Annons
Annons
Annons

846257.jpg

Aruba

Världens 15 bästa stränder

Mjuk, ljus och allra helst vit sand. Klart vatten. Gärna kokospalmer. Vi vet hur den perfekta stranden ska se ut. Men räcker det att den är bildskön för att den ska vara skön att vara på? Vagabond har utsett sina strandfavoriter.

Text: Per J Andersson • 2011-01-10 Uppdaterad 2021-09-14
Annons

Vagabonds redaktion är berest. Vi har sett fler stränder än de flesta. Därför kan vi jämföra och har för dig, kära läsare, sammanställt våra strandfavoriter jorden runt. Vi lovar, några av dem är riktiga nära-paradiset-upplevelser.
Världens 15 bästa stränder

1. Ipanema Beach, Rio de Janeiro, Brasilien

Sambarytmer och cityliv

Rio de Janeiro har några av världens allra bästa citystränder. Copacabana är mest känd och besjungen i flera visor, men även Ipanema är hyllad i bossanovahiten “The Girl from Ipanema”. Här möts man av härliga bränningar, en bred sandremsa omgiven av mjukt rundade grå klippor – och skyskrapor. Soliga dagar samlas en livfull blandning av lekande barn, ananasförsäljare, beach-volleyspelande tonåringar, styrkelyftande bodybuilders och deras mormödrar. Pyttesmå bikinier och badbrallor är mer regel än undantag – på samtliga. Stadsdelen Ipanema är en av Rios flashigaste (och har rykte som en av de säkraste), men stämningen på stranden är avslappnad och tillåtande. Nära Rua Farme de Amoedo samlas gayfolket, här vajar en regnbågsflagga.

Hotell, mat och nöjen: Vad söker du? Allt finns inom tio minuters promenad.
Bäst: Den livsbejakande, vibrerande mixen av människor.
Sämst: Extremt packat när vädret är strålande. Ficktjuvsrisk!

Annons

Världens 15 bästa stränder

2. Flic-En-flac, Mauritius

Delfiner och party

På morgonen simmar delfiner strax utanför denna vidsträckta strand. Stämningen är avslappnad, fiskare i träbåtar samsas med turister. På helgkvällarna vibrerar luften av förväntan. Mauritius hetaste inneställe nattklubben Shotz, ligger här.
Hotell, mat och nöjen: Flera femstjärniga resorter ligger längs stranden och enklare hotell finns i närheten. Ett dussin restauranger och nattklubbar finns tvärsöver gatan bakom stranden.
Bäst: Timmarna strax efter söndagens solnedgång. Då kommer lokalbefolkningen hit för att grilla kyckling över öppen eld och dansa till traditionell ségamusik.
Sämst: Giftiga stenfiskar som lurar på havsbottnen. Badskor är en bra idé.

Världens 15 bästa stränder

3. White Sand Beach, Khao Lak, Thailand

Undangömd strandlyx

Ao Thong, även kallad White Sand Beach, är den överlägset vackraste stranden vid Khao Lak. Den ligger ungefär 15 km från centrum vilket gör att du hittar lugnet här. Ta en song-thaew (liten minibuss med öppet flak) och på ett litet kick når du finkornig, elfenbensvit sand och ljummet vatten.
Hotell, mat och nöjen: Några få utvalda. Här ligger superlyxiga Sarojin och smakfulla Similana Resort. Man kan också hyra bungalow och äta på charmiga Ao Thong Beach Bungalows and Restaurant.
Bäst: Avskildheten.
Sämst: wc-bristen. Det finns toaletter på hotellen att låna, men då måste du kanske köpa en dricka.

Världens 15 bästa stränder

4. Clifton Beach, Kapstaden, Sydafrika

Sprudlande stadsstrand

Clifton kvalificerar sig på denna lista främst för sin kontext;
den absoluta närheten till Kapstadens shopping- och nöjes-distrikt. Här finns plats för de flesta. Gayfolk, barnfamiljer, glassiga strandposörer, surfare och romantiska par. Stranden är uppdelad i flera olika sektioner, var och en med sin egen karaktär. Leta runt och du hittar säkert den som passar dig.
Hotell, mat och nöjen: Finns i badorten Camps Bay ett stenkast bort. Vill man unna sig verklig lyx tar man in på glassiga Twelve Apostle Hotel (12apostleshotel.com). I Camps Bay finns även många restauranger och barer.
Bäst: Läget och folklivet.
Sämst: För att ta sig ner till stranden måste man gå nerför branta trappor, och det kan vara krångligt att hitta parkering uppe vid vägen.

Världens 15 bästa stränder

5. Eagle Beach, Aruba

Karibisk dröm

Eagle Beach på Aruba har utsetts till en av Karibiens absolut bästa stränder av både USA Today och Condé Nast Traveler. Vi kan bara hålla med. Sanden är nästan fånigt len och vit, och stranden är så lång att du blir trött i benen av att traska längs hela. Då kan du ju bara sätta dig på en strandservering eller dimpa ned i skuggan under en palm. Vila fötterna, och betrakta de graciösa långbenta vadarfåglarna som samlas i vattenbrynet. Stanna hela dagen, se solen gå ned över Karibiska havet och avsluta med en middag i facklornas sken, med fötterna nedborrade i ännu solvarm sand.
Hotell, mat och nöjen: Flera hotell ligger längs strandremsan, restauranger i överflöd.
Bäst: Det underbart ljumma havet.
Sämst: Biltrafiken susar förbi rätt nära på sina håll.

Världens 15 bästa stränder

6. Phra Nang, Railey, Thailand

Strandhäng och klättring

På Railey utanför Krabi ligger allt inom gång-avstånd – både horisontellt och vertikalt. Restauranger, barer, djungel och fantastiska vyer. Phra Nang räknas till en av Thailands absolut vackraste stränder med sin vita sand, lodräta klippor och Phang-Ngas sockertoppar
i horisonten. Kvällarna bjuder på brasfester där klättrare samlas och diskuterar dagens leder.
Hotell, mat och nöjen: Phra Nang har inga fasta restauranger men östra Raileys restaurangrika strandremsa ligger bara tio minuter bort.
Bäst: Klipporna som ramar in stranden. Lätt att kombinera lata dagar med klättring.
Sämst: Turistbåtarna lägger ankar här under högsäsong och det blir fort överbefolkat.

Världens 15 bästa stränder

7. Myrtos, Kefalonia, Grekland

Ett grekiskt vykort

Precis nedanför den slumrande byn Divarata på den joniska ön Kefalonia breder en av Greklands vackraste klapperstensstränder ut sig. Vita, ovala stenar, azurblått hav, röd vallmo, och branta kalkstens-klippor. Inte att undra på att Myrtos är en av världens mest fotograferade stränder! Med lite tur har du stranden för dig själv i maj och september.
Hotell, mat och nöjen: I Divarata finns inte mycket.
Åk istället åtta kilometer norrut, till Assos – en romantisk fiskeby med charmiga boutiquehotell, klängrosor, en venetiansk 1500-talsborg och små tavernor vid vattnet.
Bäst: Det är som att dyka ner
i ett photoshopat vykort, så vackert är det. Dessutom slipper du sand i öronen.
Sämst: De höga vågornaoch starka undervattensströmmarna kan överraska även
den starkaste av simmare, och under den heta högsäsongen ligger turisterna uppradade på centimeterstort avstånd från varandra i den kokande bukten.

Världens 15 bästa stränder

8. Matira Beach, Bora Bora, Franska polynesien

Kunglig smekmånad

Bora Bora är Söderhavets pärla och den knallturkosa lagunen är känd som den vackraste i världen. Kronprinsessan och Daniel var här på smekmånad och de är inte de enda. Men de flesta lyxturister håller sig på sina femstjärniga hotell och Matira Beach, öns enda allmänna strand som ligger på den södra udden, är fortfarande en oexploaterad dröm.
Hotell, mat och nöjen: Det här är en smekmånadsdestination. Nöjena finns i snorkling och i lyxen att göra ingenting. Flera hotell och pensionat ligger på strandens södra del och på den lilla snackrestaurangen Moi Here fräser en
bastant polynesiska goda fisk-burgare.
Bäst: Lagunen, som är mer turkos än det mest overkliga vykortet.
Sämst: Bristen på skugga. Turistlyx som parasoll hör inte hemma har, så investera i ett eller ta med dig en stor hatt.

9. Playa Altana, Ica, Peru

Peruansk jungfrulighet

Virgin Beaches väster om ökenstaden Ica i Peru är praktiskt taget orörda. Böljande sanddyner så långt ögat kan nå, fantasieggande stenformationer, grottor, sollapande sjölejon, och magiska solnedgångar som färgar sanden röd.
Hotell, mat och nöjen: Bo, ät och drick vid oasen Huacachina utanför Ica. Vill du inte bara bada går det fint att sandboarda (åka bräda nerför sand-dynerna), besöka piscodestillerier, eller flyga över de mystiska Nascalinjerna!
Bäst: Avskildheten! Bara du, havet och sjölejonen.
SÄMST: Det bästa med stranden är även det sämsta – avskildheten. Enda sättet att ta sig dit är med jeep genom öknen, vilket bör göras med guide. Läs mer på desertadventure.net.

Världens 15 bästa stränder

10. Playa el Diario, Puerto Colombia, Venezuela

Väl värd vandringen

Packa badkläder och picknick, promenera ut ur Puerto Colombia och förbi kyrkogården. Följ skyltarna som pekar mot stranden och vandra in i buskaget. När det börjar luta neråt är du på rätt väg. Efter totalt 45 minuters vandring når du den snäcktäckta stranden som ramas in av en lummig klippvägg och turkosblått svalkande vatten. Här är få soldyrkare och det är intimt och avslappnat. Gör upp med en av byns fiskare så att de hämtar dig när solen gått ned.
Hotell, mat och nöjen: stranden saknar helt faciliteter, men
i Puerto Colombia finns boende, restauranger och lugnare barer. Festa gör du någon annanstans.
Bäst: Den 40 meter långa strandremsan som du nästan har för dig själv.
Sämst: En kort sträcka av vandringen är hyfsat brant och jobbig om man har flipflop-tofflor.

Världens 15 bästa stränder

11. Tulum, Mexico

Historisk inramning

Tulum är kronjuvelen på Mexikos karibiska kust. Ökad popularitet har inte lyckats besudla denna långa palmkantade paradisstrand där såväl historie-nördar som soldyrkare trivs. Bredvid stranden finns näm–ligen ett helt område med maf-figa mayaruiner, vilket ger en extra dimension till stranden.
Hotell, mat och nöjen: Bungalower i olika prisklasser finns fortfarande i drivor längs stranden – biffiga betonghotell är bannlysta. Här handlar allt om att göra så lite som möjligt. Är din semestervision synonym med vilda klubbar och
tequilarace gör du klokt i att styra kosan mot Cancún lite längre norrut.
Bäst: Skönheten. Hav och strand i total harmoni. Tulum har otaliga gånger utsetts till världens vackraste strand – vilket inte är oförtjänt.
Sämst: Efter ett par dagar kan man få nog av yogaentusiaster och smekmånadspar och börja sukta efter ett tequilarace.

Världens 15 bästa stränder

12. Plaka, Naxos, Grekland

Sköldpaddor och snäckor

Havet utanför den halvmilslånga stranden är turkost. Runt undervattensrev, stenar och över snäckbeströdda sandbottnar simmar färggranna fiskstim och jättesköldpaddor. Stranden går från tätbefolkad med rader av solstolar till nästan öde med en och annan nakenbadare. Sanddyner, en grusväg, dammiga tamarisker och traditionella tavernor med doft av grillat lamm, citron och färska örtkryddor.
Hotell, mat och nöjen: Hotell, semesterlägenheter, camping, vattensportcenter, tavernor, fin italiensk restaurang och några barer, men
för klubbliv är det bussen 20 minuter in till Naxos stad som gäller.
Bäst: Känslan av landsbygd. Taverna Paradiso, en av öns bästa restauranger.
Sämst: Att strandens dyk-center bommade igen i våras.

Världens 15 bästa stränder

13. Kendwa, Zanzibar, Tanzania

Utan lågvatten

Få stränder har så vit sand att man nästan måste ha solglasögon om natten. Kendwas sand både knarrar och bländar ljuskänsliga ögon dygnet runt. Här finns fantastisk snorkling bara en kort båttur ut och frodiga kryddplantage en kort bilresa in. Turister blandas med moderna massajer och lokalbefolkning som letar krabbor i strandkanten.

Hotell, mat och nöjen: Allt du behöver finns här men ha inte bråttom. Anpassa dig till tempot och du smälter in som fisken i vattnet. Fullmåneparty i bungalowbyn Kendwa Rocks.
Bäst: Enda stranden på Zanzibar som får behålla det mesta av havet vid ebb.
Sämst: Smörsångarna och de dryga italienarna som ockuperar lyxhotellet vid den nordliga delen av stranden.

14. Pangandaran, Java, Indonesien

Där havet möter djungeln

Pangandaran har inte samma paradiskänsla som många andra stränder. Men den har mycket annat. Byn ligger på ett smalt näs som sticker ut i havet. Strand på båda sidor. Längst ut sväller näset till en halvö med tät djungel full av apor, varaner och andra exotiska djur. Via smala stigar når du små ljusa strandpärlor där solbadarna får sällskap av vilda (men snälla) djur.
Hotell, mat och nöjen: Det mesta finns i Pangandaran, från fina restauranger till billiga bed & breakfast, men inget sent tempofyllt nattliv.
Bäst: Närheten till naturen, det avspända folklivet och den färskfångade och billiga hummer som serveras på strandhaken.
Sämst: Ibland är det lite skräp på huvudstranden – men småstränderna i naturreservatet är extremt rena.

Världens 15 bästa stränder

15. Lankayan, Malaysia

360 grader paradis

På Lankayan i närheten av Borneo står avslappning på schemat och den stressigaste aktiviteten är ett parti schack mot personalen. När dina böcker är utlästa kan du vandra längs pärlvita stränder, dyka i färgfyllt vatten, gå på sköldpaddsjakt och bada med minihajar.
Hotell, mat och nöjen: Här finns 23 bungalower som tillhör öns ekoresort, måltiderna är inkluderade och förutom bedårande stjärnskådning är det främsta nöjet att bekanta sig med de andra gästerna.
Bäst: Badkläder är den enda packningen som behövs – vart du än går är det strand och sand.
Sämst: Inget för rastlösa.

5 X strandkultur

1. The Beach.

Film av Danny “Slumdog Millionaire” Boyle från år 2000. Om en ung backpackers (spelad av Leonardo DiCaprio) haschdimmiga drömmar om den nästan övernaturligt perfekta stranden.

2. Härifrån till evigheten.

Film från 1953 med den klassiska grovhångelscenen i vattenbrynet. Kanske var det här den tropiska stranden första gången blev romantisk?

3. Baywatch.

Amerikansk tv-serie som spelades in 1987-2001. Om livräddare i soliga Los Angeles där de kvinnliga skådespelarna ständigt gick klädda i baddräkt – även när de inte befann sig på stranden.

4. The Beach Boys.

Rockband bildat 1961 i kaliforniska Hawthorne. Skapade en egen musikstil: den lallande, überglada surfrocken.

5. Pippi Långstrump i Söderhavet.

Svensk barnboksklassiker från 1948 om Pippis, Tommys och Annikas äventyr på ön med “de vackraste kokosnötpalmerna och det blåaste blå vattnet”.

Alla har sin favoritstrand

Hösten 2009 bad vi läsarna att tipsa om sina favoritstränder på vagabond.se. svaren vällde in. Tack för tipsen! kolla om din favoritstrand finns med:
Huntington Beach (Kalifornien, USA), Sipadan (Malaysia), Manuel Antonio (Costa Rica), Cable Beach (Australien), Anse Lazio och Anse Georgette (Seychellerna), Seven Mile Beach (Cayman-öarna), Lanikai Beach (Hawaii, USA), Cannon Beach (Oregon, USA), Sarasota (Florida, USA), White Haven Beach (Australien), Cayo Levantado (Dominikanska republiken), Copacabana (Rio, Brasilien), Sentos (Singapore), Waikiki Beach (Hawaii, USA), Likoma Island (Malawisjön, Malawi), Malindi (Kenya), St John (Virgin Islands, USA), Maragogi (Recife, Brasilien), Playa Blanca (Colombia), Sharks Bay (Barriärrevet, Australien), Sjön Stora Rengen (Öster-götland), One Foot Island (Cooköarna), Maria Pia i Alghero och La Bombarde (Sardinien, Italien), Lampuuk (Sumatra, Indonesien), Ao Pattaya (Ko Lipe, Thailand), Nungwi (Zanzibar, Tanzania), Ouleva (Vänskapsöarna, Tonga), Unawatuna (Sri Lanka), Ko Kradan (Thailand), Mue Ne (Vietnam), Los Canos de Meca (Spanien), Abel Tasman National Park (Nya Zeeland), Virgin Cove (Samoa), Yasawa (Fiji), Elafonissi (Kreta, Grekland), Daydream Island (Fiji), Murrays Beach (Jervis Bay, Australien), Rarotonga (Cooköarna), Narbonne Plage (Frankrike), Pain du Sucre (Les Saintes, Guadelope), Tarare (Guadelope), Bucco Bay och Castara (Tobago), White Beach (Boracay, Filippinerna), Gili-öarna (Lombok, Indonesien), Sandhammaren (Skåne), Kuredu (Maldiverna), Playa Flamenco (Culebra, Puerto Rico), Playa Rincon (Dominikanska republiken), Isla Mujeres (Mexiko), Aitutaki (Cooköarna), Puka Shell Beach (Boracay, Filippinerna), Formosa (Sao Miguels, Azorerna), Baby Beach (Aruba), Source D’Argent (La Digue, Seychellerna), Meedhuffushi (Maldiverna), Akitua Motu, Manase och Lalomanu (Samoa) samt, till sist, Ao Sone (Ko Tarutao, Thailand).


Text: Per J Andersson • 2011-01-10
ArubaBrasilienFranska PolynesienGreklandIndonesienMalaysiaMauritiusMexikoPeruSydafrikaTanzaniaThailandVenezuelaKapstadenKefaloniaKhao LakListorNaxosRio de JaneiroZanzibar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top