Annons
Annons
Hamn med båtar i franska Marseille.

Kuststaden Marseille är franska Rivierans mest spännande stad just nu. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

Frankrike

11 heta nyheter i franska Marseille

Det bubblar i hamnstaden Marseille. Vi har spanat in de senaste nyheterna – från matmarknader till undervattensmuseum och digitala hotell.

Text: Karin Wimark • 2023-05-02 Uppdaterad 2023-05-08

Att göra i Marseille – 4 tips

Museum, cykelled & sportevenemang

1. Grotte Cosquer

Grotte Cosquer ligger 37 meter under havsytan i nationalparken Calenques och upptäcktes 1985 av en professionell dykare. Inne i grottan fann man över 500 förhistoriska hällristningar och målningar, något som legat gömt under havsytan i mer än 30 000 år. Nu kan du som besökare skåda dessa historiska konstverk i den nya repliken som öppnade i Marseille i somras i Villa Méditerrané. Ta hissen ner under jorden för att sedan färdas runt i vagnar och betrakta de historiska mästerverken. Och nej, här behövs ingen syrgasmask eller dykutrustning då allting är byggt i rum under vattnet.

2. Musée Subaquatique

Nu finns det ytterligare en anledning att besöka undervattensmuseet Musée Subaquatique i sommar. Här finns nämligen ett gäng skulpturer installerade på havsbotten utanför Plage des Catalans. Det senaste tillskottet går i resans tecken. Det är den lokala konstnären Bruno Catalano som skapat konstverket ”resenären” – som kort och gott föreställer en person med resväska i hand.

Staty på havsbotten. Person med resväska i hand.
Säg hej till ”resenären” på havsbotten i Marseille. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

3. Corniche Kennedy

Efter fyra års restaurering kan nu Marseille stoltsera med sin vackra promenad- och cykelled som sträcker sig längs kusten. Corniche Kennedy är ett tre kilometer långt promenadstråk som 1965 hamnade i Guinness rekordbok under temat ”världens längsta bänk”. Intill vägen slingrar sig nämligen en sittbänk som under de senaste åren dekorerats med konstverk i mosaik. Planen är att ha så mycket som 70 bänkdelar färdigställda innan Olympiska spelen går av stapeln 2024.

Vy över staden Marseille i Frankrike.
Promenera längs strandkanten i Marseille på promenadstråket Corniche Kennedy. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

4. Rugby World Cup & Paris Olympic Games

Ett fan av Rugby? Då ska du bege dig till Marseille i september och oktober 2023 då staden är värd för Rugby World Cup. Dessutom kommer Marseille att vara värd till seglingsgrenen och även vissa fotbollsmatcher i de Olympiska spelen som hålls i Paris 2024.

Läs också: Cityguide till franska Lille – där det franska och flamländska möts

3 hotellnyheter

Senaste nytt i Marseille

1. Maison Juste

Mitt i stadens pulserande centrum ligger ett nytt familjärt hotell med bibliotek i vardagsrummet, handplockade möbler och konstverk och en liten trädgård. På Maison Juste sker bokning, check-in, frukost och utcheckning digitalt, det vill säga enbart via din telefon. Men oroa dig inte, på plats finns värdarna Oliver och Naomi när än du önskar assistans.

2. Maison d´hotel Bastide Beaudinard

I en vacker nyrenoverad villa från 1400-talet ligger nyöppnade Maison d´hotel Bastide Beaudinard strax utanför Marseille vid Aubagne. Perfekt för den som vill njuta av Provence vackra landsbygd men ändå ha nära till stan.

Turkos pool och vit byggnad i bakgrunden.
Bo mitt i stan eller på landsbygden omgiven av Provence vackra fält. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

3. Maisons du Monde hotel & Suites Apartments

Checka in i en av de nya lägenhetssviterna i den historiska byggnaden på hörnet av Rue Paradis och Rue Francis Davso. Maisons du Monde hotel & Suites lägenheter har det mesta du kan behöva för att göra dig hemmastadd – så som tvättmaskin och välutrustat kök. Varje lägenhet bär dessutom namnen på en karaktär från den franska författaren Marcel Pagnols romaner.

Hotellrum med säng, bord och fönster i trä.
Känn dig som hemma på Maisons du Monde hotel & Suites. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

4 nya restauranger och kaféer

Från matmarknad till foodtrucks

1. Les Grandes Halles du Viex-Port

I höstas öppnade gourmet-matmarknaden Les Grandes Halles som väckt liv i gamla hamnen. På det 2000 kvadratmeter stora torget kan du njuta av ett dussintals restauranger samt botanisera i marknadsstånd med delikatesser, frukt- och grönt.

Människor vid matbord i saluhall.
Lär känna Marseille via maten på nyöppnade Les Grandes Halles du Viex-Port. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur
Vinflaskor i kartonger.
Dryckesstopp med lokala viner. Foto: Media Provence Alpes Cote d’Azur

2. Les Beaux Mets

I denna unika restaurang belägen i fängelset Les Baumettes får fångar hjälp att återgå till ett normalt liv genom restaurangverksamheten. Maten på Les Beaux Mets är säsongsbunden, grönsakerna kommer till stor del från fängelsets egen trädgård och den vackra matsalen erbjuder platser vid 42 bord.

3. La Tisserie

Alla kaffenördar titta hit! Den som suktar efter en bra kopp kaffe i Marseille kan spana in La Tisserie som är en av stadens nyare kafferosterier- och barer. En gång i månaden kan den som vill veta mer signa upp sig på en 3-timmars kurs där man får lära sig mer om kaffets alla hemligheter.

4. Camion Am

Vad sägs om en foodtruck med delikatesser tillagade av en 3-stjärig Michelinkock? På Camion Am serveras prisvärda delikatesser så som grillade mackor med kryddigt lamm, brioche med säsongens grönt och smarriga desserter.


Text: Karin Wimark • 2023-05-02
FrankrikeNyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen