Annons
Annons
Vackra Ksamil, en av Stefan Nilssons Albanienfavoriter. Foto: Thinkstock.

Vackra Ksamil, en av Stefan Nilssons Albanienfavoriter. Foto: Thinkstock.

Albanien

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips

Albanien har blivit så populärt att till och med charter­bolagen hittat hit. Stefan Nilsson har besökt landet ett 30-tal gånger på 27 år. Här är hans favoritplatser.

Text: Redaktionen • 2015-05-08 Uppdaterad 2021-06-23
5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Stefan Nilsson. Från: Göteborg. Ålder: 57 år. Gör: Journalist på GT/Expressen. Författare till I flyktens skugga och Hämndens spel, båda utspelas i Albanien.

 

1. Blloku, Tirana

Ät i diktatorns skugga

Det här är huvudstadens populäraste restaurangområde. Under kommunisttiden var Blloku, området runt den förre diktatorn Enver Hoxhas jättepalats, förbjudet att besöka. Först efter kommunismens fall 1991 fick Tiranaborna se vilken lyx familjen Hoxha levde i medan befolkningen blev allt fattigare. Efter saneringen av stadskärnan i början på 2000-talet utvecklades Blloku till centrum för Tiranabornas ätande och drickande.

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Kvarteret Blloku i Tirana – restaurangtätt och trendigt. Foto: Stefan Nilsson.

2. Skanderbeg-museet, Kruja

Om en albansk hjälte

I Kruja, 3 mil norr om Tirana, finns ett museum om nationalhjälten Skanderbeg. Han föddes i början på 1400-talet i just denna stad, och i museet kan man lära sig mer om albansk historia. Genom ord, målningar och föremål får man bland annat följa hur Skanderbeg höll stånd mot turkarna i just Kruja. Museet ligger högt uppe i bergen i den gamla fästningen, där de äldsta delarna är från 400- och 500-talen. 

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Vackra staden Krujas gamla citadell inrymmer numera ett museum, tillägnat Skanderbeg. Han var befälhavare och upphöjdes till nationalhjälte efter sin död. Foto: Stefan Nilsson.

3. Himara

Stränder och utflykter

Himara är en av de populäraste orterna längs kustremsan ned mot Grekland. Stränderna är fantastiska och där finns bra restauranger och hotell för den som vill tillbringa några semesterdagar på en hittills ganska okänd plats. I närheten finns den lilla Kastrokyrkan med sina vackra väggmålningar. Tio minuter söderut finns den gamla övergivna ubåtsbas som var anledningen till Sovjet-unionens intresse för Albanien efter andra världskriget.

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Himara, både ort och region. Foto: Stefan Nilsson.

4. Ksamil

Strandliv nära Korfu

Knappt 1,5 mil söder om Saranda ligger Ksamil, som de senaste åren exploderat som turistort. Här finns gott om stränder, några av dem belägna på öar inom simavstånd från fastlandet. I Ksamil fanns under kommunistdiktaturen en flottbas där en av militärens huvuduppgifter var att se till att albaner inte kunde ta sig till närliggande Korfu. Ett fåtal från Saranda–Ksamil-området klarade trots militärens närvaro att fly till Grekland. 

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Badorten Ksamil har många vackra stränder och söta små öar strax utanför kustlinjen.

5. Butrint

3 000 år av historia

Några kilometer sydost om Ksamil ligger Butrint, en fantastisk plats för den som är intresserad- av historia. Här kan man, i samma område, studera lämningar efter greker, romare och turkar. De första bosättarna fanns där redan för ungefär 3 000 år sedan. Vackra mosaik-mönster på marken, ruiner efter badhus och kapell och en amfiteater där det i september brukar hållas en internationell filmfestival ger historiska vingslag. 

5 favoriter i Albanien – författarens bästa tips
Historiska Butrint. Foto: Thinkstock.

Läs även:

Reportage: Albanien – Medelhavets oupptäckta stränder
Lista: 22 anledningar att älska Grekland

 


Text: Redaktionen • 2015-05-08
AlbanienRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top