Annons
Annons
Ett rosa rum på L'Hôtel i Paris.

Välkommen till L'Hôtel, Paris minsta lyxhotell. Foto: L'Hôtel.

Frankrike

Vi spanar in Paris minsta 5-stjärniga hotell

Lyxigt och otroligt vackert, men diskret och såklart populärt bland kändisarna. Vi kollar in Paris minsta 5-stjärniga hotell med en speciell historia.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-28 Uppdaterad 2021-11-28

L’Hôtel är Paris minsta lyxhotell med 20 överdådiga rum, tunga sidentyger, privata terrasser och modern design blandat med antika föremål. Här bor man centralt och lite undangömt i stadsdelen Saint-Germain-des-Prés. Inte undra på att en hel del kändisar hittat hit.

Men hotellet har också en fascinerande historia. Det har inte alltid varit lika lyxigt. Tvärtom var det här som den berömda författaren Oscar Wilde dog; i exil, skuldsatt, sjuk och uttryckte de berömda orden ” I am dying beyond my means”.

På grund av sin sjukdom blev Oscar Wilde mer och mer förvisad till sitt hotellrum där han började inse sitt öde; ”My wallpaper and I are fighting a duel to the death. One of us has got to go”, ska han ha sagt vid ett tillfälle. Tapeten vann till sist och Oscar Wilde dog bara 46 år gammal.

Oscar Wilde Suite på L'Hôtel i Paris
Oscar Wildes rum på L’Hötel i Paris. Foto: L’Hôtel

Hotellet, som då hette Hôtel d’Alsace, var inte det lyxiga 5-stjärniga ställe det är idag, men tack vare en rejäl renovering 1967 och en insats av den franska designern Jacques Garcia, fick hotellet ett uppsving. Celebriteter som Salvador Dali, prinsessan Grace, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Richard Burton, och Jim Morrison har alla varit på besök.

Idag kan man boka Oscar Wildes rum, som också heter Oscar Wilde Suite. Rummet är varsamt omhändertaget med vackra träsniderier, lyxig tapet och har även hotellets största privata terrass. På väggen finns bland annat hans sista hotellräkning uppsatt, samt ett brev från hotelldirektören där han ber författaren att betala notan, men dessvärre dog Oscar Wilde innan och två år senare kunde hans vänner äntligen betala av den.

Lyxigt rum på L'Hôtel i Paris
Kika in på lyxhotellet. Foto: L’Hôtel

Vill man inte bo där finns 19 andra rum att välja mellan och alla är individuellt inredda med olika slags teman. Vissa är insvepta i tunga tyger och ett dämpat ljus medan andra är minimalistiskt inredda efter skandinavisk stil. För att inte nämna ”spegel-rummet” där allt från sängstommen till stolarna är byggda med speglar.

Men det är inte bara hotellets rum som lockar. Restaurangen serverar såklart inget annat än det bästa och i baren kan man njuta av drinkar och livemusik. Gräddan som hänger här är en cocktail av turerduvor på smekmånaden, eliten som vill vara diskret och fans av Oscar Wilde.

Kika in i Paris minsta 5-stjärniga hotell

Marmor och inredning på L'Hôtel i Paris
Modern design blandas med antikviteter. Foto: L’Hôtel
Lyxigt rum och kvinna som sitter på sängkanten på L'Hôtel i Paris
Rum inspirerat av Art Deco. Foto: L’Hôtel
Rosa rum på L'Hôtel i Paris
Tunga tyger och överflödig lyx. Foto: L’Hôtel
Terass med utsikt över takåsar på L'Hôtel i Paris
Skål för att vara i Paris, santé. Foto: L’Hôtel
Bartender rör ihop en drink på L'Hôtel i Paris
Ta en drink på hotellets bar innan du beger dig ut i Paris. Foto: L’Hôtel
Rund hall på L'Hôtel i Paris
L’Hôtel ligger i stadsdelen Saint-Germain-des-Prés och är stadens minsta 5-stjärniga hotell. Foto: L’Hôtel

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-28
FrankrikeHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen