Annons
Annons
En bar i Tammerfors

Finlands bästa barer – alltifrån viner i vildmarken till cocktails i lönnkrogen. Foto: Foto: Mikko Malinen

Finland

Finlands bästa barer 2022 – sju favoriter i hela landet

En kombinerad bastu-bar, panoramavy över arktisk vildmark från baren eller en pizza med fänkål och ett glas naturvin. Vi listar några av Finlands mest hypade barer just nu.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-08-22 Uppdaterad 2022-08-22

Kuuma, Tammerfors

Bastu och bubbel

Kuuma är en restaurang, bar och bastu i ett. Här längs med Tammerfors ström är bastuånga en central del och det bjuds på såväl traditionell vedeldad bastu för nybörjaren som rökbastu för bastuentusiasten som vill ta upplevelsen till nästa nivå. Varva besöket i bastun, barerna och den svalkande poolen i forsen. Det är Finland i ett nötskal – bara att njuta av hela upplevelsen.

Bastu och bar i Tammerfors på Kuuma. Foto: Laura Vanzo/Visit Tampere

Jackie, Helsingfors

Design, pizza och vin

Under konceptet Beats & Pizza finns pizza på menyn, med alltifrån klassiker till mer lite mer udda kombinationer som shiitake-teriyaki, en rad europeiska viner och spelningar varje fredag och lördag. Musik, mat och dryck med andar ord. Bakom interiören – som påminner om en mytomspunnen milanesisk bar på 70-talet – står Helsingforsbaserade designbyrån Studio Joanna Laajisto.

Restaurant Utsu, Levi

Snötäckta vidder och arktisk meny

I norra Finlands vildmark möts man av en pyramid av glas, med en otrolig panoramavy över skogen. På Utsu paras den arktiska menyn med viner från främst Frankrike, Spanien och Italien, men även finska exemplar från Ainoa Winery, som gör bärviner gjorda på finska blåbär och hjortron. Det är ändock de otroliga vidderna som tar hem priset – under vintern böjer sig de snötunga grenarna mot marken och på hösten badar skogen i vackra färger.

Foto: Restaurant Utsu
Ät och drick omgiven av en snötäckt vildmark. Foto: Restaurant Utsu

YLP!, Ekenäs

Naturvin och säsongens pizza

Kocken Nick Victorzon har jobbat på flera europeiska Michelin-restauranger, men när han återvände han till sin hemstad Ekenäs i sydligaste Finland öppnade han YLP!. Pizzerian och baren där fine dining möter ’zero waste’. På YLP, som står för ”Your Local Pizza”bjuds det på riktigt bra naturviner och säsongsbetonad mat – det kan förekomma såväl fänkål och rönnbär som strömming.

Schackrutigt på YLP. Foto: Peik Victorzon

Ostroferia, Uleåborg

Vin i nordlig metropol

Vid Bottniska vikens kust ligger Uleåborg, inte så stort men känt som det nordligaste metropolområdet i Finland. Här driver makarna Jenny och Jussi restaurangen Ostroferia, en kärleksförklaring till Uleåborgs matkultur där det lokala jordbruket och mjölkproduktionen står för allt från spannmål till kött. Till maten serveras naturliga, ekologiska och biodynamiska viner dominerar dryckesmenyn. Inte så hungrig? Passa på att besöka ön Pikisaari ett stenkast bort – där du hittar deras lillasyster, vinbaren Kurkela. Här är det lätta tilltugg som gäller, men med samma sköna stämning som hos storasystern Ostroferia.

Tiima, Tammerfors

Cocktails i gammal lönnkrog

Tiima är en dold bar-pärla som tidigare var en speakeasybar, eller lönnkrog, som hade en klockbutik som förkläde. Nu har de stigit fram ut skuggorna bakom den fejkade fasaden och välkomnar gäster tillbaka till det glada 60- och 70-talet rent designmässigt. I baren finns inga ölkranar – istället finns en noggrant framtagen dryckesmeny bestående av tolv cocktails, en för varje klockslag.

Lönnkrogen i Tammerfors. Foto: Mikko Malinen

Wino, Helsingfors

Naturviner i trendiga Berghäll

På Wino är ledorden avslappnat och okomplicerat. Här, ett stenkast från Björnparken i trendiga boho-området Berghäll, specialiserar man sig på naturviner från främst gamla världen. Med en handplockad vinkällare och en ambitiös vinlista som uppdateras varje vecka är Winos utbud den perfekta blandningen av kunskap och lekfullhet. Även matmenyn uppdateras efter säsong med hänsyn till färska och ekologiska ingredienser. Passar såväl den erfarne naturvinsdrickaren som den nyfikne novisen.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-08-22
FinlandMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen