Annons
Annons
Tips på sju stopp för lite girlpower i Paris. Foto: Christopher Meireis/GettyImages

Tips på sju stopp för lite girlpower i Paris. Foto: Christopher Meireis/GettyImages

Frankrike

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum

Det finns massor att göra och se i Paris. Men för den som vill göra något speciellt listar Vagabond sju platser och saker där kvinnor står i fokus som ägare, feminister, ikoner och guider.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-03 Uppdaterad 2021-06-22

Paris, denna ständiga metropolen i Europa som lockar resenärer från hela världen. Vagabonds reportage Kvinnornas Paris – böcker, barer och byxförbud tog sig an staden på ett nytt sätt – ur kvinnornas perspektiv.

7 tips där kvinnan står i centrum:

Guide: kvinnor, konst och burlesque

Heidi Evans startade guideföretaget Women of Paris för att hon ville berätta mer om kvinnorna vars liv och historia inte nämns nämnvärt på de större och vanligare turerna genom metropolen.

På Women of Paris kan man välja mellan fem olika guidade turer med fokus på litteratur, konst, gatukonst och ”drama queens” från scenen. Dessutom kan man välja att gå på champagneprovning och burlesque där sommeliern och artisten Holly Bordeaux guidar gästerna genom båda världarna. 

Afroamerikansk historia i Paris

Under 1920-talet, efter första världskriget, valde många afroamerikaner att söka efter frihet och rättvisa i Paris. Författaren och aktivisten James Baldwin, sångerskan Nina Simone, konstnären Beauford Delaney och artisten Josephine Baker var bara några.

Entrée to Black Paris, som grundades och drivs av Monique Well, erbjuder guidade turer i afroamerikaners fotspår. Här får gästerna höra berättelser om deras liv och verksamhet i Paris. Flera guidade turer handlar om Josephine Baker och man kan bland annat besöka hennes hus i Le Vésinet.

Josephine Baker var dansös, sångerska och varietéartist. Hon blev superkändis över en natt i Paris och hennes vågade banankjol är fortfarande världskänd, men så var även hennes ”regnbågsfamilj” bestående av tolv adoptivbarn. Dessutom var hon en känd aktivist inom medborgarrättsrörelsen i USA. Det finns med andra ord mycket om henne att berätta.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum
Monique Well driver guideföretaget Entrée to Black Paris. Foto: Helle Kikerpuu

Viloplats för feministiska ikoner

Kyrkogården Père-Lachaise på 16 rue du Repos nås bäst från stationen Père-Lachaise, dit metrolinje 2 och 3 går. Kartor över gravar finns att hitta på skyltar runt omkring kyrkogården, men det finns även en onlinekarta. OBS! Det kan vara lite svårt att navigera efter kartan. Ta på dig bekväma skor!

Men stirra dig inte blind på kartan utan lyft blicken och förundras över kyrkogårdens arkitektur, de många olika monumenten och gravarna. Här stöter man på såväl familjer som besöker gravar, turister och lokalbor som är ute och promenerar bortom gatornas trafik och oljud.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum
Sångerskan Édith Piaf är en av dem grav är välbesökt och det ligger drivor med blommor vid hennes viloplats. Foto: Helle Kikerpuu

Bullar, bröd och brudar

Mamiche på 45 rue Condorcet är ett klassiskt franskt bageri som ägs och drivs av kvinnor. Det är ett välbesökt boulangerie som lockar besökare från hela Paris.

Om du bor i närheten är det här du ska köpa frukosten och fikat. Om du har vägarna förbi foten av Montmartre och är på väg upp till Sacré-Cœur är det här du ska köpa med dig lunch. Det finns en mängd att välja på, men missa inte deras krämiga éclair-bakelse.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum

Kvalitetschoklad

Chocolaterie Mococha på 89 rue Mouffetard ägs av Marie Gautois-Kammerer.

I hennes butik är det inte kvantiten som gäller utan kvaliteten. Här kan man stanna länge och vela mellan olika lyxiga choklader från franska tillverkare. Dessutom ligger hennes chocolaterie i ett av Paris lugnaste, men fortfarande spännande, områden i Paris 5:e arrondissementet.

Gatan utanför chokladbutiken kantas av grönsaksförsäljare och små butiker och slingrar sig fram till ett pittoreskt torg där en torrlagd fontän fungerar som sittplats för solslukare. Mitt i Paris får man en småstadskänsla som ibland är välbehövd i den livliga metropolen.

Trendig eko-restaurang

Restaurangerna Wild and the Moon finns på flera ställen i centrala delar av Paris, men missa inte den på 19 Place du Marché Saint-Honoré.

Alla råvaror på Wild and the Moon är lokala, ekologiska och veganska. De har ett koncept som vill värna om miljön och använder därför ingen plast. Grundaren Emmanuelle Sawko är en internationellt erkänd mat- och modekännare. Hon är även känd som smyckesdesigner. 

Missa för allt i världen inte deras grymma smoothies.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum
Naturligt och hälsosamt på Wild and the Moon. Foto: Wild and the Moon.

Goda drinkar och feminism

Bar Combat på 63 rue de Belleville är den hetaste cocktailbaren i staden just nu. Ta metron till Belleville och knata uppför gatan eller ta metron till Pyrénées och knata nedför gatan – ta dig hur som helst dit för en prisbelönad drink.

2017 öppnade Margot Lecarpentier baren tillsammans med två andra kvinnor, och sedan dess har de lovordats, fått pris som bästa hantverksbar och lockat såväl foodisar som lokalinvånarna.

Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum
Combat bar ligger i den multikulturella och konstnärliga stadsdelen Belleville. Foto: Christopher Meireis

Kvinnornas Paris – böcker, barer och byxförbud

Quiz: 12 frågor – hur mycket kan du om Frankrike?


Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-03
FrankrikeParisWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen