Annons
Annons
Kvarnar

Estlands största ö är rena rama sommarön med mycket naturupplevelser. Foto: GettyImages

Estland

Sommar på Ösel – spa, slott och estniskt mörkt bröd

Den estniska sommarön Ösel (Saaremaa) bjuder på naturupplevelser, spahotell, operafestival och mycket mer. Vagabonds digitala redaktör Helle Kikerpuu guidar dig till öns smultronställen.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-01 Uppdaterad 2023-03-20

Vallmons knallröda lyster övergår till skogens grönska och till sist havets blå vidder vid Pangas klippor, som stupar brant ner i Östersjön. Ösel (Saaremaa) är Estlands största ö och del av den gamla svenskbygden. Ön gör sig perfekt för en kortare roadtrip eller cykelsemester. Vi kör in i staden Kuressaare som stoltserar med en fästning som första gången nämndes vid namnet Arensburg på 1300-talet. Idag huserar borgen Saaremaa Muuseum. En svängom genom den lilla stadskärnan, med trähus som huserar kaféer, bagerier och restauranger, tar inte lång tid. Här finns också några av Estlands populäraste spahotell – vilket resulterat i att ön ibland kallas för ”Sparemaa”.

Kuressaares fästing är idag hem för Ösels historiska museum. Foto: GettyImages

Det är en typisk sommarö där evenemangen avlöser varandra under sommarmånaderna – bland annat finns den välkända operafestivalen ”Saaremaa ooperipäevad” på borggården i Kuressaare och nyare ”I Land Sound” som kombinerar musik, konst, fest och miljömedvetenhet.

Vi når den västligaste spetsen och fyren Sõrve, slår läger vid sandstranden i Mändjala och köper bröd på den lilla ön Moon (Muhu) – det är ön man först anländer till med färjan från fastlandet. Det omtyckta mörka brödet delar namn med ön och är väl värt ett stopp.

Mitt i landet svänger vi in på Good Kaarma som tillverkar ekotvålar, håller workshops och serverar fika i sin prunkande trädgård. På sommaren öppnar små gallerier och gårdsbutiker lite varstans. Vi anländer öns nordliga kust och passerar hyrstugor, glampingtält och bed and breakfast-ställen innan vi svänger in på en campingplats och gör ordning för kvällen. Tidigt på morgonen lyser det om vårt röda tält – utanför står himlen i lågor. Vi blickar ut över havet som ligger stilla, med tiden övergår morgonljuset i ett orange och rosa skimmer. När de första blå strimmorna syns återvänder vi till tältet och somnar om.

Ösels västliga spets och fyren Sõrve – som under sommarmånaderna håller öppet för besökare. Foto: GettyImages

3 måsten på Ösel

Spa i Kuressaare

Ösels (Saaremaa) största stad är en liten ort på sisådär 13 000 invånare och en Estlands äldsta semesterstäder. Spahotellen finns överallt – Johan Spa Hotell är det nyaste SPA-hotellet i Kuressaare, lite mindre är de stora komplexen och mer gemytligt inbäddat bland stadens trähus. Ett annat lite mindre ställe är Arensburg Boutique Hotel & Spa vars restaurang och uteservering är populär bland lokalborna. Georg Ots Spa Hotell, nära Kuressaares fästning, har gym, olika pooler och bastun, spabehandlingar, juicebar och en sommarterrass med vacker havsutsikt.

Bröd och hästar på Moon

Den lilla ön Moon (Muhu) är dit man först anländer med färjan från fastlandet. Här kan man köpa det nygräddade Muhu-brödet i bageriet som finns i mejerihuset i Liiva. Det mörka brödet är både salt, lite sött och proppat med de bästa råvarorna.

Den som vill uppleva naturen och havet på nära håll kan göra så från hästryggen – på Tihuse ridgård finns logi och olika alternativ för ridturer.

Pangas klippor stupar rätt ner i havet. Foto: GettyImages

Cykelsemester på Ösel

Vill man i lugnt tempo ta sig förbi Ösels sevärdheter som Kaali krater, Angla väderkvarn, Pangas klippor och Järves sanddynor passar ön perfekt för en cykelsemester. Cykeluthyrare finns bland annat i Kuressaare på City Bike.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-01
EstlandGuideRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen