Annons
Annons
Marseille omringas av branta kalkstensklippor, turkosblått hav och söta byar. Foto: Gettyimages / Raffi Maghdessian.

Marseille omringas av branta kalkstensklippor, turkosblått hav och söta byar. Foto: Gettyimages / Raffi Maghdessian.

Frankrike

8 dagsturer från Marseille i Frankrike

Frankrikes näst största stad har ett härligt läge, historiska gränder, vackra kyrkor och stränder. Men omgivningarna har också mycket att erbjuda. Här är 8 dagsutflykter.

Text: Redaktionen • 2011-07-10 Uppdaterad 2023-04-19

1. Les Calanques

De vita kalkstensklipporna som störtar brant ner i det turkosblå havet runt Marseille kallas ”Les Calanques”. De sträcker sig cirka två mil mellan Marseille, Cassis och La Ciotat. Den som tröttnat på stadslivet hittar här ett totalt lugn.

Vandringsleder går från högsta topp hela vägen ner till små naturliga vikar där man kan bada ostört. Les Calanques kan också upplevas till havs. Turistbåtar i olika storlekar och till varierande priser avgår bland annat från den gamla hamnen och havskvarteret Pointe-Rouge.

8 dagsturer från Marseille i Frankrike
I nationalparken Calanques. Foto: Gettyimages / Marco Bottigelli.

2. Pointe-Rouge

Ta bil, buss, cykel eller en lång promenad längs med kusten från centrala Marseille till stans största strand, Pointe-Rouge. Sandstranden är populär bland solbadare i alla åldrar, inte minst barnfamiljer eftersom det är långgrunt. Om morgnarna åker sportiga Marseillebor rollerblades här eller tar en joggingtur som avslutas med stretching på stranden och kanske ett dopp.

I boulangerierna vid strandpromenaden säljs smaskiga baguetter för en picknick på stranden och till eftermiddagsfikat rekommenderas en traditionell crêpe med nutella.

3. Les îles Friouls

Båten till de mytomspunna öarna Friouls tar ungefär 20 minuter från den gamla hamnen. De vita kalkstensöarna är absolut värda ett besök, inte minst för att se staden från ett annat perspektiv. Att gå en guidad tur i Frankrikes eget Alcatraz, fästningen Château d’If, är att gå flera århundraden tillbaks i tiden. Fortet, som har förevigats av Alexander Dumas i hans bok Greven av Montecristo, konstruerades på 1500-talet för att skydda Marseille från angripare och blev senare ett fängelse. De tre grannöarna inbjuder till långa promenader och där finns också en del stränder där man kan tillbringa en eftermiddag helt ostörd.

8 dagsturer från Marseille i Frankrike
Fästningen Château d’If – känd från Greven av Montecristo. Foto: Gettyimages / Syldavia.

4. Aix-en- Provence

Till Aix-en-Provence, ”de tusen fontänernas stad”, kommer man enkelt från Marseille med tåg, buss eller bil. Oavsett vilken gränd som man villar bort sig i slutar den alltid vid en fontän, den mest kända är La Rotonde vid paradgatan Cours Mirabeau.

I denna pittoreska studentstad blir man ständigt påmind om Provences rika historia och kulturliv. Här levde och verkade konstnären Paul Cézanne, vars ateljé går att besöka.

Katedralen Saint-Sauveur, som började byggas redan på 1100-talet, är stadens främsta turistmagnet. Men Aix-en-Provence upplevs ändå bäst på marknadsplatsen, med en kaffe och en croissant. Folklivet är ett skådespel i sig!

8 dagsturer från Marseille i Frankrike
Mysiga gränder i Aix-en-provence. Foto: Gettyimages.

5. Sainte Victoire

Den som följer konstnären Paul Cézannes fotspår hamnar vid det storslagna berget Sainte Victoire, utanför Aix-en-Pro­vence. Ett 12 kilometer långt, vitt berg, inlindat i ett typiskt Provencelandskap. Den som vill utmana berget kan ta med en picknick och ge sig upp på toppen.

På 946 meters höjd finns ”Provences kors”, 19 meter högt, konstruerat 1871. Uppe på toppen finns också en raststuga där man kan övernatta gratis. Inga bekvämligheter finns, men utsikten, ett glas vin i solnedgången och morgonkaffe på termos när det ljusnar gör det definitivt värt besväret!

8 dagsturer från Marseille i Frankrike
”Provence kors”. Utsikten är värd vandringen. Foto: Gettyimages / Rémi Ourgaud.

6. L’Estaque

Upplev stämningen i Robert Guédiguians filmer och ljuset i Paul Cézannes tavlor i kvarteret l’Estaque i nordvästra Marseille. Medan filmregissören oftast skildrar en ganska problemtyngd vardag har flera franska konstnärer lyft fram kvarterets skönhet. Det är inte en idyll, men utsikten är bländande och invånarna går rakryggade.

Passa på att smaka på kvarterets specialiteter; panisse, det vill säga en kikärtskaka grillad i olivolja, och chichi frégi, ett slags friterad munk. En rask promenad upp till den gamla delen av l’Estaque rekommenderas, där väntar en fantastisk utsikt över Marseilles takåsar och dess öar.

7. Cassis

Ungefär en halvtimmes bilfärd från Marseille slingrar sig små vägar, kantade av olivlundar och vingårdar, ner till fiskebyn Cassis, ”den okända rivieran”.

I en skyddad vik omgiven av vita kalkstensklippor ligger den lilla byn som skiftar i rosa med lila undertoner. Rosévinet står för över 80 procent av vinproduktionen i Provence och bara i Cassis omgivning finns 14 vingårdar på gångavstånd, bland annat en av Frankrikes äldsta. Domaine du Bagnol är kanske den vingård som är mest känd i Sverige.

Första helgen i september inträder ”Le Ban des Vendanges” (öppnandet av vinfestivalen) med provensalsk dans och musik och vinprovning i hamnen.

8 dagsturer från Marseille i Frankrike
Fiskebyn Cassis. Foto: Gettyimages / David C Tomlinson.

8. Biografen Les frères Lumière

Orten La Ciotat må vara en blek granne till turistpärlan Cassis, men här döljer sig spännande filmhistoria. Här skapades den moderna filmen när de båda bröderna Auguste och Louis Lumière filmade ett tågs ankomst till stadens järnvägsstation 1895.

Rörliga bilder hade förekommit tidigare men de två ingenjörerna lyckades förbättra filmkvaliten väsentligt. Ett år senare filmade de fiskmarknaden i Marseille och gatan La Canebière.

Bröderna Lumière är La Ciotats stolthet. På stranden finns ett monument som hedrar deras arbete för filmkonsten och den lokala biografen, som bär deras namn, lockar turister till den annars ganska oansenliga staden.


Text: Redaktionen • 2011-07-10
FrankrikeRestipsMarseille

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen