Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Estland

10 favoritrestauranger i Tallinn

Estlands huvudstad har under de senaste åren blivit en het matmetropol. Missa inte den senaste trenden i staden, "resto", som står för ett slags avslappnad restaurangstil, ofta inredd som ett hem. Smaklig måltid!

Text: • 2014-05-12 Uppdaterad 2021-06-23

Guide till Tallinn – vår nyaste matmetropol

F-hoone    

I en omgjord och renoverad fabriksbyggnad strax utanför citykärnan, i Kalamaja, ligger denna alternativa och designade mötesplats. Maten håller mycket hög kvalitet, men priserna har inte eskalerat för det. Enda nackdelen är att servicen ibland blir lite långsam eftersom restaurangen är så populär. Ett par gånger i månaden förvandlas F-hoone till Tallinns hetaste uteställe, då vallfärdar stadens hipsters hit för att
skärskåda varandra.
• Telliskivi 60a, tel +372-680 11 14. Ingen hemsida men finns på Facebook.

10 favoritrestauranger i Tallinn
Restaurangen F-hoone är hippare är hippt just nu.
10 favoritrestauranger i Tallinn
F-hoone arrangerar klubbkvällar också.

Bocca

Detta är en av Tallinns finaste och dyraste restauranger och efter ett besök är det inte svårt att förstå att den en gång i tiden fanns med på Restaurant Magazine UK:s topp 50-lista över världens bästa restauranger. Köket är italienskinspirerat med djärva rätter som kaninfylld ravioli och ugnsbakad pärlhöna. Inredningen är modern och elegant. Boccas cocktailbar är dessutom en utmärkt plats för en lugn, romantisk drink, om man redan har hunnit äta middag någon annanstans. Bord bör reserveras i förväg.
• Olavimägi 9, bocca.ee

Gloria

En anrik restaurang från 1937 som ligger i ringmuren. Inrättningen blev snabbt favorittillhållet för Tallinns societet när det öppnade och än idag är det lätt att föreställa sig hur det gått till under kristallkronorna. När du tagit dig uppför den breda marmortrappan öppnar sig en ultrachic värld från 1930-talet. Köksmästaren Dimitri Demjanov serverar ett aristokratiskt urval av franska och ryska rätter. Missa inte heller vinkällaren med sin mysiga lyx.
• Müürivahe 2, gloria.ee

10 favoritrestauranger i Tallinn
Gloria ligger i den gamla ringmuren.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Gloria är en legendarisk restaurang och festlokal.

Klaus Kohvik

Klaus restaurang och kafé ligger i Estonian Design House nära havet i ett hippt område strax utanför stadskärnan. Flera formgivare har sina ateljéer i huset och ofta äger olika designrelaterade event rum här. Klaus har gott om sittplatser och en vacker terrass mot havet framför byggnaden. I sommar öppnar man även träd­gården på baksidan för små konserter i det gröna.
• Kalasadama 8, klauskohvik.ee

10 favoritrestauranger i Tallinn
Klaus Kohvik.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Tonfisksallad på Klaus Kohvik.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Klaus Kohvik – trendigt utanför centrum.

Karmahouse

Karmahouse ligger i en gammal fabrikslokal som nu inrymmer galleri, butik och en bohemisk restaurang. Köket tillagar prisvärda, rena, enkla rätter, med fokus på närodlade råvaror. Passar utmärkt för vegetarianer. 
• Kopli 25, kamahouse.net

10 favoritrestauranger i Tallinn
Karmahouse – perfekt för vegetarianer.

Must Puudel

Must Puudel betyder ”den svarta pudeln” och är ett känne­tecken du kan hålla utkik efter på gatan. Det här är en kafélounge i sovjetisk retrostil som ligger mitt i gamla stan. Perfekt för en lunch eller eftermiddagsfika. På bakgården finns bord och stolar i skön avslappnad utomhusmiljö.
• Müürivahe 20

10 favoritrestauranger i Tallinn
Fika i sovjetisk retrostil pÙ� Must Puudel.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Missa inte Must Puudels bakgård.

Kaerejaan

Restaurangen är döpt efter en populär folkdans och ser ut som en traditionell estnisk re­staurang med en twist. I botten­planet ligger ett kafé och på övervåningen ligger den något tjusigare restaurangdelen. Även om inredningen har traditionella estländska inslag, så saknas alla inhemska nationalrätter på menyn. Här hittar du istället estländska ingredienser men tillagade i modern tappning. Missa inte den fantastiska
toaletten på andra våningen i skorstenen. Centralt läge vid Rådhuset i gamla stan.
• Raekoja plats 17, kaerajaan.ee

Boheem    

Ett hemtrevligt kafé som ligger i närheten av järnvägsstationen. Bland stamgästerna hittar vi Tallinns unga konstnärer och designer. Trägolv och gammaldags inredning ger stället en tidlös känsla. Förutom de sedvanliga kafédryckerna finns lätta måltider på menyn. Perfekt för en fika eller lunch.
• Kopli 18, boheem.ee

10 favoritrestauranger i Tallinn
Boheem Ù?r vad det heter.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Retromys på kaféet Boheem.

Sfäär

Shoppa dig hungrig och ät dig mätt på samma ställe. Sfäär är en kombinerad modebutik och restaurang och ligger i en gammal fabrikslokal mellan gamla stan och hamnen. Här blandas skandinaviska klassiker med ny design av inhemska talanger – både i butiken och i köket. Vinlistan är imponerande. Det finns dessutom en bowlinghall i huset.
• Mere pst 6E, sfaar.ee

10 favoritrestauranger i Tallinn
Atmosfär på Sfäär.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Ätbart konstverk på Sfäär.
10 favoritrestauranger i Tallinn
Sfäär är både butik och restaurang.

Leib

Hittar du hit, vilket inte många turister gör, så lär du vilja komma tillbaka om och om igen. Restaurangen Leib ligger undangömd i en grönskande trädgård som inhägnas av Tallinns gamla stadsmur. Bakom restaurangen står ett ungt och djärvt team bestående av kökschef Janno Lepik och Baltikums bästa sommelier, Kristjan Peäske. Stor fokus på närodlade, säsongsbetonade råvaror och en intressant vinlista.
• Uus 31, leibresto.ee

Läs fler reportage från Tallinn:

Tallinn – Stor cityguide
Tallinns kreativa kvarter

Tallinn – en modern sagostad


Text: • 2014-05-12
EstlandRestipsMat och dryckTallinn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen