Annons
Annons

Foto: Visit Åland / Rebecka Eriksson & Tiina Tahvanainen.

Finland

11 anledningar att resa till Åland i sommar

Har du varit på Åland? Om inte så är det dags. Vår åländska skärgårdsgranne firar 100 år och bjuder på jubileumsfestligheter hela sommaren. Här får du ännu fler anledningar till varför du bör åka till Åland just i sommar!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-09 Uppdaterad 2022-04-11

1. Fira 100 år ”av egensinne”

År 1921 blev Åland erkänt som en autonom region i Finland. Men på grund av covid-19 fick många av jubileumsfestligheterna skjutas upp till i år. Det firar man med en rad festligheter och evenemang hela sommaren, bland annat det stora hundraårskalaset 9-12 juni i huvudstaden Mariehamn.

2. Checka in i ny strandsvit

Somna in på kudden i linje med havsytan. Käringsund Resort & Conference lanserar i år en ny lyxig strandsvit tio meter från strandlinjen med utsikt över inloppet till Käringsund och det öppna åländska havet. Egen terrass, bubbelpool och utedusch ingår!

3. Hyr en egen ö

Ålands skärgård består av 6 700 namngivna öar och mindre 20 000 holmar och skär. Sugen på total avskildhet? Hyr en egen ö! Det finns allt från ensliga eremitstugor till större öar där hela kompisgänget eller släkten får plats. I Visit Ålands bokningssystem kan du kryssa i ”egen ö”.

Hyr en av Ålands 6 700 öar! Foto: Sofia Zetterqvist.

4. Prova världens äldsta öl

Sommaren 2010 upptäckte några dykare ett skeppsvrak i Ålands yttersta skärgård. Skeppet var lastat med både öl och champagne som tros har legat på havets botten sedan 1840-talet. Numera producerar det åländska bryggeriet Stallhagen en kopia av vrakölet som går under namnet Historic Beer 1843. Stallhagen går även att besöka och bjuder på både pub och gårdsbutik.

5. Öluffa till fots – eller cykel

Med hjälp av skärgårdsfärjor, landsvägsfärjor och cykelfärjor tar du dig enkelt både till fots eller cykel mellan Ålands alla öar. Den åländska ringvägen passerar bra ställen att bo på, idylliska skärgårdsbyar, mysiga sommarcaféer, gårdsbutiker och rödmålade väderkvarnar.

Cykla på Ålands vägar av röd granit. Foto: Visit Åland / Tiina Tahvanainen.

6. Distansjobba från skärgårdsö

Vad sägs om att jobba med havets vågor som skrivbordsbakgrund? På Åland går det att få till den kluriga kombinationen av enslighet med bra internetuppkoppling. Här är några stugor som passar bra för distansjobb.

7. Smaka Ålandspannkakan

Har du smakat den åländska pannkakan? En kryddig och grötig variant av ugnspannkaka som serveras med sviskonkräm och vispgrädde. Kanske är det i år du konverterar till ”axgan”, det vill säga en person som bara äter åländska produkter?

Hos det klassiska kaféet Bagarstugan inne i Mariehamn fikar du goda ålandspannkakor. Foto: Sofia Zetterqvist.

8. Lär dig laga mat med kändiskock – och Robinsonvinnare

Ålänningen Michael Björklund har vunnit svenska Robinson och blivit utsedd till Årets kock – både i Sverige och Finland. Till vardags driver han Smakbyn på Åland som vuxit till ett matmekka med krog, bränneri, gårdsbutik, och bageri. Förutom att Smakbyn är värd ett besök i sig kan du även boka in dig på matlagningskurs med Michael himself!

9. Vandra världens enda skärgård-pilgrimsled

På Åland finns världens enda pilgrimsled som går genom en skärgård, S:t Olofs sjöled. Leden börjar i Åbo och går vidare genom Ålands skärgård innan den kommer över till Sverige. På Åland blir det totalt 7 etapper som är 15-20 kilometer vardera. En stor del av leden består av sjöleder där du färdas med färja eller genom att paddla eller segla själv.

Besök den gamla lotsstationen vid Kobba Klintar. Foto: Gettyimages.

10. Botanisera i äppelparadiset

Åland går även under namnet äppelparadiset. Det milda klimatet gör att äpplena trivs extra bra och faktum är att hela 70% av Finlands äppelproduktion sker på just Åland. Vill du uppleva de långa raderna av äppelträd är det framför allt till Finström, Geta och Vårdö du ska bege dig. Ett tips är till exempel Lolo’s Seaside Café i Geta som ligger intill äppelgården Snäckö Frukt och bjuder på både havsutsikt och god mat – med smak av äpplen!

11. Se solen gå ned från en röd granitklippa

Den åländska berggrunden består till stor del av Ålandsbatoliten, en röd granit som är 1.576–1.568 miljoner år gammal. Packa filten och picknickkorgen och bege dig till närmsta klippa för att uppleva havets makter och se solen gå ned över havet.

Se solen slukas av Ålands hav. Foto: Visit Åland / Rebecka Eriksson.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-09
FinlandWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen