705905.jpg

Danmark

24 timmar i Köpenhamn

Nära, men ändå med en distinkt doft av Europa. Köpenhamn är perfekt för en storstadsweekend alla tider på året.

Text: Annika Goldhammer • 2012-07-04

09.00 HYR EN CYKEL

Köpenhamn är en av världens bästa cykelstäder. Om vädret tillåter – hyr en gratis “bycykel” i något av de 110 stadscykelställen, till exempel utanför tågstationen. Allt du behöver är ett 20-kronorsmynt att låsa upp cykeln med. Du får tillbaka det när du lämnar tillbaka hojen. bycyklen.dk.

09.15 HOTELLFRUKOST

Frukostera på Radisson Blu Royal Hotel (Hammerichsgade 1), landmärket nära tågstationen. I Café Royal serveras en brunchliknande buffé à 195 danska kronor. Hotellet skapades av design­ikonen Arne Jacobsen för 51 år sedan och brukar beskrivas som världens första designhotell. Hotellobbyn är som ett gratismuseum för designintresserade, där det är fritt fram att vila benen i möbelklassiker som Svanen och Ägget.

10.15 SHOPPING BORTOM STRÖGET

Skippa Ströget och ta sikte på Pilestrae-de, en betydligt roligare gata om du vill fylla shoppingkassarna med dansk formgivning. Här ligger till exempel Hay Cph (Pilestraede 29), som lockar med (dyr) modern inredning, samt Samsøe & Samsøe (Pilestraede 8), ett minivaruhus i ett före detta badhus. Får du inte nog av dansk form rekommenderas en tur till Dansk Design Center (HC Andersens Boulevard 27).

12.30 SMÖRREBRÖD

Spisa en dansk frokost (det vill säga lunch) på Aamanns Smørrebrødsdeli (Øster Farimagsgade 12), som serverar smörrebröd i modern tappning.

24 timmar i Köpenhamn

Frokost på Aamanns.

13.30 KONSTRUNDA

Inte långt från Aamanns – i skuggan av Köpenhamns mer kända museer – ligger Den Hirschsprungske samling (Stockholmsgade 20, hirschsprung.dk), ett fint litet konstmuseum. Här finns bland annat flera av Skagenmålarna representerade.

14.00 HETA KVARTER

Trampa vidare till Nörrebro, före detta arbetarkvarter som har förvandlats till ett av Köpenhamns trendigaste distrikt. Runt Sankt Hans Torv finns den rätta mixen av barer, klädbutiker, brunchhak och antikhandlare. Håll dig till Ravnsborggade om du vill gå på antikvitetsjakt, och Elmegade om du är ute efter nordisk kläddesign. I närheten finns även Nørrebro Bryghus, ett bryggeri med Danmarks första koldioxidneutrala öl.

15.30 KAFFE OCH KAKA

Energiladda med kaffe och stans saftigaste morotskaka på Laundromat Café (Elmegade 15), en Nörrebroklassiker som dubblar som tvättstuga.

24 timmar i Köpenhamn
Ströget. Shoppingstråk vars sidogator är mer spännande än själva huvudgatan.

16.30 SPÄCKAD GATA

Fortsätt till Jægersborggade, Köpenhamns roligaste gata just nu. Här ligger bland annat den danske kändiskocken Claus Meyers bageri (missa inte hallonrutorna), kaffenördsmeckat Coffee Collective, flera konstgallerier och en ekologisk inredningsbutik. Trevligaste stället att vila benen på är Terroiristen (Jægersborggade 52), en vinbar specialiserad på naturligt framställda viner från Slovenien och Italien.

19.00 MIDDAGSDAGS

Ta del av det köpenhamnska matundret på budgetlyxrestaurangen Relae (Jægers­borggade 41). Varje kväll serveras en fyra­rättersmeny, med eller utan kött, för 345 danska kronor – vilket känns som ett fynd. Se bara till att boka bord i god tid.

22.30 KÖTTBYN

Hoja vidare till Ködbyen, slakthus­området som har förvandlats till stans coolaste utelivskvarter. En av pionjärerna i området är konstnärliga hybridbaren Karriere Bar (Flæsketorvet 57), som håller öppet till 04 på helgerna.

Missa inte!

Köpenhamns nyöppnade matmarknad. Torvehallerne KBH (Israels plads) kan liknas vid en modern saluhall, med allt från cupcakes och bornholmsk rapsolja till ekologisk korv smaksatt med chili och lakrits. Perfekt lunchställe, men stängt måndagar.

Missa gärna!

Att åka hit en dansk helgdag då det mesta är “lukket”. Exempelvis är även skärtorsdagen en helgdag i Danmark.

24 timmar i Köpenhamn
Torvehallerne – en fest för såväl öga som gom.


Text: Annika Goldhammer • 2012-07-04
DanmarkRestipsKöpenhamn

Scroll to Top