Thomas Enger och Johana Gustawsson är två deckarförfattare som förenade sin skrivarglöd i ett gemensamt bokprojekt: Deckaren ”Son”, som utspelar sig i Norge. I boken genomförs ett brutalt dubbelmord i den idylliska byn Son mitt i Oslofjorden – men i verkligheten rymmer bokens kulisser otroligt vackra besöksmål som är väl värda ett besök. Thomas Enger bor själv i Oslo och ger här sina bästa tips till dig som verkligen vill se staden från sin bästa sida.


Varför blev det just Norge och Oslo som kuliss till ”Son”?
– Det blev snabbt uppenbart för oss att Kari Voss (huvudpersonen i boken) måste bo i Norge. När det gäller miljön gjorde det saken enklare för oss, då jag är norrman, och Son – som också är namnet på en liten stad – är verkligen idyllisk och vacker. Vi tänkte att ett brutalt dubbelmord där skulle skapa en cool och skrämmande kontrast. Vad kan tänkas döljas under ytan på en sådan pittoresk plats?
Läs mer: 5 lyxiga hotellfavoriter i Oslo
– Kari bor också på Bygdøy, vilket är ett annat fantastiskt vackert område strax utanför Oslos centrum. Det bidrog mycket till den mystik vi sökte efter i miljön. Vi ville gräva i sprickorna i fasaden, så att säga, och låta Kari försöka ta reda på varför så många människor i berättelsen ljuger. Resultatet är Son, som nu har sålts till över 40 länder.
Om man vill uppleva Oslo genom era ögon – vilka tre stadsdelar eller platser bör man då se och varför?
– Det finns gott om ställen, men jag skulle först och främst säga Grünerløkka, Frogner och Rodeløkka.
Läs mer: 48 timmar i Oslo – bästa tipsen i stadens trendigaste kvarter
– Grünerløkka för dess pulserande gator med en uppsjö av restauranger, kaféer och butiker som du inte nödvändigtvis hittar någon annanstans.
– Frogner är det närmaste du kommer Paris i Oslo, med smala gator på vissa ställen, trottoarrestauranger och lägenhetshus som är gamla men välhållna och vackert utsmyckade.


– När du kommer till Rodeløkka är det svårt att tro att området ligger endast tjugo minuters promenad från centrum. Det är en av de där fickorna i Oslo som känns som en liten, självständig by inbäddad i staden, men det är tystare och mer bostadspräglat än sina trendigare grannar. Området är känt för sin trähusbebyggelse – klungor av gamla trähus från sent 1800-tal som på något sätt undgick rivning när stora delar av Oslo moderniserades. Smala, krokiga gator och låga staket ger en mysig, nästan sagolik känsla, särskilt på våren och sommaren när trädgårdarna blommar och grannarna sitter ute med kaffe eller vin.

På vilket sätt har miljöerna i boken inspirerats av platser ni själva besökt tillsammans?
– Vi körde runt ganska mycket och letade efter platser att placera våra scener på. När vi var ute och gick längs stigen mellan Bygdøy Sjøbad och Paradisbukta blev det uppenbart för oss vad som hände med Vetle, Karis son, och var det hände. När du läser boken kommer du att förstå vad jag menar.
Läs mer: 9 måsten i Ålesund – Norges vackraste by
Vilka är de bästa matställena i Oslo?
– Oslos matscen är liten men full av personlighet – elegant, uppfinningsrik och alltmer internationell, men alltid nära sina nordiska rötter. Om jag skulle välja fem restauranger som fångar det spektrumet, från det avslappnade till det extraordinära, skulle det vara dessa:
– För något med utsikt ska du bege dig uppför backen till Ekebergrestauranten, en art deco-pärla från 1920-talet som blickar ut över staden och fjorden. Det är hit Osloborna tar sina besökare för att imponera, och med goda skäl: maten är elegant utan att vara pretentiös, och utsikten i panoramaformat gör halva jobbet.

– För något avslappnat och fullt av liv är Trattoria Popolare ett utmärkt val. Det är högljutt på bästa sätt, med servitörer som far mellan borden och doften av vedugnsbakad pizza i luften. Maten är enkel, generös och genomgående bra – italiensk comfort food med en nordisk återhållsamhet.
– Om du är ute efter en smak av Norge utan vita dukar är Den Glade Gris ett bra alternativ. De serverar hjärtliga lokala rätter med en modern twist – fläsklägg, renkött eller krämig fisksoppa – allt i en miljö som känns både rustik och urban.
– När det är dags att klä upp sig erbjuder Statholdergaarden gammaldags förfining i ett stadshus från 1600-talet. Som en av Oslos Michelin-belönade institutioner levererar de oklanderlig service och norsk fine dining med en klassisk touch.

– På den absoluta toppen av skalan hittar du Maaemo, stadens trestjärniga flaggskepp och en av de mest hyllade restaurangerna i Skandinavien. Varje rätt känns som en liten berättelse om Norge – dess landskap, dess säsonger och en överflöd av lokala råvaror från hela landet. Det är mer en upplevelse än en måltid, och den perfekta finalen på vilken kulinarisk resa genom Oslo som helst. Men – glöm inte kreditkortet; det är inte billigt.
Om man vill lämna stadskärnan – vart ska man åka för att få den mest storslagna men ändå lättillgängliga naturupplevelsen?
– En av Oslos största lyxer är hur snabbt staden ger vika för vildmarken. Inom några minuter kan du byta ut spårvagnar och trafik mot tallskogar, sjöar eller öppet hav.
– För att få en smak av Marka – den vidsträckta skogen som omger staden – ska du bege dig till Sognsvann. Det är bara en kort tunnelbaneresa från centrum, och det är dit lokalborna går för att springa, åka skidor eller bara promenera runt sjön med en kaffe i handen. Därifrån leder otaliga stigar djupare in i Nordmarka om du vill försvinna i några timmar.


– Om du föredrar havsluft, ta färjan från Aker Brygge till Hovedøya, en av de närmaste öarna i Oslofjorden. Det är ett litet, grönt paradis med stränder, klosterruiner och utsikt tillbaka mot stadssiluetten. På sommaren badar folk, har picknick eller hyr kajaker – och det känns som om man är långt borta, trots att det bara är tio minuter med båt.
– För något ännu vildare, åk till Vettakollen, en skogsklädd kulle ovanför stadens västra sida. Den korta vandringen till toppen belönar dig med en av de vackraste vyerna över Oslo och fjorden, särskilt vid solnedgången. Det är den sortens plats som får dig att förstå varför norrmän är så fästa vid att vara utomhus.

Sørkedalen och Oslofjorden låter dramatiska och vackra – vad bör man göra där för att verkligen uppleva dem?
– I Sørkedalen ska du göra som lokalborna – ta med vandringskängor eller skidor och bege dig in i dalen. Det är en port till Nordmarka, med oändliga leder, skogsgårdar som säljer våfflor och kaffe, och ett lugn som känns långt från staden. På sommaren är det perfekt för cykling eller ridning; på vintern börjar skidspåren nästan vid busshållplatsen.
– Nere vid Oslofjorden skiftar rytmen. Ta en färja ut till någon av öarna – Gressholmen eller Langøyene för bad och picknick, Hovedøya för historia och utsikt. Eller stanna på fastlandet och gå längs kuststigen från Bygdøy: stränder, båthus och doften av salt och tall. Oavsett vilket bleknar staden snabbt, ersatt av havsljud och tystnad.

Kan ni nämna någon “hemlig” plats eller by i Norge som få turister känner till men som är värd resan?
– Det är en väldigt svår fråga att svara på, men jag väljer hellre en region än en specifik plats. Sørlandet, Norges sydkust, och stora delar av Vestfold fylke som leder in i det, är oändligt vackert. Från Larvik och Stavern i öster hela vägen ner till Kristiansand är det en rad av skyddade vikar, vitmålade hus och klippiga öar utspridda i havet. Varje liten stad längs den sträckan har sin egen charm – Risør, Tvedestrand, Grimstad, Lillesand – platser där tiden verkar gå långsammare och sommaren dröjer sig kvar lite längre. Det är den mildare sidan av Norge, där ljuset mjuknar och kustlinjen känns både vild och välkomnande.
Vilken årstid tycker ni är bäst för att resa till Oslo och varför?
– Det är svårt att välja, eftersom Norge förändras så fullständigt med årstiderna – och Oslo speglar det perfekt. Sommaren är när staden känns som mest levande: folk badar i fjorden, sitter ute sent i ljuset, och hela platsen sjuder av festivaler och uteserveringar.
– Hösten är kanske min favorit – när luften skärps, skogarna runt staden blir gyllene och man fortfarande kan sitta ute med en filt och en kopp kaffe. Vintern för med sig sin egen typ av magi också: skidor i Nordmarka på dagen, tända ljus på barer och bastu på kvällen. Och våren, förstås, när allt återupplivas, färgerna, och folk återvänder ut efter vinterdvalan.
Så det bästa svaret är kanske detta: vilken årstid du än kommer, kommer du att möta ett nytt Oslo.


Är det något speciellt som man absolut måste smaka när man är i Norge?
– Det finns några saker som verkligen smakar Norge – enkla, lokala och ofta knutna till en plats eller en årstid.
– Du borde prova färsk räka direkt från båten nere vid hamnen på sommaren – ät dem med vitt bröd, majonnäs och en skvätt citron. Det är en av de där små, perfekta måltiderna som norrmän aldrig tröttnar på. Brunost är en annan: söt, karamellaktig och bäst på varma våfflor. Jag gillar min med lite jordgubbssylt på toppen också, men vissa kanske inte håller med.


– Om du är här på vintern kan rakfisk eller lutefisk dyka upp på menyn. Båda är kraftiga, traditionella rätter som, ärligt talat, är lite av en tillvänjningssak, men de berättar en historia om hur man förr i tiden konserverade mat under de långa, mörka månaderna här i landet.
– Om du vill ha något lite mer universellt, satsa på norsk fisk och skaldjur i allmänhet – torsk, lax eller röding – ofta enkelt grillad med smör och örter. När det är färskt, och det brukar det vara, är det inte mycket som slår det. Förutom en grillad biff, förstås, med ett gott glas rött till, men det kan du hitta var som helst.
