Annons
Annons
Här har man utsikt över operahuset och Eiffeltornet.

Här har man utsikt över operahuset och Eiffeltornet.

Frankrike

Paris mysigaste utsiktspunkt – ovanpå exklusiva Galeries Lafayette

Ingen huvudstad är väl så romantisk som Paris och vill man förena den känslan med en vidunderlig utsikt – då är det till varuhuset Galeries Lafayette man ska bege sig.

Text: Pär Brandt • 2017-03-28 Uppdaterad 2021-07-21

Märkligt nog är takterrassen ovanpå Galeries Lafayette okänd för många svenskar, men här är guiden för er som vill ha en ny favoritplats att återbesöka.

Att komma högt upp i Paris ger en fantastisk utsikt över de berömda takåsarna. De flesta turister tänker då förmodligen på Sacre Cœur, den romersk-katolska kyrkan längst upp på kullen i bohemiska och konstnärliga Montmartre.

Paris mysigaste utsiktspunkt – ovanpå exklusiva Galeries Lafayette
Gratis utsikt på taket av Galeries Lafayette. Foto: Pär Brandt.

De som bor i Paris känner givetvis till Galeries Lafayette men vägen upp till takterrassen är inte utmärkt på något tydligt sätt. Man kan gå in i varuhusets huvudingång och sedan ta hissen upp till översta våningen. Men därefter gäller det att se sig omkring och leta efter trappor som leder vidare, uppåt.

Uppe på takterrassen kan man se nästan hela varvet runt, med Eiffeltornet och Sacre Cœur längst bort i blickfånget. Helt nära ligger den stora operan. Glöm inte kameran, för vid bra väder kan man ta bilder här som du inte vill missa till Instagram och Facebook.

Paris mysigaste utsiktspunkt – ovanpå exklusiva Galeries Lafayette
Sacre Cœur tronar i horisonten. Foto: Pär Brandt.

I ena hörnet av takterrassen finns en restaurang som serverar rätter i medelhög prisnivå. De som söker en lunch eller fika hittar vad de vill, priserna börjar vid en nivå strax över femton euro för de enklaste rätterna. Men man kan givetvis ta ett glas vin eller en kopp kaffe för mindre än så. Och utsikten gör alla alternativ prisvärda.

Under den varma tiden av året finns det även glassförsäljning på takterrassen. Tillträdet till takterrassen är gratis och vill man njuta av Paris på minimal budget att det här ett gjutet stÙ�lle att sätta upp på listan. Ta med matsäck, bedåras av utsikten och njut sedan av en glass. Bättre kan det inte bli.

Galeries Lafayette invigdes 8 oktober 1912 efter att kusinerna Théophile Bader och Alphonse Kahn under ett decennium köpt upp fastigheter i kvarteret. Målsättningen var att skapa ett stort, lyxigt varuhus och den känslan skulle uppnås med en magnifik jugendinredning (art nouveau).

Paris mysigaste utsiktspunkt – ovanpå exklusiva Galeries Lafayette
Galeries Lafayettes mest tjusiga detalj är så klart glaskupolen. Foto: Pär Brandt.

Många av den tidens franska mästare bidrog till arbetet och byggnaden uppfördes med betongpelare och slipade betonggolv, ett modernt material vid förra sekelskiftet. Stålbalkarna har inristade blommotiv och alla trappor och räcken är utförda i ett mycket påkostat smidesarbete.

Men det mest spektakulära i Galeries Lafayette är förstås de färgade fönsterglasen och den enorma glaskupolen, designad av Jacques Gruber. Glaskupolen sträcker sig 43 meter över marknivån men det gäller förstås att lyfta blicken från all shopping för att upptäcka det mångfärgade konstverket.

Genom åren har Galeries Lafayette moderniserats och utökats, bland annat genom flera nya källarplan. I källaren finns världens näststörsta skobutik på 3 000 kvadratmeter och hela byggnaden rymmer sammanlagt 70 000 kvadratmeter butiksyta. Galeries Lafayette besöks av cirka 25 miljoner kunder och butikerna omsätter runt två miljarder euro årligen. Är man intresserad av shopping så tar det en stund att se allt …

Fakta:
Galeries Lafayette ligger vid Boulevard Haussmann i nionde arrondissementet. Varuhuset ligger strax intill operan, som också är en av de byggnader som sticker upp. Åker man tunnelbana, och det gör man ju gärna i Paris, är det stationen ”Chaussée d’Antin – La Fayette” som ligger närmast.

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

25 lyxiga weekendtips till Paris

6 dagsutflykter från Amsterdam


Text: Pär Brandt • 2017-03-28
FrankrikeParisWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen