Annons
Annons

Skippa de mest klassiska resmålen för dessa snarlika destinationer i Europa. Här är fem tips på så kallade "destination dupes". Foto: Unsplash

Europa

5 alternativa resmål till klassiska sommarfavoriter

Destination Dupes, det vill säga mindre välkända alternativ till kända destinationer, har blivit en populär resetrend för 2024. Nu listar nu hotell- och resesöksajten momondo 5 unika resmål du inte får missa.

Text: Karin Wimark • 2024-05-08 Uppdaterad 2024-05-06

1. Comporta

Istället för Algarvekusten

Portugisiska Comporta har också fått smeknamnet “The Hamptons of Europe” och är en destination som kombinerar prisvärdhet, avskildhet och naturskönhet på ett sätt som få andra platser gör, skriver Momondo. Oavsett om du är ute efter avkoppling på stranden, äventyr i naturen eller en smakresa genom lokal matkultur är Comporta ett spännande resmål. Comporta är kanske mest känt för sina fantastiska stränder, där den långa sträckan av orörda kuster erbjuder vackra sanddyner, klart vatten och en lugn atmosfär. Ett hett tips är också att pröva skaldjursgrytan Cataplana de Marisco, som blivit en riktig klassiker när det kommer till portugisisk matkultur.

Vagabond tipsar: 5 drömmiga villor i Portugal du kan hyra i sommar

Skippa Algarvekusten och res istället till Comporta i Portugal. Foto: Getty Images

2. Formentera

Istället för Ibiza

Formentera är känt för vita stränder med kristallklart vatten, en avslappnad atmosfär och långsamt tempo – något som verkligen skiljer sig från grannen Ibiza. Formentera har också satt begränsningar för antalet motordrivna fordon som får befinna sig på ön, vilket bidrar till denna känsla ytterligare. Ön är därför perfekt för den som söker ett lugnare och mindre högljutt alternativ.

Vagabond tipsar: Formentera – partyön Ibizas oförargliga lillasyster

Missa inte den unika stranden Ses Illetes på Formentera. Foto: Getty Images

3. Ksamil

Istället för Corfu

Albanien är ett land som blivit allt mer populärt under senare år och trots det ökade intresset har flygpriserna till Tirana i sommar sjunkit med 22 procent jämfört med sommaren 2023, skriver Momondo. Cirka fyra timmars bilfärd utanför Tirana ligger Ksamil, som både erbjuder vackra stränder och en rik kultur. Här hittas bland annat ett av Albaniens mest unika naturliga underverk – The Blue Eye (Bluaj) – som är en naturlig källa med kristallklart vatten. Missa inte ett besök till Butrint National Park, som blivit utsett till ett av UNESCOs världsarv.

Vagabond tipsar: 12 natursköna platser du inte får missa i Albanien

Upptäck Albanien i sommar! En het nykomling som ligger nära såväl Grekland som Italien. Foto: Getty Images

4. Gozo

Istället Positano

Ön Gozo på Malta erbjuder en unik kombination av historia, natur och kultur utan att kompromissa med möjligheten till sol och bad. Den gamla stadskärnan Citadella erbjuder en rik historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till antiken och bidrar med en inblick i öns förflutna. En av de mest kända naturliga sevärdheterna är “Blue Hole”, en naturlig havspool som är omgiven av klippor och ofta besöks för snorkling såväl som dykning.

Vagabond tipsar: Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta

Gozo är en höjdpunkt på Malta med lite lugnare tempo och fantastiskt vatten. Foto: Getty Images

5. Menorca

Istället för Mallorca

För resenären som söker ett mer tillbakadraget och prisvärt alternativ till Mallorca, är grannen Menorca ett hett tips, skriver Momondo. Menorca är kanske mest känt för vandringsleden Cami de Cavalls, som sträcker sig runt hela ön och erbjuder vackra vyer över kusten och havet. Någonting som skiljer sig från de andra öarna i Balearerna är att Menorca också bjuder på röda stenstränder, vilket bidrar till en unik och vacker kustlinje. Här hittas dessutom en av världens mest unika nattklubbar, belägen i en naturlig grotta med utsikt över havet. Har man inte gått hem innan soluppgången kan man beskåda den från Es Castell, som är den första platsen i Spanien där solen går upp varje morgon.

Vagabond tipsar: 5 anledningar varför du ska resa till Menorca

Skippa klassiska Mallorca för Menorca i sommar. Foto: Getty Images
VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-08
EuropaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen