Annons
Annons
Hus i ett vintrigt landskap.

Nordpolen eller Rovaniemi? Det tvistas om vilken plats som är jultomtens officiella hemstad. Oavsett är den finska platsen en vinteridyll som heter duga. Foto: Juha Kauppinen

Finland

5 magiska boenden i julstaden Rovaniemi

Somna i en glasigloo under stjärnklar himmel, en isolerad stuga i vildmarken eller ett lyxigt trädhotell. Här är fem drömmiga boenden i finska Rovaniemi.

Text: Karin Wimark • 2023-11-28 Uppdaterad 2023-11-29

1. Apukka Resort

Med norrsken som sänglampa

Att checka in på Apukka Resort är som att kliva rakt i i en julsaga. Här kan du bo i en glasigloo med norrskensvyer från sängen eller på ett mer traditionellt sätt – alternativen är flera. Hyr snöskoter, pimpelfiska eller ge dig ut på en cykeltur med fatbike. Om du har tur kanske du får renen Rudolf som granne!

Stugor i ett skogslandskap.
Möt julen på det mest mysiga sätt som går – i norra Finland. Foto:Apukka Resort
Rund bastu.
Vad sägs om en varm bastu efter en lång dag i ett frostigt vinterlandskap? Foto: Apukka Resort

2. Arctic Treehouse Hotel

Lyxigt bland trädtopparna

Checka in på Arctic TreeHouse Hotel, ett förstklassigt boende inbäddat bland träden med panoramavy över skogarna. Här kan du helt enkelt uppleva den finska naturen utan att lämna hotellrummet. Arctic Tree House erbjuder 32 individuella sviter vid polcirkeln, nära den populära jultemaparken Santa Park i Finland. Trädhusens design är skandinavisk och minimalistisk. Stora panoramafönster välkomnar en snöfrostig natur och vacker vy över dalen. Men se till att ta med dig varma kläder. Rensafari och hundslädturer erbjuds utanför farstubron och ibland kan temperaturen falla till minus 30 grader! 

Två hus med stora fönster i skogen. Norrsken på himlen.

3. Jultomtens hem

Titta in i Santa Claus Village

Undrar du hur tomten bor? Då är det i Santa Claus Village du hittar svaret. Hit färdas hundratusentals människor varje år för att träffa jultomten i hans stuga, besöka postkontoret som får över en halv miljon önskelistor från människor världen över varje år, rida på tomtens renar och hänga med hans tomtenissar. På tomtens postkontor hänger bilder på familjen Kardashian och flera andra kändisar som varit där. Tyvärr får du lämna när kvällen nalkas.

Snötäckt by med människor på gatan och en julgran.
Det sägs att tomten bor i Rovaniemi. Åtminstone om du frågar invånarna i Finland. Foto: Visit Rovaniemi
Tomten vid en brasa.
Kanske är det läge att skriva en önskelista till tomten att leverera personligen? Foto: Visit Rovaniemi

4. Octola Private Wilderness 

Hemligt i vildmarken

Octola Private Wilderness har man uppgraderat en traditionell lappländsk timmerstuga till ett femstjärnigt lyxboende, mitt i Rovaniemis djupa skogar. Exakt vart det ligger avslöjas inte förrän man har bokat – men för den dyra prislappen lär man få mycket för pengarna. Lodgen ligger dock tre timmar med hundspann eller en timmes färd med snöskoter från Rovaniemis flygplats och utlovar inte bara lyxigt boende utan också mängder med aktiviteter och måltider på lokala råvaror.

Pool i en timmerbyggnad. Utanför gnistrande snötäckta granar.
Sjunk ner i den varma poolen och blicka ut över ett snötäckt landskap. Foto: Juha Kauppinen
Ett hus mitt i snötäckt granlandskap.
Kan detta vara den mest idylliska vinterdrömmen? Foto: Juha Kauppinen

5. Yurt District

Glamping i vintermiljö

Ett par mil utanför Rovaniemi, precis intill älven Ounasjoki ligger ett unikt boende vid namn Yurt District. Med de unika lyxtälten, eller yurts som de kallas, tar de glamping till en helt ny nivå och för tankarna till Mongoliet eller Sibirien. Somna i värmen och se stjärnhimlen, eller kanske till och med ett norrsken, genom tältens glastak.

Läs också:

5 magiska platser där det är jul året om

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

Här hittar du Europas 8 bästa julmarknader


Text: Karin Wimark • 2023-11-28
FinlandRestipsHotellListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen