Annons
Annons

701382.jpg

Danmark

Europas bästa julmarknader

Proppa magen full med brända mandlar, näsan full av pepparkaksdoft, huvudet fullt av glühwein och väskorna fulla av juliga fynd. Ta ut stämningen i förskott på någon av Europas bästa julmarknader.

Text: • 2010-11-24 Uppdaterad 2021-09-14

1) Christkindlmarket, Wien
Välkänd klassiker

När det lackar mot jul ligger doften av glühwein, rostade kastanjer och granbarr tät över Österikes centrala delar. Marknaden vid Rådhusplatsen är mycket klassisk, och mycket välbesökt! Hantverk, sötsaker och mat är bara något av det du kan hitta i de mer än 100 år gamla marknadsstånden.
Adress: Framför Wiens rådhus
Öppet: 13 nov–24 dec
http://www.christkindlmarkt.at

Europas bästa julmarknader
Foto: Henrik Petit/Tivoli.

2) Tivoli, Köpenhamn
Karuseller och ljusslingor

Kombinera en mysig julmarknad med hisnande karuseller. Från mitten av november anordnar Tivoli en vacker marknad med över 70 stånd med allt från godis till danska julhantverk. Vackrast är det på kvällen då de ljusbeklädda träden lämnar en härligt sken över den traditionella nöjesparken. Testa dansk glögg med äppelskivor för att hålla värmen, eller den danska julölen som har smygpremiär i början av november varje år.
Adress: Vesterbrogade 3
Öppet: 12 nov–30 dec.
tivoli.dk

3) Rådhustorget, Lübeck
En svenskfavorit

Tyskland är ett riktigt måste för julmarknadsälskaren. Både Berlin, Hamburg och München är kända för sina marknader, men vårt val blir lättillgängliga Lübeck.
Marknaden äger rum på Koberg och en gågata till Rådhustorget, som var en omtalad marknadsplats redan för 350 år sedan. Intill Mariakyrkan hittar du dessutom Sagoskogen där man kan möta Törnrosa, Hans och Greta och flera av bröderna Grimms figurer. Sagolikt är ordet.
Adress: Rådhustorget, Breite Straße och Koberg.
Öppet: 22 nov–30 dec.
lübeck.nu

Europas bästa julmarknader
Foto: Britt Ammets/Flickr

4) Gamla stan, Prag
Bjällerklang på tjeckiska

Prag är vackert året om, och kanske ännu lite vackrare i advent med strålande julgranar och ljusslingor. Marknadsstånd sätts bland annat upp på gamla stans torg, på nedre delen av Námestí Republiky, på Vaclavplatsen och ibland på ön Kampa på Lillsidan. På marknaderna hittar du bland annat kar med levande karp från dammarna i södra Tjeckien. Denna fisk är ett traditionellt inslag på det tjeckiska julbordet
Adress: Gamla stans torg, Náměstí Republiky, Václavské náměstí, Náměstí Míru, Kampa
Öppettider: 27 nov–2 jan

5) Hyde Park, London
Julstämning i parken

Att julklappsshoppa i London är en klassiker. Missa då inte den härliga marknaden i Hyde Park. Här finns Londons största utomhusskridskobana, ett pariserhjul och en julcirkus. Dessutom finns det över hundra stånd och flera barer som serverar värmande drycker. Hyde Parks julmarknad är färgstark och lite mer kommersiell än många andra.
Adress: Hyde Park Corner
Öppet: 19 nov–4 jan.
hydeparkwinterwonderland.com


Text: • 2010-11-24
DanmarkÖsterrikeStorbritannienTjeckienTysklandKöpenhamnListorLondonPragWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top