Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Grekland

24 timmar – Ett dygn i Aten

Sköldpaddor, dignande apelsinträd och hemliga likörrecept. Aten bjuder både på historia och härliga upplevelser.

Text: Redaktionen • 2015-04-13 Uppdaterad 2021-06-23
24 timmar – Ett dygn i Aten
Från Lykabettos – det högsta berget i Aten – får du oslagbara panoramavyer över staden.

Text: Ehva Löpp Foto: Thinkstock

8:00 Kaffe med atmosfär

Starta dagen på Kosmidis konditori med en himmelskt god chokladgiffel. Drakougatan vid tunnelbanestation Drakous är kantad av restauranger under en lång allé av omfamnade träd. Sedan ryker kalorierna i de många trappstegen kantade med underbara apelsin- och fikonträd upp mot Filopapou-kullen.
Veikou 49, Athina 117 42

9:00 Sköldpaddsjakt

Filopapou är ett fantastiskt grönområde där atenarna själva gärna promenerar. Kullens topp bjuder på en fantastisk utsikt över Akropolis, Aten hela vägen ner till Pireus och Egeiska havet. Här hittar man den berömda järngrinden som sägs vara där grekiska filosofen Sokrates fängslades och dog. Men det mest spännande är alla sköldpaddor som håller till i parken. De är ungefär 30 cm långa – och pigga.

11:00 Akropolis vindar

När man sneddar ner från berget kommer man direkt till Akropolis entré. Känn närvaron av historien och besök Partheon som ligger på toppen av Akropolis kalkstensberg. Templet är tillägnat Athena som är stadens skyddshelgon efter att hon skapade det första olivträdet. Det är en speciell känsla att stå öga mot öga mot detta mästerverk.

24 timmar – Ett dygn i Aten
Akropolisklippan med templet Parthenon är stadens mest kända landmärke.

12:00 Lunch med Melina

På ljuvliga Café Melina på Lysiou 22 hänger filmaffischer och foton från golv till tak på den vackra och starka kulturpersonligheten Melina Mercouri, född pÙ? 20-talet i Aten. Melina var skådespelerska, sångerska och politiker och fick en Oscar för Aldrig på en söndag. Underbar atmosfär.

13:00 Shopping

Plaka är Atens äldsta ännu levande stadskvarter. Precis som i Gamla stan i Stockholm är det gott om turistfällor, men charmen tar överhanden. Här kan du fynda olivolja, smycken och läder. Vill du lyxa till det är åtta våningar höga gallerian Attica på boulevarden Panepistimio ett måste. Inte långt härifrån, på Plateia Avissynias hittar du söndagens loppmarknad.

24 timmar – Ett dygn i Aten
Mest tingeltangel hittar du i Plaka.
24 timmar – Ett dygn i Aten
Plaka är mysigt att strosa runt i.

16:00 Extravagant gravplats

Proto Nekrotaifo, den första kyrkogården, belägen vid Anapafseosgatan, har en oslagbar skönhet med skimrande monument och vit marmor i form av draperade tyger. Här samsas vackra änglar och perfekt mejslade bortgångna i vackra poser. Kyrkogården öppnade 1837 och blev snabbt en lyxkyrkogård för berömda greker.

18:00 Argångsouzo

Man blir helt förälskad i Brettos på Kydathinaion 14 i Plaka direkt när man kliver ner i Atens äldsta destilleri. De hundratals färgglada likörflaskorna lyser i rött, gult, grönt och blått täcker väggarna bakom baren. Stora trätunnor ligger på rad med årgångsouzo. Grundaren Michael Brettos gamla familjerecept är så goda och många att en provsmakning ett måste.
facebook.com/brettos.plaka

 

24 timmar – Ett dygn i Aten
På Brettos dricker du bästa ouzon.

19:00 Middag med Mythos

Restaurang Sholarhio på Tripodon 14 ligger vägg i vägg med kyrkan St Nikolaos och är en mysig oas med små bord och levande ljus. Maten är underbar och personalen trevlig; ett perfekt ställe att sippa på en iskall Mythos i väntan på den grillade bläckfisken. 
sholarhio.gr

 

24 timmar – Ett dygn i Aten
Hemtrevlig inredning på Sholarhio. Foto: Sholarhio.

21:00 Film med utsikt

Den finaste utomhusbion, cine Thishio på Apostolou Pavlou 7 i Thission, ligger omgärdad av grönska. Med ett upplyst Akropolis som filmdukens bakgrund blir det en magisk känsla när varma vindar smeker huden. Dessutom kan du beställa en drink eller mumsa i dig en glass i baren. Cine Thisio är den äldsta utomhusbion i Aten och är öppen mellan april och oktober.Den hamnade även högst upp på CNN:s lista över världens trevligaste biografer. Det är lätt att förstå varför. Utbudet hittar du på deras facebooksida. 
cine-thisio.gr 

24 timmar – Ett dygn i Aten
Finaste utomhusbion i Aten. Foto: Cine Thissio

Missa inte!

Atens saluhall, Central Market, Athinasgatan mellan Omonia och Monastriki. För dig som älskar mat eller bara för vill ha en upplevelse. Här finns både nyfångad fisk och färskt kött och personalen ser ut att vara hämtade från en 40-talsfilm.

Missa gärna!

Att vara utan kontanter. Vissa mindre affärer tar inte emot kontokort som betalning. Dessutom kan det ta slut på kontanter i bankomaten, speciellt på helger. Så se till att ta ut pengar på flygplatsen när du landar.

Läs även: 

 


Text: Redaktionen • 2015-04-13
GreklandRestipsAtenGrekiska Veckor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top