Annons
Annons
Kapstaden i Sydafrika – årets hetaste resmål i alla kategorier. Foto: Fotolia.

Kapstaden i Sydafrika – årets hetaste resmål i alla kategorier. Foto: Fotolia.

Restips

Årets 25 bästa resmål 2017

Sveriges mest beresta redaktion har korat destinationerna som du bör ha extra koll på 2017. Varsågod, här är världens 25 bästa resmål!

Text: Per J Andersson • 2017-01-09 Uppdaterad 2021-06-23

25. Baja California, Mexiko

Valarnas halvö

Årets 25 bästa resmål 2017

Varje år vandrar tusentals valar från Arktis ner till sitt vinterhem i Baja California, den långa landtungan på Mexikos västkust. Här kan du se jättedjuren på nära håll även från land, och har du tur får du höra valarna ropa över bukten om nätterna, ett ljud som är svårt att glömma. Baja California är världens näst längsta halvö, och en roadtrip från gränsstaden Tijuana ner till Los Cabos bjuder på makalösa vyer över både öken och vulkaner. Generellt är den skyddade östkusten bättre för stränder och bad, medan den karga västkusten lämpar sig utmärkt för surfing.

Bäst tid att åka: Året runt (dec–april för valskådning).
Resa hit: Direktflyg till Los Angeles och hyrbil eller buss vidare söderut. Eller flyg med en mellanlandning till San José del Cabo.

24. Tbilisi, Georgien

Storstad med smak

Årets 25 bästa resmål 2017

Med ett alfabet som påstås ha hämtat inspiration från vinrankans vindlingar och ett kök som slår kulinariska broar mellan öst och väst, är det knappast förvånande: Tbilisi står för några av de häftigaste smakupplevelserna mellan Paris, Bagdad och Mumbai. I den georgiska huvudstaden väntar gott om sköna vinkällare, kaféer och restauranger. Men också välmatad storstadspuls.

Vandra längs pampiga avenyn Rustaveli. Strosa längs gamla stans hus som hänger som svalbon över Kurafloden. Följ branta gränder mot torg, katedraler och heta bad. Snarare förr än senare får dofterna dig att stanna. Chashashuli, ojakhuri och ostri är en trio mustiga grytor med stänk av chili, tomat och koriander. Valnötter och granatäpplen sätter fart på sallader. Khachapuri påminner om både pizza och ostpaj, men smakar bättre än båda. Glömde vi vinet? Världshistoriens första sägs ha framställts i Georgien där man alltjämt är bra på att göra vin.

Bäst tid att åka: Maj–juni och september.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Tbilisi. 

Vagabond tipsar: Georgisk källarfest

Trappstegen ner till Racha kan få dig att tveka. Källarserveringen på Mikhail Lermontovgatan 6 har lagt ner noll energi på interiör. Allt handlar om maten, georgisk husmanskost, som lockar en stadig ström av kvarterets folk. Här äter du vidunderligt trerättersmiddag med bra vin för under en hundralapp. 

 – Mikael Persson, reporter

23. Patagonien, Chile och Argentina

Långt ifrån lagom

Årets 25 bästa resmål 2017
Foto: Istock.

Ända sedan Bruce Chatwin kom ut med sin hyllade resereportagebok I Patagonien 1975 har de mäktiga vidderna på Latinamerikas sydspets utgjort en magisk lockelse på resenärer norrifrån. Här blir snön från Anderna till bäckar som rinner österut och förvandlas till blänkande insjöar och ringlande floder i ett kargt högland med frodiga dalar på en yta nästan lika stor som två hela Sverige. I Patagonien kommer du nÙ�ra naturen och det är alltid extra allt: extra symmetriska vulkaner, extra vida vidder, extra kraftiga floder och extra tät växtlighet.

Vi är särskilt förtjusta i utbudet av utomhusaktiviteter. Cykla på 124 mil långa Carretera Austral från Puerto Montt ner till vägs ände i Villa O’Higgins (se reportage i Vagabond nr 10.2016). Rid på hästryggen eller vandra mellan azurblå sjöar, kritvita glaciärer och grå kalkstensstoder i den bergiga nationalparken Torres del Paine. Se ett av världens häftigaste naturskådespel när Perito Moreno-glaciären kalvar (släpper ifrån sig gigantiska isblock) så att det smäller som om någon tuttat på nyårsfyrverkerierna. 

Bäst tid att åka: Nov–mars.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Santiago eller med två mellanlandningar till Punta Arenas eller Ushuaia.

22. Okinawa, Japan

Japans strandparadis

Årets 25 bästa resmål 2017
Okinawa. Så här kan Japan också se ut. Foto: Fotolia.

Det japanska öriket har en stor spännvidd. Hokkaidos snötäckta berg i norr är den ena extremen, Okinawa längst ner i söder är den andra. Här är det subtropiskt klimat, snorkling och vita stränder som gäller. Här föddes nationalsporten karate och här finns en av världens så kallade blå zoner: en plats där medellivslängden är betydligt högre än på andra ställen i världen. Här är det inget ovanligt med folk som är över 100 år och fortfarande är aktiva. Förklaringen ligger i den nyttiga kosten med mycket grönsaker och fisk i kombination med ett enkelt, aktivt och harmoniskt liv. Åk hit och smittas av den hälsosamma livsstilen du också!

Bäst tid att åka: Juli–sept är högsäsong, men även okt–mars har fint väder.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Naha.

21. Colombia

Hetast i Sydamerika

Årets 25 bästa resmål 2017

Glöm drogbaroner, mord och Pablo Escobar. Visst finns delar av detta kvar, men Colombia har verkligen tvättat sin byk de senaste åren. Folket röstade visserligen nej till regeringens fredsavtal, som trots det godkändes av kongressen i december. Gerillagruppen FARC kommer nu att omvandlas till ett vanligt politiskt parti. Landet är därmed säkrare än någonsin och har öppnat sin famn för turism. Resenärerna som åker hit pratar lyriskt om sitt nyfunna Eldorado.

Få länder kan mäta sig med Colombias spännvidd vad gäller  klimatzoner och aktiviteter. Åk en stilla flodbåt genom Amazonas ångande djungel, hoppa på en gungande partybuss i Cartagena, bada vid öde stränder i Karibiska havet eller besök de världsberömda kaffeodlingarna i Zona Cafetera. 

Bäst tid att åka: Året runt.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Bogotá och Cartagena.

Vagabond tipsar: Tayrona nationalpark

Vill du se djur, natur och samtidigt njuta av en sandstrand är det helt rätt att ta inrikesflyg från Bogotá till Santa Marta och besöka närliggande Tayrona nationalpark vid Karibiska havet. På Playa Canaveral bor du i stilfull bungalow med utsikt över djungel och hav. På Playa Arrecifes finns enklare budgetboende ett stenkast från en palmkantad sandstrand.

 – Tobias Bestelid, chefredaktör 

20. Iran

Kaffebarer och kulturskatter

Årets 25 bästa resmål 2017

Det går inte i någon rasande fart, men förändringarnas tid tycks ha kommit till Iran. För ett år sedan lyftes en stor del av de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran. Senare under 2016 kunde vi se unga iranska män lägga ut bilder på sig själva i hijab, som en protest mot de religiösa lagar som fortfarande kräver ojämlik behandling av män och kvinnor. 

Det känns därför som en extra spännande tid att ta del av vad Iran har att erbjuda. Och det är inte lite. Från Teherans coola kaffebarer och Esfahans mysiga promenadstråk, till höga berg som inbjuder både till vandring och skidåkning. Att resa i Iran är att upptäcka basarernas hantverk, restaurangernas persiska mat och kulturskatter i form av imponerande moskéer, tjusiga palats och det antika Persepolis.

Men den största behållningen är ändå människorna. ”Welcome to Iran” är en fras som kommer att följa dig, från storstad till landsbygd.

Bäst tid att åka: Vår och höst.
Resa hit: Direktflyg till Teheran och med en mellanlandning till Shiraz. 

Vagabond tipsar: Tehuset Azadegan, Esfahan

Nagsh-e Jahan-torget är en attraktion i sig, inte minst framåt kvällen, då picknickfolket intar gräsmattorna vid fontänerna. Runt hela torget går den stora basaren innanför murade stenväggar. I en av gränderna i det nordöstra hörnet finner du charmiga tehuset Azadegan. Ta ett glas doogh (yoghurtdrink) och en gooshfil (sötsak typisk för Esfahan).

– Karin Wallén, reporter och krönikör

19. Astypalea, Grekland

Bortom massturismen 

Årets 25 bästa resmål 2017

Astypalea är den grekiska övärldens ändhållplats, en ö så avlägsen att charterturism inte hittat hit och så udda att alla färjor anländer mitt i natten. Däremot finns allt det som man kan förvänta sig av klimax under en egeisk båtluff. Huvudstaden Choras sockervita hus fortsätter att lysa även när månen gått ner. Stränder som Kaminakia och Agios Konstantinos är skönt okomplicerade med skuggande tamarisker och klappersten intill svindlande blått vatten.

Resten av ön tycks marinerad i timjan och salvia. Doften hänger med överallt. När du vandrar längs bergens saffranskrokusar till det lilla kapellet Agios Ioannis och ser solen sjunka ner i havet. När du följer kustens stigar och spanar efter delfin och munksäl.

Även Astypaleas smaker gör gott för kropp och själ. Hemgjord getost som lagrats 15 månader i olivolja, sallad på vilda örter och hummer med spagetti.

Bäst tid att åka: Apr–juni samt sept–okt.
Resa hit: Direktflyg till Aten följt av inrikesflyg eller nattfärja till Astypalea.

Vagabond tipsar: Fika med folket

Choras givna samlingsplats är Tou Mouggou på stans väderkvarnstorg. Kaféet har fått sitt namn efter en dövstum kypare och är både välkomnande och inkluderande. Här byts historia och historier över ouzo, vin och smårätterna mezedhes.

– Mikael Persson, reporter 

18.Tanzania

Safariturismens vagga

Årets 25 bästa resmål 2017
När grannlandet Kenya präglas av osäkerhet vänder många safariturister blicken mot stabila Tanzania.

Tanzania är klassisk safarimark. Här finns de berömda naturområdena Serengeti och Ngorongoro, som båda håller världsklass. Det finns också många mindre kända men nog så attraktiva nationalparker, som Tarangire, Lake Manyara och Gombe Stream. Den sistnämnda är känd för sina schimpanser, som Jane Goodall började studera 1960.

Vårt råd när du planerar din stora safaritur: våga skippa de mest välkända national-parkerna och satsa istället på de lite mer okända. Kanske missar du en elefant eller två, men du får garanterat se något annat spännande istället! Och när du är klar med savannen väntar de delvis autonoma paradisöarna Zanzibar och Pemba med sina kritvita stränder.

Bäst tid att åka: Juni–okt.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Dar es-Salaam.

Vagabond tipsar: Välj safariarrangör med omsorg

En safaritur kan vara både ett minne för livet och värsta floppen. Det är skillnad mellan att sitta i en trång minibuss med en chaufför som inte kan något och att åka på en skräddarsydd tur i egen jeep med en utbildad guide som initierat berättar om djuren och naturen. Titta inte bara på prislappen. En bra safari kostar lite mer.

– Tobias Bestelid, chefredaktör

17. Slovenien

Miniland på frammarsch

Årets 25 bästa resmål 2017
Kuststaden Piran. Foto: Istock.

Slovenien har tack vare sin pyttelilla kust aldrig väl-signats av samma turistboom som grannlandet Kroatien. Men landet har mycket annat som talar för sig. På senare tid har Slovenien börjat bygga upp ett rykte som en gourmetdestination på frammarsch. Landets viner är enormt underskattade, och här har bönderna sysslat med ekologiskt så länge någon kan minnas.

Vi gillar den behändiga geografin, att på en så minimal yta rymma allt från alptoppar, badorter vid Adriatiska havet, vindistrikt och så den extremt charmiga huvudstaden Ljubljana med sitt högt belägna slott som överblickar de smala gränderna. En centraleuropeisk pärla som för tankarna till ett oexploaterat Prag eller ett nättare Budapest. Ett klockrent val för en cityweekend 2017.

Bäst tid att åka: Maj–sept.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Ljubljana eller Trieste. Från italienska Trieste går tåg till flera orter i Slovenien.

16. Sicilien, Italien

Het vulkan och bäst mat

Årets 25 bästa resmål 2017

När det gäller maten och landskapet är Sicilien en sorts sammanfattning av fastlands-Italien. Här finns bergsmaten med ost och tryffel som i Lombardiet och Piemonte, den köttiga inlandsmaten från Umbrien och Toscana och som grädde på moset Medelhavets fisk och skaldjur när de smakar som bäst.

Vi är särskilt förtjusta i känslan av kulturmix i Palermo där moriska, bysantiska och normandiska stilar syns i kyrkor och historiska byggnader. Och den gamla grekiska staden Taormina med sin prunkande växtlighet och antika amfiteater som hänger på sluttningen över badorten Giardini-Naxos. Dessutom finns ju Syrakusa, också det en gammal grekisk koloni, och kombinationen eld och is på vulkanen Etna, som man kan vandra upp på och åka skidor ner från. Det finns två skidorter att välja mellan, Piano Provenzana och Nicolosi.

Sist men inte minst: nordkustens muromgärdade badort Cefalú, som är den ultimata kombinationen av smala gränder, slitna husfasader och gyllengula stränder.

Bäst tid att åka: Mars–november (för vulkanskidåkning dec–mars).
Resa hit: Direktflyg till Palermo och Trapani eller med en mellanlandning till Catania.

15. Kanada

Sympatisk, snygg och smart

Årets 25 bästa resmål 2017

När det stod klart att USA:s nya president skulle heta Donald Trump hände det: sajten för migration till Kanada kraschade. Den blev helt enkelt överbelastad. Och det var inte helt oväntat. Bilden av Kanada är ett lite snällare USA. Ett Nordamerika med samvete och omtanke. Den snyggare, smartare kusinen.

Kanada är ett stort land, och det är svårt att täcka allt. British Columbia lockar många besökare, med trevliga och trendkänsliga Vancouver och stora möjligheter att uppleva vildmark nära stan.

I öster finns franskspråkiga Quebec City med sin världsarvsskyddade och pittoreska gamla stadskärna med anor från 1600-talets franska kolonialism. Metropolen Toronto har en blandad befolkning med rötter från hela världen vilket också satt smak på restaurangernas menyer. Lägg till barer, shopping och ett stort utbud av musik, teater och utställningar och du förstår att Kanada levererar – med både natur och kultur. 

Bäst tid att åka: Året runt (beror på om det är vinter- eller sommar-Kanada du är ute efter).
Resa dit: Flyg med en mellanlandning till Toronto eller Vancouver. 

14. Pokhara, Nepal

Mellan is och djungel

Årets 25 bästa resmål 2017

Pokhara vaknar ofta till 8 kilometer is och snö som hänger upp och ner i Phewa Thal. Sjöns spegelbild drar inte bara med sig en tropisk halvkrans av djungel och terrasserade risodlingar mot sitt gåtfulla djup, utan också höga Himalaya. 

Nepals trekkinghuvudstad fungerar lika bra för adrenalin som att inte göra någonting alls. Vandra mot tunn luft och glaciärer i Annapurnamassivet, åk forsränning längs Kali Gandaki-floden och skärmflygssväva tillsammans med dresserade rovfåglar i regi av arrangören Parahawking. Eller sitt skönt tillbakalutad med en kopp bergskaffe och vila blicken på 8 000-meterstopparna till kortärmad sol samtidigt som världens högsta bergskedja härdar ut elak vinter.

Vid sjöns stränder finns dessutom roddbåtar att hyra. Kafélivet är avslappnat med ugnsvarmt bröd och äppelpaj. Hål-i-väggenbutiker säljer hippieinspirerade kläder, smycken och begagnade böcker.

Bäst tid att åka: Oktober–april.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Katmandu följt av inrikesflyg eller buss till Pokhara.

Vagabond tipsar: Grandios gryning

På en grön bergsrygg ovanför Pokhara väntar World Peace Pagoda. Hyr en roddbåt som tar dig tvärs över Phewa Thal till byn Andu. 30–45 minuters brant vandring uppför leder till den buddistiska stupan med vidunderlig utsikt över sjö, stad och höga Himalaya.

– Mikael Persson, reporter

13. Filippinerna

Tusentals paradis-öar väntar på dig

Årets 25 bästa resmål 2017

Över 7 000 öar och kristallklart, turkost vatten – och blygsam prislapp på allt från mat till boende. Det är inte konstigt att allt fler ö- och strandälskande resenärer skippar Thailand och väljer att upptäcka Filippinerna. Vissa väljer välutvecklade turistorter som Boracay (som sägs ha en av världens vackraste stränder), andra satsar på mindre turisttäta områden som Palawan, huvudön Luzon, Bohol eller Malapascua, dykarnas favoritö.

Huvudstaden Manila är ofta avstampet mot ölivet och har ett oförskämt dåligt rykte. Stanna en natt eller två för att få lite annat än bara sandstrand på din resa. Den myllrande stan rymmer bra shopping, fantastiska restauranger och mysiga parker. 

Bäst tid att åka: Januari–maj.
Resa dit: Flyg med en mellanlandning till Manila.
Läs: 5 favoriter i öparadiset Palawan

Vagabond tipsar: Öluff med egen båt

Gör en seglings- eller båttur, det ultimata sättet att få uppleva de folktomma stränder som öriket har så gott om. Jag gjorde det i Palawan och det var helt klart höjdpunkten på min rundresa. Är ni ett gäng så boka en egen båt, eller följ med på en organiserad tur. 

– Tobias Bestelid, chefredaktör

12. Kirgizistan

Upptäck före alla andra

Årets 25 bästa resmål 2017

Det här bergiga centralasiatiska landet mellan Kina och Kazakstan har knappast gjort sig känt som en turistdestination, snarare för röriga politiska konflikter och krisande ekonomi i kölvattnen efter det kraschade Sovjetunionen.

Men sanningen är tjusigare än så. I landet som genomkorsas av Sidenvägen finns mäktiga och bländvita toppar som kan matcha Himalaya i höjd och storslagenhet, vilda forsar och breda floder för äventyrlig rafting. Därtill vidsträckta skogar med stor biologisk mångfald för safari på hästryggen och inte minst ett utvecklat system för Community Based Tourism, som betyder att lokalbefolkningen öppnar sina hem för besökare och får del av det klirr i kassan som vi utländska turister ger upphov till. 

Bäst tid att åka: Juni–september.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Bisjkek eller Osj.

11. Andalusien, Spanien

Europas soligaste hörn

Årets 25 bästa resmål 2017
Zahara, en av de vackraste vita byarna i Andalusien.

Jodå, Costa del Sol med sönderexploaterade Fuengirola och Torremolinos ligger i Andalusien. Men denna bedagade charterkust med täta solstolsrader och flagnade betonghotell är väl inget att yvas om? Lyft blicken, säger vi, och du kommer att finna en av fastlands-Europas mest spännande regioner, som dessutom har sommarklimat mitt i vintern.

Försök att matcha det här: De blommande apelsinträden och de moriskt dekorerade tapasbarerna i Sevilla, katedralen som en gång var en moské i Córdoba, högbron i Ronda med de spektakulära vyerna ut över tjuren Ferdinands korkekar, de vita bergsbyarna med Zahara som juvelen i kronan, sherrybodegorna i Jerez, det moriska palatset i Granada, fågelskådningen i Coto Doñanas våtmarker, skidåkningen i Sierra Nevadas backar och … okej, en badort på Costa del Sol vill vi framhålla, nämligen den bästa: Nerja, där små hus och trånga gränder klättrar uppför bergssluttningen, där branta klippor och små stränder avlöser varandra.

Bäst tid att åka: Året runt.
Resa hit: Direktflyg till Málaga eller med en mellanlandning till Córdoba, Sevilla och Granada.
Läs också: 10 måsten i Andalusien

Vagabond tipsar: Europas äldsta stad

Cádiz har utnämnts till Europas äldsta stad, eftersom den grundades av fenicierna redan för drygt 3 000 år sedan. Muromgärdade skuggiga gränder på en halvö som sticker ut från en udde på Costa de la Luz (Ljusets kust). När du tröttnat på historiens vingslag och tapasbarer väntar en 8 kilometer lång sandstrand utanför murarna.

– Per J Andersson, redaktör

10. Rajasthan, Indien

Färgexplosion i öknen

Årets 25 bästa resmål 2017

En gång styrdes den stora indiska öknen av flera små hinduiska kungadömen som ofta befann sig i krig med varandra och med inkräktare utifrån. Men en dag tog krigen slut och öknens maharajor lämnade ifrån sig makten till den demokratiskt valda regeringen i det nya landet Indien. Men ökenborgarna och maharajapalatsen fick stå kvar och minna om den tid då verkligheten var som i sagan Tusen och en natt.

Det mäktiga kungapalatset på bergsryggen i Amber, de rosafärgade fasaderna i Jaipur, de blå husen i Jodhpur, det magiskt vita sjöpalatset i Udaipur och den sandfärgade borgen i Jaisalmer. Ingen annanstans i Asien finns så många historiska byggnader omgjorda till hotell och homestays och så många muromgärdade medeltida stadskärnor. Bo hemma hos en före detta maharaja och se en match i hästpolo, ett sprinterlopp för kameler eller den festliga utnämningen av Herr Öken. Och inte minst: gör en kamelsafari och sov i en sanddyn under den gnistrande stjärnhimlen. 

Bäst tid att åka: Okt–mars.
Resa hit: Flyg till New Delhi med en mellanlandning och därefter tåg eller flyg till Jaipur, Jodhpur och Udaipur. Till Jaisalmer är det tåg eller buss som gäller. 

Vagabond tipsar: Bo som en maharaja

Rohet Garh söder om Jodhpur var författaren Bruce Chatwins favorithotell. En gammal kunglig herrgård med traditionellt dekorerade väggar, en pool inringad av kupoler och dagliga five o’clock-tea-seanser. 

– Per J Andersson, redaktör

9.  Zermatt, Schweiz

Med blicken mot Matterhorn

Årets 25 bästa resmål 2017
Zermatt i gryning. Foto: Istock.

Det finns platser i världen som blivit så ikoniska att berömmelsen nästan blivit en förbannelse. Den schweiziska alpstaden Zermatt lockar ett par miljoner besökare per år, varav de allra flesta kommer dit av en specifik anledning: att få se Matterhorn, världens mest fotograferade berg.

Den spetsiga toppen tar andan ur en, om så bara för en stund. Men Zermatt är tack och lov mer än ett ikoniskt fotostopp. Staden har vuxit i takt med turistanstormningen, men behållit sin charm med timrade hus och mysiga restauranger. Dessutom finns oändliga möjligheter till skidåkning och vandring. Vill du byta land på skidor? Varsågod! Liftsystemet är hopbyggt med det i italienska Cervinia.

Ena sidan dalen har försetts med linbanor och bergtåg som snabbt tar dig upp till promenadstråk och skidpister på högre höjd. Medan andra sidan dalen har kvar sin naturliga atmosfär, med vandringsleder som tar dig till dimhöljda klippor, gnistrande glaciärer och möten med stenbockar. 

Bäst tid att åka: Juli–sept för vandring och sommarskidåkning på glaciären, nov–april för vinterskidåkning. Resa hit: Direktflyg till GenÙ?ve, Zürich och Milano och tåg eller buss vidare därifrån.

8. Rotterdam, Nederländerna

Från trist till trendriktig

Årets 25 bästa resmål 2017
Foto: Fotolia.

Efter andra världskriget var Rotterdam jämnad med marken och fick börja om från noll. Upp växte en hamn och industristad som mest kändes skitig, brunmurrig och trist.

Men nu har den holländska staden stigit upp också ur den askan, bytt skrud och vibrerar av nya tankar och handlingar. Staden bubblar ur sig nya kvarterskrogar, kaféer och restauranger med hållbart tänk, samtidigt som cyklarna firar triumfer på bilarnas bekostnad.

Arbetardistrikten har förvandlats till ett mat- och designmecka. En nedlagd tåghangar är full av trendiga designbutiker och restauranger. I stadens vackraste park finns lummigt porlande kanaler och stora gräsytor för avkoppling och grillkvällar. Och i kvarteren kring Witte de Withstraat finns konstgallerier, teatrar, krogar och barer. Stan har också en av världens häftigaste djurparker med sällsynta invånare som indisk noshörning, fiskarkatt, taki och asiatiskt lejon.

Bäst tid att åka: Mars–oktober.
Resa hit: Direktflyg till Amsterdam och tåg direkt från flygplatsen till Rotterdam. Eller flyg med en mellanlandning till Rotterdam.
Läs även: Rotterdam – weekend i pånyttfödd stad

7. Lissabon, Portugal

Havsnära metropol

Årets 25 bästa resmål 2017

Ljuset. Havet. Historien. Musiken. Lissabon är en stad som är byggd på sju kullar och som har välbehållen arkitektur som spänner från medeltid till nutid.

Vi älskar att börja Lissabondagen med Riberia Nova-marknaden där vi hittar färska grönsaker, fisk och kött. Men också bra kaffe. Sedan är vi redo att starta flanerandet på stadens gator. Stadens många torg är inte bara sakralt vackra med skiftande arkitektur och stenhus vars färgstarka marmorfasader aldrig upphör att fascinera. 

I Lissabon måste du åka spårvagn. Hoppa på 28:an, som är en attraktion i sig. Det är uppfriskande att skramla fram genom den medeltida bebyggelsen, hoppa av för en kopp kaffe eller en öl innan du fortsätter längs den snirkliga linjen.  

Bäst tid att åka: April–oktober.
Resa hit: Direktflyg till Lissabon.
Läs också: 10 ställen du inte får missa i Lissabon

6. Island

Utomjordisk upplevelse

Årets 25 bästa resmål 2017
Vattenfall-freaks får mycket för pengarna på Island. Foto: Fotolia.

Island är en reseupplevelse som inte liknar något annat. Trots att det bara är en flygresa på drygt 3 timmar sÙ� känns det som att komma till en annan planet. De senaste åren har turismen på vulkanön boomat, delvis på grund av den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones som spelades in här.

Trots att vissa öbor klagar på ett hårdare turisttryck så finns det gott om plats för den som vill ha vildmarks-känsla. Särskilt om man lämnar Reykjavik och Gyllene cirkeln, den populära sevärdhetsrutten kring huvudstaden. Västfjordarna, halvön som sticker ut längst uppe i nord-väst är ett hett tips för dig som gillar att resa bortom allfarvägarna. Och till högländerna i öns mitt tar sig bara de mest äventyrliga – här finns knappt vägar och ett fyrhjulsdrivet fordon är ett måste.

Bäst tid att åka: Juni–september.
Resa hit: Direktflyg till Reykjavik.
Läs: Magisk roadtrip Island runt

Vagabonds bästa tips: Magiska myvatn

Samhället kring sjön Myvatn är en bra bas för att upptäcka norra Island, vare sig du är intresserad av fågelskådning, valar, vulkaner eller heta, rykande källor.

– Fredrik Brändström, redaktionschef

5. Kalifornien, USA

Den kompletta delstaten

Årets 25 bästa resmål 2017
Los Angeles, eller hipster-Thailand, som staden ibland har kallats på grund av dess popularitet bland unga trendmedvetna resenärer.

Kalifornien är mer än en delstat. Det är en sinnesstämning. Kalifornien har solsken i blick och surfbräda under armen. Den lättsamma och liberala livsstilen är välgörande och tilltalande för stela nordbor. Det har heller aldrig varit så lätt att ta sig till Kalifornien som nu, med flera direktlinjer från Skandinavien.

Ett förstagångsbesök i The Golden State bör inkludera en klassisk roadtrip längs Highway 1 mellan Los Angeles och San Francisco och ett par dagar uppe i vindistrikten Sonoma och Napa. Men delstaten har också mycket att erbjuda bortom kusten, vilket du märker när du besöker de mäktiga nationalparkerna Yosemite och Joshua Tree.

Känns LA och San Francisco övermäktiga rekommenderas ett besök i sydliga San Diego nära mexikanska gränsen, en surf- och strandstad i behändigt format, som dessutom har flest mikrobryggerier i hela USA. 

Bäst tid att åka: Maj–juni och september–oktober.
Resa hit: Direktflyg till Los Angeles och San Francisco.
Läs mer: 30 tips du inte får missa i Downtown LA

Vagabonds bästa tips: Venice Beach

Venice ligger bara en kort biltur från Los Angeles flygplats, LAX, och är en skön plats att bara strosa eller cykla runt i. Själv har jag valt att basera mig här de gånger jag har haft förmånen att besöka Los Angeles. Här finns ett spännande folkliv, närheten till Stilla havet och standen. På Abbot Kinney Boulevard finns bra shopping och restauranger och kvällsdrinken avnjuts med fördel på Hotel Erwins takterrass.

– Fredrik Brändström, redaktionschef

4. Palma de Mallorca, Spanien

Den perfekta weekendstaden

Årets 25 bästa resmål 2017
Palma, perfekt för en cityweekend blandat med strandhäng.

En bra weekendstad ska vara behändig i storlek, charmig, rymma fantastiska restauranger, kaféer och barer, vara promenadvänlig, ha bra shopping, schysta hotell, vacker arkitektur och ombesörjas av direktflyg från Sverige. Vips, där har ni receptet på Palma de Mallorca.

Men Palma uppfyller inte bara kravlistan på en bra weekendstad med råge, utan kommer dessutom med en rad andra trevliga bonusar: det är aldrig långt till mysiga bergsbyar, frodiga vingårdar eller bra stränder.

Mallorca har hela sju restauranger med Michelinstjärnor, men vill man inte bränna hela sin resbudget på någon av dessa så satsa på Forn de Sant Joan, som har riktigt bra tapas, eller svenskägda La Paloma eller Chez Camille. Missa heller inte den underbara fisk- och skaldjursbaren i saluhuhallen Mercat de l’Olivar.

Tänk på att Palma de Mallorca är som bäst strax före eller strax efter högsäsong då turisterna är färre och tempot lägre. 

Bäst tid att åka: April–juni och september.
Resa hit: Direktflyg till Palma.

Vagabonds bästa tips till Palma: Utflykt till Deiá

Byn Deiá, med 700 invånare, ligger på Mallorcas västkust och är liksom urtypen för hur en klassisk spansk by ska se ut, med gamla vackra stenhus byggda på en frodig kulle med storslagen utsikt över såväl hav som berg.

– Tobias Bestelid, chefredaktör

3. Hawaii, USA

Avlägsen men gästvänlig

Årets 25 bästa resmål 2017
Hawaii. Karga berg och silkeslena stränder i oslagbar symbios.

Hawaii har blivit hett igen. Efter att ha dragits med en aura av daterad 1980-talslyx har den avlägsna arkipelagen åter hamnat i takt med omvärlden. Hawaii 2.0 handlar om ekoturism, bra mat och ett nyvaket intresse för genuin hawaiiansk kultur. Kombineras smartast med en längre semester på USA:s fastland.

Vilken ö man ska välja beror lite på hur mycket tid man har till sitt förfogande. Oahu är given eftersom det är här de flesta landar. För en ökombo kan du antingen välja att bege dig till grannön Maui, en lite lugnare och mer hippiechic version av Oahu. Här finns också många fina stränder och bra surfing. Kaui är än mer oexploaterad – och här finns några av övärldens vackraste landskapsvyer.

Själva gillar vi karga men enormt avslappnade Big Island, en stor ö som man kan spendera flera veckor med att upptäcka. 

Bäst tid att åka: Året runt.
Resa hit: Flyg till Honolulu via San Francisco eller Los Angeles.
Läs också: 9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

2. Sri Lanka

Asiens bäst bevarade hemlighet

Årets 25 bästa resmål 2017
Sri Lanka rymmer mycket på liten yta. Många reser hit för stränderna men missa inte att upptäcka inlandets vackra natur.

Den droppformade ön söder om Indien hette tidigare Ceylon och före det Serendip, ett namn som gett upphov till ett ord på flera språk (engelska serendipity, svenska serendipitet) som beskriver känslan du får när du av en slump upptäcker något vackert i samband med sökandet efter något helt annat. Hänger du med?

Sri Lanka, svenskarnas första utomeuropeiska charterresmål, är den felande länken mellan Indien och Thailand. Palmkantade ljusgula stränder, fiskrika korallrev, buddistiska tempel, bedagade koloniala bergsbyar och kuststäder, fiskcurrygrytor som brinner av chili och intensivt gröna berg som svalkas av monsunregn. Dessutom långsamma rangliga bergståg som ringlar sig genom teplantagen och bjuder på upplevelser som slår de flesta datorspel i wow-faktor. 

Plus i kanten för att vi sedan några år tillbaka kan resa till öns östra och norra delar, som länge var stängda för besökare på grund av inbördeskriget (som tog slut 2009). Missa inte östkuststränderna i Pasikuda och Kalkudah, Asiens bäst bevarade hemligheter.

Bäst tid att åka: Nov–mars på väst- och sydkusten, feb–sept på östkusten.
Resa hit: Flyg med en mellanlandning till Colombo.

Vagabond tipsar: Bo på teplantage

I Sri Lanka, en av världens största producenter av te, är flera av herrgårdarna där plantagecheferna bodde ombyggda till hotell. Stiligast och lyxigast är Celyon Tea Trails bungalower runt Castlereighreservoaren. Boka på resplendentceylon.com/teatrail.

                                               – Per J Andersson, redaktör

1. Kapstaden, Sydafrika

Bäst alla kategorier!

Årets 25 bästa resmål 2017

Sol och bad. Storstad. Vin och mat. Historia och kultur. Vandring och aktiviteter. Djur och safari. Det finns resmål som har allt. Kapstaden är ett sådant. Hit kan man återvända gång på gång utan att få nog. Helt enkelt för att det finns så mycket att göra här och så många sätt att njuta av Kapstaden. Ena dagen vinsafari i Stellenbosch, andra dagen dyka med vithajar. Eller bara njuta av den undersköna utsikten från Taffelberget. Välj och vraka. Dessutom är Sydafrika ett mycket fördelaktigt land att semestra i, priserna ligger betydligt lägre än i Sverige. Med andra ord: ypperligt läge för en semester med guldkant.

Bäst tid att åka: December–april.
Resa hit: Flyg till Kapstaden med en mellanlandning.
Läs även: Kapstaden – 25 tips i Sydafrikas skönaste stad

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

Här är årets 25 bästa resmål 2016!

18 absurda kommentarer som visar att svenskar behöver tagga ner och njuta mer av semestern


Text: Per J Andersson • 2017-01-09
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen