Redaktionen

Redaktionen

Restips

Thailands klimat

Det är lika bra att säga det med en gång: Var beredd! Thailand är varmt, fuktigt och hett. Bangkok är exempelvis världens hetaste huvudstad. Du vet om det, men kommer säkert ändå att bli överraskad när du kliver av planet.

Text: Redaktionen • 2008-09-22

I Thailand blir det hetare och fuktigare ju längre söder-ut du färdas. Ytterligheterna i landet varierar ofta mellan 20 och 40 grader. På toppen av Doi Inthanon har det uppmätts nattliga minusgrader vid något extremt sällsynt tillfälle. I Bangkok däremot går temperaturen aldrig ner lägre än till 28–30 grader under de kallaste vintermånaderna. En luftfuktighet som ofta spänner mellan 66–83 procent bidrar ofta till att temperaturen känns högre än vad den i själva verket är.

I Thailand finns grovt räknat tre säsonger:

Hettan

Den heta perioden sträcker sig från mars till maj. Då är det rejält varmt över hela landet. Temperaturer på 40’�45 grader förekommer till exempel i norra Thailand.

Regnperioden

Regnperioden börjar i juni och fortsätter till oktober. Åtminstone var det så fram tills för något årtionde sedan. Som en följd av globala klimatförändringar stämmer de traditionella säsongerna inte längre till hundra procent. Vissa år drabbas Thailand av kraftiga översvämningar.
Att resa under regnperioden har ändå vissa fördelar. Regnen gör luften friskare. Det råder dessutom lågsäsong när det gäller turism. Många hotell ger kraftiga rabatter på boende. När man besöker Thailand under regnperioden är mönstret ofta så här: kraftiga regn från sen eftermiddag och under natten. Men också långa perioder med solsken och klar himmel, speciellt på morgnar och förmiddagar.
Thailand drabbas liksom övriga länder i Sydostasien årligen av monsuner. Det regnar, det blåser med oroligt hav och översvämningar som resultat. Sydväst- och nordostmonsunen följer ett någorlunda regelbundet mönster. Då det är dåligt väder längs Andamanhavets kust brukar det ofta vara fint väder vid Siambukten och vice versa.
Generellt ökar både nederbörd och antal regndagar dramatiskt ju längre söderut du färdas i Thailand.

Svalkan

Från november till februari inträffar den svala perioden. Vinter i Bangkok och södra Thailand innebär temperaturer mellan 25 och 32 grader. Det är rejält varmt, men behagligt. I norr möter fina, klara dagar med dagstemperaturer kring 25 grader. Disiga och dimmiga dagar och nätter kan temperaturen sjunka till 10–15 grader.
Normala år får landet endast begränsat med nederbörd under perioden. Vintern 2000/2001 var ett kraftigt undantag. Då drabbades södra Thailand av kraftiga regn och översvämningar. I normala fall är november till februari den behagligaste perioden att resa runt i Thailand.

Bäst och sämst väder?

Lagom varmt och lite regn? Då gäller grovt räknat november–februari. Undantaget är Ko Samui, Ko Pha-Ngan och resten av Malackahalvöns östkust, där det är svalast och minst nederbörd under februari–september.

  • Pattaya och Trat, Siambuktens östkust, minst nederbörd december–mars.
  • Ko Chang, bäst väder november–mars. Hetast mars–maj. Blötast juni–september.
  • Ko Samet, bäst väder november–april. Blötast juni–oktober.
  • Hua Hin, minst nederbörd december–mars, början april.
  • Ko Samui–Songkhla, minst nederbörd mitten januari–april. Från april ökad nederbörd, men de tunga skyfallen börjar först i september.
  • Thailands västkust, Phuket–Trang, minst nederbörd och behagligast temperaturer, mitten av november–mars.
  • Norra Thailand, Skönast väder från mitten av november–mitten av december. Och från februari när solen åter börjar värma. Januari är soligt och fint om du är beredd på kyliga och ibland dimmiga morgnar och kalla nätter. Mars–maj är ofta olidligt hett.
  • Bangkok är som hetast från mars–maj. Under perioden inte ovanligt med dagstemperaturer på 35 grader. Svalast, om nu 30–32 grader kan kallas så, är oktober–december.

Mest turister i Thailand

Högsäsong sträcker sig från november till slutet av mars. Very peak season, över jul och nyår, då lediga rum är svåra att hitta och priserna på boende är det dubbla från det normala.

Minst turister i Thailand

När det är som varmast. Och som blötast, det vill säga under monsunen, april–oktober.

Väderstatistik

Detaljerat om Thailand, http://www.tmd.go.th


Text: Redaktionen • 2008-09-22
RestipsThailand

Scroll to Top