao San Road kör något snabbare men kostar dubbelt så mycket. Flera företag kör båtar över till Ko Chang från Trat.

Thailands bästa paradisöar
Gröna Ko Chang är landets näst största ö.

Ko Yao Noi

Hitta lugnet vid Phuket

Ko Yao Noi och Ko Yao Yai är Phukets grannar i öster, men också dess motsats. Ungefär så här såg det alltså ut innan turismen tog fart. Risfält, mopeder, grå bufflar som går och skrotar i vägkanten och inte en enda neonskylt eller några blinkande barljus.
Just de kvaliteterna har, hur motsägelsefullt det än låter, satt de båda öarna på turistkartan. Folk som vill uppleva ett mer autentiskt Thailand nära Phuket söker sig hit.
Än så länge är tempot lugnt. Och de som kommer hit tvingas in
i rytmen. För det finns inte så mycket annat att göra än att dyka, paddla havskajak, ligga i hängmattan eller ge sig ut på strövtåg.
Flest bungalowuthyrare finns på sträckan Basai–Klong Jaak, här kan man också hyra havskajak eller åka på dykturer.
Ta sig dit:[/b] Båt från Thalen Pier, en halvtimme med bil utanför Krabi, eller från Bang Rong, nordöstra Phuket. Båtar går även direkt från Phuket Town och Ko Phi Phi under högsäsong.

Thailands bästa paradisöar
Nattlig fisketur utanför Ko Yao Noi.

Ko Surin

Jungfruliga vatten

Blåare än så här blir inte Thailand. Och sanden blir förmodligen inte mjukare, korallreven knappast färggrannare. Ögruppen Ko Surin ligger långt, långt ut i Andamanska havet. Avståndet till burmesiskt
territorialvatten är en halvmil.
Ögruppens nationalpark rymmer ett känsligt eko­logiskt system av korallrev och jungfruliga vatten.
På Surinöarna finns regnskog, höjder och mangrove, miljöer med makaker (apor), vildsvin, flygande hundar, pytonorm och stöddiga varanödlor. Till några av stränderna kommer varje år havssköldpaddor för att lägga ägg. Jätterockor och valhaj siktas regelbundet i vattnen kring öarna.
Ko Surin Neua, den norra ön, får av naturliga skäl mest uppmärksamhet. Här finns parkhögkvarteret. Och här finns Surinöarnas enda stugby och restaurang.
Ta sig dit:[/b] Chartrade dykbåtar tar sig ibland hit från Phuket och Khao Lak, ofta via Similanöarna. Reser du på egen hand finns båtar från fiskeläget Ngan Yong, två kilometer vid sidan om huvudvägen mellan Phuket och Ranong.

Thailands bästa paradisöar
Gå under ytan på Ko Surin.

Ko Tarutao

Äkta Robinsonkänsla

Stor och svällande grön med höjder på upp till 700 meter höga berg och en ångande regnskog. Samtidigt finns här några av Thailands vackraste och mest förföriska stränder. Miljöerna skulle kunna vara hämtade ur Robinson Crusoe, något som även tv-industrin upptäckt – den amerikanska motsvarigheten till vår dokusåpa Robinson spelades in på nordöstra Ko Tarutao.
Ko Tarutao ligger avlägset och har under långa perioder varit helt isolerad från omvärlden. Den tre kilometer långa stranden Ao Sone som plötsligt dyker upp efter en lång djungelvandring gör ett oförglömligt intryck. Det här måste vara en av Thailands fem vackraste stränder; isolerad, avlägsen, ödslig och med hårt packad sand. När man ligger i vattnet ser man djungel, berg och ett pärlband av fiskebåtar framför Ko Adang. Bättre kan det knappast bli.
Ta sig dit: [/b]Båt från Pakbara på fastlandet. Närmsta flygplats ligger i Hat Yai. Flygplatsen i Trang finns också inom rimligt räckhåll.

Thailands bästa paradisöar
Ko Tarutao. Regnskog och robinsonkänsla.

Ko Similan

Avlägsen utpost

Similans nio öar ligger långt ut i Indiska oceanen som gröna fyrbåkar i en blågrön rymd. Känslan av avlägsen utpost är uppenbar.
Similanöarna har historiskt sett aldrig varit bebodda. Det dröjde till 1900-talet innan öarna i någon större omfattning drabbades av mänsklig påverkan. Störst av öarna är Ko Similan, som också kallas för Ko Paet eller ö nummer åtta.
Nationalparkshögkvarteret ligger på Ko Miang. Begränsade övernattningsmöjligheter finns på Ko Similan och Ko Miang.
Ett internationellt dykmagasin placerade Similan bland de vackraste öarna och världens tio bästa dykvatten. Har man varit här med cyklopet framför ansiktet tvivlar man inte på att det är sant.
Ta sig dit:[/b] Dagsutflykter med båt från Phuket. Från Phuket, Ko Lanta och Khao Lak arrangeras också längre dykturer på upp till en vecka i området. Om du bokat boende i förväg kan du stanna i lugn och ro på själva öarna. Båtar går från fiskeläget Thap Lamu, fyra kilometer öster om stora landsvägen mellan Phuket och Khao Lak.

Thailands bästa paradisöar

Ko Pai (Bamboo Island)

Snorkling och stränder

En avlägsen Robinsonö med fantastisk strand och sanslöst klart vatten. Själva ön är liten, platt och täckt av svårgenomtränglig djungel. Stranden tillhör Thailands bästa. Tjock sand ligger som nyfallen marssnö. Den tisslar och tasslar, viskar under fötterna och ligger runt den lilla djungelön som brättet på en hatt. Stim av gul-svartrandiga fiskar störtar fram mellan korallerna. Och har du tur ser du också delfiner. På ön finns en handfull parkvakts­bostäder, en mycket enkel restaurang (kolla med båtföraren om den har öppet), plus några tält att hyra. Risken är överhängande att du krävs på parkavgift; be i så fall att få kvitto eller biljett (risk annars att pengarna försvinner i fel fickor).
Ta sig dit:[/b] Bambuön Ko Pai ligger ungefär en timmes resa bort med båt från Ao Ton Sai på Ko Phi Phi. Man kan även ta sig hit från Krabi och Phuket.

Thailands bästa paradisöar
Badpaus vid Bamboo Island.

Missa inte:


Text: Redaktionen • 2012-09-12
RestipsThailandKo ChangKo Pha-NganPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top