Annons
Annons
Den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais, eller La Prom, är ett perfekt läge för att se solen stiga upp ur havet på morgonen. Foto: Istock.

Den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais, eller La Prom, är ett perfekt läge för att se solen stiga upp ur havet på morgonen. Foto: Istock.

Frankrike

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter

Kristina Svensson är författare till guideboken Mitt Nice och hamnade på den Franska Rivieran av en slump. Sedan dess har hon kommit tillbaka år efter år. Här är hennes favoriter i den pastellfärgade staden.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-28 Uppdaterad 2021-06-23

– Det jag älskar med Nice är att havet alltid har en ny färg, ibland turkost, ibland smaragdgrönt och ibland djupt blått. Det är en ny mini-nyans varje dag.

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Kristina Svenson. Yrke: Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare. Bor: Täby och Antibes. Foto: Johan Gustavsson.

Kristina Svensson arbetar som kommunikatör och författare. När hon inte bor i Sverige spenderar hon mycket av sin tid i Antibes som ligger drygt två mil väster om Nice. 

När hon besökte Frankrikes Medelhavskust för första gången som vuxen 2009 hade hon en bild av Rivieran som elegant och flådig.

– Men för mig är Rivieran mer närproducerade varor, god mat, vacker natur, vin och marknader.

Kristina Svenssons 7 bästa tips i Nice 

 

1.  Café Marché

Pop up-restaurang i Gamla stan

Den unge svenske kocken Isak Oldenburg har trots sin låga ålder redan gjort sig ett namn på matscenen i Nice och driver sedan 2014 restaurangen Isi i Gamla stan. Mellan mars och september i år kommer han dessutom att driva pop up-restaurang i café-miljö på Café Marché. Det tillfälliga konceptet är öppet från torsdagar till lördagar och erbjuder middag i en intim lokal med plats för 24 personer. Rätterna som serveras är baserade på lokala råvaror och ackompanjeras av naturviner.
Café Marché ligger på 2 Rue Barillerie, Vielle Ville. info@isirestaurant.com för reservationer.

 

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Närproducerade råvaror på Café Marché. Foto: Loïc Thébaud.
Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Mysiga Café Marché blir pop up-restaurang i år. Foto: Kristina Svensson.

2. Plage du Ponteil

Strandutflykt till Antibes

Byt ut stenstränder i Nice mot finkornig sand. Ta tåget till Antibes för en dag på stranden. Plage du Ponteil är en fin citystrand som är perfekt för en lat dag med sol och bad. Stranden är långgrund och gratis till skillnad från flera stränder i Nice. Här finns också två stycken matställen, en restaurang som är lite dyrare och en enklare snackbar – Le Poseidon som förutom att erbjuda enklare mackor och annat smått och gott dessutom har Antibes godaste kaffe. Missa inte. 

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Fullsatt strand i Antibes. Foto: Istock.

3. Falska fönster

Gå på upptäcktsfärd i Vielle Ville

En fransk specialitet som är vanlig på Rivieran är att måla så kallade bländverk på husfasaderna. Målningarna kan utgöras av allt från falska fönsterluckor till balkonger och balustrader. En tjusning, enligt Katarina, är att vandra på den gamla stadens snäva gator och gissa vilka fönster som är äkta och vilka som bara är en illusion. Konstverken är skickligt gjorda så de kan vara svåra att hitta om man inte känner till dem.

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Äkta eller fejk? Foto: Kristina Svensson.

4. Bar de la Bourse

Brasserie poppis bland lokalbefolkningen 

Bar de la Bourse är en av lokalbornas favoriter och ligger gömd i en snäv gränd nära fiskmarknaden. Lokalen är mörk och en aning trång då restaurangen nästan alltid är fullsatt, atmosfären är stimmig men vänlig. Hit går man främst för maten – traditionella prisvärda rätter med mycket fisk är vad som står till bords. Ett hett tips är den gröna linsgrytan med pepprig fläskkorv tillsammans ett glas rosé.
15 Rue Pairoliere

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Bar de la Bourse ligger på en tvärgata till stadsoasen Promenade du Paillon. Foto: Istock.

5. Kunglig nektar

Drick vin från en lokal vingård 

Många vet inte om det, men det finns faktiskt en vinappellation som tillhör Nice. Vinappellationen Bellet är liten och inte så välkänd men trots det har vinerna ändå en hög status bland vinkännare. Vin från Château de Bellet har serverats på en rad politiska toppmöten under åren och serverades även på prinsen av Monacos bröllop 2010. Druvorna som används är för det mesta lokala så om vill du ha en smak av Nice nästa gång du är här ska fråga efter ”vin de Bellet.” Frågar du Kristina beställer du naturligtvis in ett glas rosé. 

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Vinet intas förslagsvis på valfritt ställe längs strandpromenaden Promenade des Anglais. Foto: Istock.

6. Marknaden i Libération

Färska råvaror och rysk arkitektur

Vill man undvika turistvibbarna som existerar vid den kända marknaden Cours Saleya tar man spårvägen till marknaden i Libération. På det livliga torget i närheten av tågcentralen trängs stånd som kränger allt från färsk fisk till sju sorters potatis och nyutslagna blommor. Om man hyr en lägenhet och har möjligheten till att själv laga mat är denna marknad väl värt ett besök. Därefter beger man sig till den ryskortodoxa katedralen Saint-Nicolas de Nice. Den vackra kyrkan har varit stängd i åratal på grund av renovering men öppnade på nytt tidigare i år. Tänk guldkupoler, heliga symboler och ikoner.
Marknaden ligger på Place du Général de Gaulle och har öppet under förmiddagar tisdag–söndag.

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter
Ryska kyrkan i Nice. Som om Kreml landat i Frankrike. Foto: Istock.

7.  Le Plongeoir

Nyöppnad restaurang på pelare 

Det bubblar i kvarteren öster om hamnen. Tidigare ruffigt och nergånget – nu trendigt och vibrerande. Nya restauranger och barer öppnar upp med jämna mellanrum och i området som hyser en vacker strandpromenad och små undangömda stenstränder råder en ung och livlig atmosfär. Det är också här som du hittar medelhavsrestaurangen Le Plongeoir. Det nyöppnade etablissemanget sträcker sig ut i havet på pelare och vilar delvis på ett gammalt hopptorn. En kväll här och du har första parkett till en av stans utan tvekan bästa utsikter. 
leplongeoir.com 60 boulevard Franck Pilatte

Ett foto publicerat av Anna (@appuhtina)

Missa inte attGilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

Nya Nice: Rivierans charmigaste kvarter

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter

20 outforskade destinationer – hit reser minst turister

Med bil bland byar, bistroer och barer i Frankrike


Text: Johanna Jackson • 2016-04-28
FrankrikeRestipsListorNice

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen