Annons
Annons
Aten

Grekiska huvudstaden Aten går absolut att upptäcka på en liten budget. Foto: GettyImages

Grekland

Aten på liten budget – upptäck den grekiska metropolen

En bit av Medelhavet och fantastiska sevärdheter väntar i Aten. Spana in våra tips för en budgetvänlig vistelse.

Text: Per J Andersson • 2022-11-02 Uppdaterad 2022-11-03

Aten är Medelhavets budgetvänligaste huvudstad. Kollektivtrafik, hotell och restaurangbesök – allt är billigare än i grannländerna västerut. Framför allt sticker Aten ut när det gäller att äta och dricka billigt. Ett sällskap på fyra som delar på åtta–tio rätter (auberginedipp, tsatsiki, sallad, saganaki, grillade småfiskar, friterad zucchini med mera) och en liter av husets vin kommer lätt undan med 150 kr per person.

Mer mattips i Aten: Kebabspotting upptäcker Atens streetfood

Tunnelbanan och några få spårvagnslinjer utgör ett tryggt stomnät för snabba transporter när biltrafiken korkar igen – och biljettpriserna är en dröm för budgetresenärer.

De smala gatorna och de låga husen i Plaka och Monastiraki vid foten av Akropolis hittar de flesta till, men missa heller inte de intilliggande barkvarteren Psyrri och Gazi och de slitna men hippa studentkvarteren Excharia. De senare gränsar i sin tur till den tjusiga stadsdelen Kolonaki. Där tar du bergbanan (eller går i trapporna) upp på berget Lykabettos för bästa utsikten över den vita megastaden.

Det kostar inte mycket att äta gott i Aten. Foto: GettyImages

4 budgettips i Aten

1. Loppisshoppa

De gamla turkiska kvarteren Monastiraki intill antika Agoran och Attalos Stoa är underbara att strosa runt i för att kolla in små hål- i-väggen-butiker och röriga loppmarknader. Ett omtumlande färgsprakande myller som känns mer som en orientalisk basar än europeiska shoppinggator.

2. Akropolismuseet

Världens bästa museum när det gäller antikens konstskatter är Akropolismuseet. Läckert designat av stjärnarkitekten Bernard Tschumi. Bra museikafé med uteterrass. Boka slottid på nätet så slipper du köa. 5 euro entré på vintern, 10 euro på sommaren. Fri entré 6 och 25 mars, 18 maj och 28 oktober.

3. Spårvagn till havet

Sugen på havsutsikt? Ta då spårvagnen (ca 30 min) från Syntagma i centrala Aten ut till Glyfada eller Voula Beach för lunch i solen och ett svalkande dopp i Medelhavet.

4. Åk kollektivt

Få europeiska huvudstäder har billigare kollektivtrafik. En enkelbiljett (gäller i 90 minuter) kostar 12 kr, endagskort 41 kr och femdagarskort 82 kr.

Agistri, en kort båtresa från Pireus.

Utflykter

Ta tunnelbanan från Atens centrum till hamnen i Pireus (ca 20 min) och hoppa på en färja till en av de närliggande Argo-Saroniska öarna. Egina ligger närmast, därefter följer Agistri, Poros, Hydra och Spetses. Våra favoriter är dels den lugna badön Agistri med sina mjuka, ljusa sandstränder (55 min med färja från Pireus), dels Hydra (1 tim 30 min från Pireus). Hydra är en bilfri ö med en mysig traditionell by. Strandpromenaden är pimpad med lyxiga boutiquer, designhotell och finkrogar, men inne i gränderna hittar du enklare tavernor med lägre priser. På Hydra solar du på mjukt rundade klippor, kliver ner i vattnet från badstegar och simmar i kristallklart vatten.

Bästa budgetboendet

Kan du tänka dig att på hostel kommer du undan med knappt 200 kr/natt, alltså mindre än hälften av vad en svensk vandrarhemsbädd kostar? Vill du bo i privat dubbelrum hittar du lätt något för från 300 kr/rum. Vår favorit bland budgethotellen är Acropolis House som ligger på en lugn gata i gamla stan (Plaka) intill Akropolis. Patinerad charm med stengolv och mörka trämöbler. Dubbelrum kostar lite mer, räkna med ca 800 kr/natten.


Text: Per J Andersson • 2022-11-02
GreklandAtenWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen