Annons
Annons
Ile de Rés är den okända ön på franska Atlantkusten.

På den franska Atlantkusten ligger pärlan Ile de Ré som lockar med vidsträckta stränder och ostron! Foto: Fredrik Brändström, Unsplash

Frankrike

Ostronsafari på cykel i Frankrike

Många välbärgade fransmän har semesterhus på Ile de Ré men för svenskar är ön på den franska Atlantkusten okänd. Hit kommer man för att cykla runt i vacker natur, bada på fina stränder – och äta delikata ostron.

Text: Fredrik Brändström • 2022-09-22 Uppdaterad 2022-09-22

Luften doftar tång och saltvatten – och jag fylls av en skön frihetskänsla när jag cyklar längs Ile de Rés norra kust. Det är någonting med det karga landskapet här som för tankarna till Gotland. Precis som på Gotland är det också populärt att cykla på Ile de Ré. Många besökare kommer som jag hit över dagen, hyr en hoj för en hundralapp och ger sig iväg för att utforska den vackra ön.

Till höger om mig sträcker havet ut sig, Atlanten. Just nu är det ebb och segelbåtarna sover siesta med kölen i gyttjan, i väntan på flod. Vid lågvatten ligger också ostronodlingarna fullt synliga och män traskar runt i stövlar för att se över sina odlingar. Ostron är nämligen grejen här på Ile de Ré.

Jag parkerar cykeln vid ett av alla charmiga ostronskjul längs vägen – Auberge de la Mer strax utanför St Martin – och beställer in sex stora ostron för sju euro. Många av odlingarna på ön är familjeägda sedan generationer tillbaka, även om det numera är få som har möjlighet att leva på enbart ostronodling.

– Dessa har vilat tre år i havet här ute, vi odlar med naturliga metoder, utan genmodifiering, därför tar det lite längre tid, förklarar servitrisen Clara di Palma.

Det är ett väldigt enkelt ställe men ostronen som serveras är pinfärska och havsutsikten femstjärnig. Och smaken är inget annat än beroendeframkallande. Därför cyklar jag vidare, på jakt efter fler ostron.

Vid Plage du Groin nära Loix uppenbarar sig ännu en pärla bakom ett oansenligt garage där en traktor står parkerad. På Cabane du Groin äter jag skaldjurstallrik med sniglar, räkor och ännu mer ostron. Till det en ekologisk öl av lokalt märke. Till skillnad från förra stället jag besökte så odlas ostronen här i våtmarkerna nära stranden, istället för ute i havet.

– Detta är en av öns få ekocertifierade odlingar, för både ostron och räkor, berättar Philippe Kaisen medan han vant öppnar ostron på löpande band inne i det lilla skjulet.

– Tricket är att stoppa in kniven i glipan i mitten så här, bända lite och – voila! skrattar han.

Ta bussen ut till Ile de Ré och utforska sedan ön på cykel. Foto: Unsplash

Många välbärgade fransmän har semesterhus på Ile de Ré men för svenskar är denna ö hyfsat okänd. Ett annat plus är att det går utmärkt att ta sig hit utan att behöva åka bil eller flyg. Från Paris går direkttåg till staden La Rochelle, från vars tågstation man kan fortsätta med buss ut till Ile de Ré. Resan tar cirka en timme. Ett tips är att stiga av i den mysiga semesterstaden Saint Martin de Ré och hyra en cykel. Det går också att ta sig hit ut med egen bil men tänk på att alla som kommer med eget fordon måste betala en avgift på 16 euro för att köra över bron. Att ta bussen hit kostar bara 4 euro tur och retur från La Rochelle.


Text: Fredrik Brändström • 2022-09-22
FrankrikeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen