Annons
Annons
På en parkeringsplats i danska Nordjylland byggs just nu världens högsta sandslott. Foto: Poul Nymark / World’s Biggest Sandcastle Blokhus.

På en parkeringsplats i danska Nordjylland byggs just nu världens högsta sandslott. Foto: Poul Nymark / World’s Biggest Sandcastle Blokhus.

Danmark

Världens största sandslott byggs i Danmark

Gillar du den rofyllda aktiviteten att bygga sandslott i vattenbrynet på semestern? I Danmark nöjer man sig inte med små semesterslott – 21 meter och 16 centimeter ska det bli. Målet är att komma med i Guiness Rekordbok för just "världens största sandslott".

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-02 Uppdaterad 2021-07-15

Rekordhållaren för världens största sandslott är just nu en tysk som byggde ett 17 meter högt sandslott år 2017 i Duisburg, Tyskland. Ett rekord danskarna nu satsar på att slå – med flera meter. 

– Vi har världens bästa sand, så om vi inte når världsrekordet, så kan ingen det, förklarar John Andersen, ägare till Skulpturparken, i ett pressmeddelande.

Världens största sandslott byggs i Danmark
21 meter och 16 centimeter ska det bli – världens högsta sandslott. Foto: Poul Nymark / World’s Biggest Sandcastle Blokhus.
Världens största sandslott byggs i Danmark
Här kämpar världens bästa sandskulptörer med att få klart sandslottet. Poul Nymark / World’s Biggest Sandcastle Blokhus.

Slottet byggs i skrivande stund på en parkeringsplats intill Skulpturfabriken i Blokhus i Nordjylland. Det är beräknat till en höjd på 21 meter och 16 centimeter och kommer totalt bestå av 4860 ton sand. Bakom slottet finns ett helt team av tekniker, konstnärer, världens mest begåvade sadskulptörer – och ett arbetslag på tio personer som enbart är till för att stampa sanden hård åt sandskulptörerna. 

– Sandslottet kommer inspireras och dekoreras med kända landmärken från Blokhus, Løkken, Jammerbukten och Nordjylland. I dessa corona-tider behöver vi något imponerande och stort. Något som kan locka fram leenden, säger John Andersen.

Det gäller att skynda sig till Nordjylland om du vill se sandslottet, redan om ett halvår kommer det att vara borta. Kanske finns det någon Vagabond-läsare som tar upp kampen på sommarens strandbad?


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-02
DanmarkNyhetSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen