Foto: Ulf Berglund

Foto: Ulf Berglund

Frankrike

Nice price!

Nice har en air av jetset och flärd. Men franska Rivierans metropol är betydligt mer plånboksvänlig än sitt rykte. Och att se och synas är alldeles gratis.

Text: Annika Hällqvist • 2009-04-07

HON ÄR NOG RUNT FEMTIOFEM, damen som håller en servett framför munnen medan hon virrigt och fragmentariskt hackar fram en historia:
– Jag blev rånad, ramlade och en tand är lös och jag blöder i munnen och nu sitter min man på ett tåg, jag får inte fatt i honom och jag har inte ens pengar till en kopp kaffe. Skulle ni kunna …?
Det kan vi, trots att vi begriper att hon drar en rövarhistoria. Damen får några slantar. Vips är virrigheten borta, liksom servetten hon hela tiden haft för munnen. Hon blöder inte, har inga spår efter att ha kraschlandat på näbben och går med snabba steg därifrån utan att säga tack.

Damen är som staden vi befinner oss i: bedagad, oförutsägbar, fräck, men inte utan charm och med en air av ett glamoröst förflutet.
Nice är en sliten skönhet, ruffig och glittrig på samma gång, utan att göra någon stor affär av vare sig det ena eller andra. Det är det som är det sköna med Nice, den tillbakalutade atmosfären mitt i flärden. Om grannstaden Cannes är den högljudda, glammiga lillasystern som väsnas med sina filmfestivaler är Nice den coola storasystern som lojt lutar sig mot vissheten att hon ändå är bäst.
Visst, Nice är en jetsetstad, men inte på samma sätt som exempelvis Saint Tropez. Sida vid sida med glamoren pågår ett alldeles vanligt stadsliv som drar till sig alldeles vanliga turister. Det är fler nötta flip-flops än Manolo Blahnik-skor som trampar Promenade des Anglais fram.
Nice price!

MAN BEHÖVER INTE TILLHÖRA Europas jetset för att smälta in. För en vistelse i Nice behöver inte bli en smärre plånbokschock. Det går att fynda flygbiljetter för den som har is i magen och kan sticka med kort varsel.
Att bo är heller inte särskilt dyrt. Nice har förhållandevis gott om budgetboenden. Det finns enkla, men centralt belägna hotell som är klart prisvärda och som gör att man bor till överkomligt pris och slipper utgifter för taxiresor. Ett bra tvåstjärnigt nära nog mitt i smeten går på cirka 600 kronor för ett dubbelrum.

Att äta kostar däremot. Till skillnad mot svenska hotell med generösa frukostbufféer som man står sig på fram till middagen, erbjuder franska sällan inkluderade frukostar.

En femtiolapp går åt till lite bröd, sylt, en croissant och en kopp kaffe. Vid lunchtid kurrar magen. Då kommer budgetproblem nummer två. Lunchen rasslar lätt iväg till en hundralapp för en liten och simpel salade nicoise. Det är förresten efter Nice den är döpt, den berömda tonfisk-salladen. Ska du dessutom ha något att dricka till lunchen och en kopp kaffe efter maten passerar notan lätt 150-kronorsstrecket.

Middagen är lättare. Många restauranger erbjuder prisvärda trerättersmenyer. Alla gör väl knappast det franska köket rättvisa, men du kan få förrätt, varmrätt och dessert för under 200 kronor.

DET FRÄMSTA NÖJET i Nice är dock helt gratis. Det handlar om att glo. Vi börjar med att glo på lyx.
I hamnen ligger lustyachterna på rad. De är ofattbart stora, kvadratmetrarna boendeyta fler än vad en svensk familj lever på. Påfallande många yachter är registrerade på Cayman Islands, ett skatteparadis med 46 000 invånare och 500 banker. En av båtarna heter Seven Sins.
För att lapa mer lyx tar vi svängen förbi det berömda Hotel Negresco och glor på dess tjusiga fasad. Här kostar ett rum mellan 3 200 och 16 500 kronor per natt. En liten kontinental frukost kostar 250. Vill du dessutom ha den lilla chihuahan med på rummet går det på 150 kronor extra per dygn.

Nice price!

Allra roligast är kanske att glo på folk, som sagt. För sätter man sig på fiket nere i hamnen ser man Bandidosmedlemmen hoppa av hojen och slinka in på tabacen för att köpa cigg medan de japanska gruppresenärerna plåtar varandra en bit bort, och den kostymklädda Nicebon vandrar trottoaren fram med baguetten under armen.
Och sätter man sig vid strandpromenaden lagom till solnedgången ser man strosande tjusiga damer med fåniga hundar och fula hattar bredvid de hippa inlinesåkarna och de svärmande paren. Och i gamla stan ser man de äldre Niceborna vandra hemåt med matkassen på armen, medan de chica gayparen, de glassiga jetsetarna och de alldeles vanliga turisterna liksom Niceborna beställer sin pastis före middagen.


Text: Annika Hällqvist • 2009-04-07
FrankrikeRestipsNice

Scroll to Top