Annons
Annons

1000184.jpg

Frankrike

Vinterweekend med lyxkant

Vi har valt ut nio prisvärda hotell i Europa som bjuder på det lilla extra. För en romantisk storstadshelg som inte behöver spräcka plånboken.

Text: Fredrik Brändström • 2011-11-30 Uppdaterad 2021-09-15

Paris

Hotel La Manufacture

Spännande inredning och omhändertagande personal. La Manufacture ligger i det 13:e arrondissementet, söder om floden Seine. Nära till studenttäta Latin Quarter och andra spännande kvarter. Perfekt om du redan sett Eiffeltornet och de andra sevärdheterna och vill utforska nya delar av Paris.
Pris: Standardpriset för ett dubbelrum ligger på 1 400 kr, men om man bokar fler än en natt kan man komma ner på 800–1 000 kr, inklusive frukost.
Adress: 8 rue Philippe de Champagne, + 33-1-453 545 25,
http://www.hotel-la-manufacture.com

Vinterweekend med lyxkant
Hotel La Manufacture, Paris. Prisvärd romantik.

Berlin

Circus

Det började med ett vandrarhem. Ägarna till smått legendariska Circus Hostel i stadsdelen Mitte satsade på urban design istället för sunk och banade väg för prisvärda och hippa ”designvandrarhem” i andra städer världen över. Storebrorsan som öppnat runt hörnet har samma grundfilosofi. Kunnig och hjälpsam personal som kan det mesta om Berlins nöjesutbud. Läget lämnar inte heller något att önska för den som är ute efter bra shopping, kaféer och barer.
Pris: Hotellets priser ligger på 700–800 kr för ett dubbelrum under vintern.
Adress: Rosenthalerstrasse 1, +49-30-200 039 39, http://www.circus-berlin.de

Vinterweekend med lyxkant
Circus. Uppgraderat vandrarhem i Berlin.

London

Hoxton

Hoxton ligger i några av stans hippaste kvarter, nära Shoreditch tunnelbanestation med centrala Londons sevärdheter på promenadavstånd. Rummen är små, men det är också de flesta hotellrum i London. Här möts du av prisbelönt design och gratis wifi istället för heltäckningsmattor på toaletten och fuktskadade tapeter. Skippa det sunkiga turisthotellet och satsa på en upplevelse som varar längre!
Pris: Hoxton har ett par gånger om året en berömd utförsäljning där tusentals rum slumpas ut för så låga priser som 1 pund (11 kr). Normalpris ligger på 750–1 000 kr per natt.
Adress: 81 Great Eastern Street, +44-20-755 010 00, http://www.hoxtonhotels.com

Vinterweekend med lyxkant
Hoxton, London. För hippa designnördar.

Istanbul

Empress Zoë

Empress Zoë smälter in perfekt i den historiska miljön i sevärdhetsspäckade stadsdelen Sulta­nahmet. Rummen är inredda i en stil som känns autentiskt turkisk. Hotellet är byggt kring en trädgård med porlande fontäner som gränsar till en ruin från en medeltida hamambyggnad. Från taksviten har man utsikt över den mäktiga Blå moskén.
Pris: Dubbelrum 1 150 kr, med terrass 1 350 kr. Familjerum för fyra 1 450 kr. Fram till 1 april gäller vintertariffen, mejla http://www.emzoe.com

Vinterweekend med lyxkant
Empress Zoë. Ett måste för stanbulälskaren.

Edinburgh

Millers 64

Lyxigt bed & breakfast i en viktoriansk villa, på en lugn gata i centrala Edinburgh. Inte mitt i smeten men hyfsat nära shoppingstråket Princes Street via buss eller promenad. Millers 64 har endast tre rum vilket ger en personlig upplevelse. Här är du i de goda händerna på systrarna Louise och Shona som driver hotellet. Den hemlagade frukosten är delikat!
Pris: Från 965 kr för ett dubbelrum. Dyrt för ett bed & breakfast men jämfört med ett vanligt kedjehotell i samma prisklass så känns detta betydligt mer värt pengarna. Mejla http://www.millers64.com

Vinterweekend med lyxkant
Millers 64, Edinburgh. Lyxig hemma-hos-upplevelse.

Budapest

Lanchid 19

Ett av få designhotell i Budapest. Ibland mer fokus på design än komfort men hotellet är rent, snyggt och personalen hjälpsam. Fantastiskt läge med utsikt över Danubefloden och slottet Buda. Försök få ett rum högt upp i byggnaden, ju högre upp, desto bättre utsikt. Hotellet har även en handfull gratis parkeringsplatser utanför om du har bil.
Pris: Från 690 kr för ett dubbelrum inklusive skatter, dock utan frukost.
Adress: Lanchid utca 19, +36-1-419 19 00, http://www.lanchid19hotel.hu

Vinterweekend med lyxkant
Lanchid 19, Budapest. Svårslagen vy.

Lissabon

York House

Klassiskt hotell i ett före detta munkkloster från 1600-talet. Renoverades 2003 och upp­graderades till boutiquehotell. Hotellet är populärt så det skadar inte att vara ute i god tid, inte minst om man vill ha ett bra pris. Ligger en bit från centrum vilket garanterar en lugn och fin nattsömn. Bra om man vill uppleva Lissabon utanför turistkvarteren.
Pris: Standardpris för ett dubbelrum är 800–1 000 kr.
Adress: Rua das Janelas Verdes 32, +351-21-396 24 35. http://www.yorkhouselisboa.com

Vinterweekend med lyxkant
York House. Lugn och ro i Lissabon.

Amsterdam

Jan Luyken Bilderberg

Ligger i en 1800-talsbyggnad nära Rijksmuseum och Van Gogh-museet. Frukosten är god men skulle du tycka att den är dyr (150 kr) så finns flera kaféer på gatan utanför. Personalen kan hjälpa dig att köpa biljetter till stadens sevärdheter, vilket gör att du slipper spendera timmar i kö under högsäsong. Läget, servicen och atmosfären talar till Jan Luykens fördel.
Pris: 1 000–1 200 kr, frukost ej inkluderat.
Adress: Jan Luykenstraat 58, +32-20-573 07 30, http://www.bilderberg.nl

Vinterweekend med lyxkant
Jan Luyken. Nära till Amsterdams museum.

Prag

Miss Sophies

Miss Sophies har sovsalar, privata rum och lägenheter under samma tak. Här finns samma faciliteter som på ”normala” hotell, vilket gör att även den som normalt skyr vandrarhem som pesten borde trivas fint. Genomtänkt design, ljusa rum och rent och fräscht, även på de gemensamma ytorna. Ligger i nya delen av staden, en bit från sevärdheterna men nära till shopping, barer och klubbar.
Pris: Dubbelrum 500–700 kr. Sovsal 150 kr och uppåt.
Adress: Melounova 3, +420-296-30 35 30, http://www.miss-sophies.com

Vinterweekend med lyxkant
Jan Luyken. Nära till Amsterdams museum.

Läs också:

Bästa julmarknaderna i Europa

Vinterweekend – redaktionens bästa storstadstips för en weekend i vintermörkret.


Text: Fredrik Brändström • 2011-11-30
FrankrikeAmsterdamBerlinEdinburghIstanbulLondonParisWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen