Annons
Annons

Häng på sandstranden i Pärnu. Foto: Reimo Ruubel

Estland

Fem somriga upplevelser i Estland

I Estland bjuder sommaren på spännande kulturupplevelser, stadspuls, vild natur och en fullspäckad evenemangskalender.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-06-14 Uppdaterad 2022-06-13

Besök lokala vingårdar

I Estland finns det gott om vingårdar och odlingar som är väl värda ett besök. Estländska vinproducenter har tillsammans skapat the Estonian Wine tour, en guide till olika vingårdar och smakupplevelser runt om i Estland. På Allikukivi vingård produceras viner av lokala frukter och bär i den gamla herrgårdsbyggnaden och här kan man testa på vinprovning, ta en promenad i den vackra herrgårdsparken och unna sig en god natts sömn i ett av de komfortabla glampingtälten. Även på Ösels vinfabrik kan besökare uppleva en värld av estländska viner. Här erbjuds spännande provsmakningar med alternativa viner, gjorda på allt från nässlor och tomater till morötter.

Strandhäng i Pärnu

I juli bjuder den estländska sommarstaden Pärnu in till en grillfest som får allas magar att börja kurra. Varje år lockar evenemanget Hea Toidu Festival (på svenska ”Den Goda Matens festival”), 300 krögare och tusentals hungriga besökare. När det blir dags att smälta maten är ett besök på Pärnus vackra sandstrand ett perfekt alternativ. Mellan den 25 juni och den 16 augusti flyger SAS direkt från Stockholm till Pärnu, vilket gör att du snabbt och smidigt tar dig till denna sommaridyll.

Koppla av på spa i Haapsalu

Kurorter och spaanläggningar har funnits i Estland i över 200 år och än idag är de populära resmål. För en sommarsemester är kurorten Haapsalu en svårslagen upplevelse. Intill strandpromenaden ligger det exklusiva spahotellet Villa Friedheim, som bygges under 1800-talet. Här finns sex individuellt designade lyxsviter, en lässal, solterass samt restaurangen Von Gernet. Haapsalus gamla stadskärna är otroligt vacker, med det karaktäristiska slottet och färggranna trähusen.

Läs mer: Trästaden Haapsalu – en sagovärld på andra sidan Östersjön

En kuststad med färgglada hus
Mjuka upp lederna på spa i Haapsalu. Foto: VisitEstonia

Upptäck historiska Tallinn

Tallinn är perfekt som weekendstad. Här kan man äta gott på Michelin-restauranger, hänga på sköna barer, klubba, gå på intressanta museum och upptäcka Östeuropeisk kultur.

Läs mer: Cityguide till Tallinn – 21 tips för en lyckad weekend

På sommaren kan man också passa på att hänga med på en tidsresa tillbaka till medeltiden. Mellan 7 och 10 juli förvandlas förhoppningsvis gamla stan i Tallinn till den forna Hansastad den en gång var. Deltag i workshops i smide och annat hantverk, hitta unika souvenirer att ta med hem och låt de små gå i riddarskola, där de får lära sig behärska både svärd och pilbåge. Läs mer på folkart.ee.

Vandra genom orörd natur

Estland har en lång kustremsa och en skärgård bestående av hela 2222 öar. På västkusten ligger landets största ö Ösel, med namnet Saaremaa på estländska. Ön är en av de mest spa-täta platserna i världen, vilket förklarar hur ön fick sitt smeknamn ”Spareemaa”. Förutom ett stort antal spaanläggningar, är ön även ett paradis för naturentusiaster. Utforska Viidumäe nationalpark med sina vackra vandringsleder och Vilsandi nationalpark, känd för sina vilda orkidéer.

Vandra genom Estlands vackra nationalparker. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2022-06-14
EstlandRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen