Foto: Istock

Foto: Istock

Frankrike

I Frankrike finns ett maraton för alla som älskar vin

42 kilometer, 23 vinstopp, ost, smurfar och slott. Marathon du Médoc i södra Frankrike måste vara en av de uddaste löptävlingarna i världen.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-05 Uppdaterad 2021-06-22

Den årliga tävlingen äger rum i det vingårdstäta landskapet utanför Bordeaux och har lockat folk från hela världen sedan starten 1985. Det som gör just detta maraton så speciellt är det annorlunda upplägget. 

Här är det nämligen inte bara för löparna att följa en utstakad bana, utan längs med vägen väntar dessutom 23 stopp med vinprovningar från lokala vingårdar. På vissa etapper erbjuds även provsmakning av ostar, ostron, glass och på stoppet vid 38 kilometer – en stek.   

I Frankrike finns ett maraton för alla som älskar vin
Foto: Kinolamp via Flickr/Creative Commons.

Med så mycket vin som skvalpar runt i löparnas magar kan man inte undgå att undra hur de mår. Sedan starten har ingen dött eller blivit allvarlig skadad under tävlingen, men enligt The Guardian är det inte helt ovanligt att personer spyr mitt i språnget.

Och smurfarna då? Alla som deltar måste vara utklädda. 

Under 2020 har vinloppet fått hålla korken på plats och istället haft virituella lopp på distans, men nedräkningen till 2021 års maraton har redan börjat. 

Läs mer på marathondumedoc.com!

7 anledningar att besöka Champagne

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor


Text: Johanna Jackson • 2018-09-05
Frankrike

Scroll to Top