Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Grekland

Greklands 10 bästa öar

Grekland har hundratals öar som alla beskrivs som vindpinade, barnvänliga och pittoreska. Panik! Vilken ska jag välja? Lugn, vi har kategoriserat tio favoritöar efter stil och smak.

Text: Redaktionen • 2012-07-28 Uppdaterad 2021-06-23

1. Milos

För rymdfantaster

Bad: 4. Barnvänligt: 3. Romantiskt: 3. Avskildhet: 2. Vandring: 1. Nattliv: 2.
Inbitet, badsuget Star Wars-fan och redan besökt inspelningsplatserna för de världsberömda rymdfilmerna i Tunisien och Marocko? Då är Milos något fÙ?r dig. Detta är ön som tycks vara skapad när Gud var på lek­humör. Mjölkvita klippor i knepiga formationer står i skarp kontrast mot smaragdfärgat vatten, vilket gör att tankarna snarare går mot månplaneter än grekisk övärld.
Milos kallas ofta för den färggranna ön, på grund av de mineraler som är vanliga på ön och som ger klipporna dess nyanser – från mjölkvitt till rött, gult och beige. De mest spektakulära badplatserna är Papa Fragas och Sarakiniko.

Så tar du dig dit: Färjan tar 2,5–4 tim från Pireus, 5 tim från Paros, 2 tim från Santorini och 4 tim från Ios.

Greklands 10 bästa öar
Milos. Utomjordiskt bra bad och spejsade badklippor.

2. Ios

För unga partydjur

Bad: 4. Barnvänligt: 1. Romantiskt: 1. Avskildhet: 1. Vandring: 1. Nattliv: 5.
Ios är skönheten och odjuret. På natten tar det otämjda vilddjuret Choras gränder i besittning och på dagen slumrar det uttröttade odjuret tungt och är ersatt av en lugn och harmonisk skönhet som smeks av den varma solen. På den sena eftermiddagen smälter de två personligheterna samman för att odjuret timmarna senare återigen ska slita sig loss och hylla Dionysos ideal om ohämmad njutning i barerna och i Choras vitkalkade gränder.
Djurets näring heter Heineken, Amstel och Mythos och det slukar den som vatten – på stranden, i baren, på förfesten, på festen och på efterfesten.
Det finns en livsglädje och energi på Ios som är svårslagen. Allt är okomplicerat, vänligt och varmt. Trots att öns befolkning borde vara hjärtligt trött på alla besökare hälsar gamla gummor glatt kalimera som om man vore den första turisten på Ios. Ön är förbluffande tolerant och vardags-Ios tycks fungera ganska bra ihop med den unga skarans party-Ios.

Så tar du dig dit: 3,5 tim från Pireus, 1–1,5 tim från Naxos och 1–2 tim från Santorini.

Greklands 10 bästa öar
I mörkret blir Ios ett vilddjur som matas med krigsdans och shots.

3. Amorgos

För romantiker

Bad: 3. Barnvänligt: 2. Romantiskt: 5. Avskildhet: 4. Vandring: 5. Nattliv: 1.
Få andra öar har så hängivna fans. Byn lockar fram existentiella funderingar om livet och evigheten. Varför? Kanske de branta karga bergen som känns hämtade ur en saga. Byn Egiali hukar under de mäktigaste bergen och ekoturismentusiasten Irenes fina örnnäste-hotell med saltvattenspool. Nere på stranden driver Irenes bistra syster Lakki Village, som har bäst läge av alla hotell. På vandringslederna upp genom dalen mot drakryggsberget doftar det rosmarin, timjan och torrt gräs. I öns andra ände finns hamnstaden Katapola där Luc Bessons kultfilm Det stora blå visas på baren Le Grand Bleu varenda kväll hela sommaren.
I Chozoviotissaklostret som hänger på berget som ett svalbo serveras turisterna florsockerpdudrat marmeladgodis. På stenstranden St Ana rakt under klostret är vattnet så klart att fiskarna får svindel.

Så tar du dig dit: 9 tim från Pireus, 1,5–3 tim från Naxos, 1,5–2 tim från Koufonissi och 1,5 tim från Santorini.

Greklands 10 bästa öar
I Chozoviotissaklostret på Amorgos bjuder munkarna på florsockerpudrat marmeladgodis.

4. Koufonissi

För barnfamiljen

Bad: 4. Barnvänligt: 5. Romantiskt: 2. Avskildhet: 1. Vandring: 1. Nattliv: 1.
Platt pytteliten ö strax söder om jätteön Naxos. Havet har ätit sig in i de porösa kalkstensklipporna och skapat raukar och naturliga pooler. Stränderna är vita, vattnet klarare än klart – och allt ger sammantaget en känsla av genomlysning, transparens, lätthet, existentiell frigörelse. Huvudbyn är småtrist, men väldigt lagom om man bara är ute efter god traditionell grekisk mat och fina bad. Vid Finnikasstranden, tio minuters promenad från byn, ligger ett lägenhetshotell med självservering som är minst tusen europeiska småbarnsfamiljers favorit. Barnfamiljer, förena eder: här hittar ni polare till barnen! Bebisar kravlar och femåringar plaskar, medan tonåringar och föräldrar spelar backgammon och dricker Amstel.
Vill du dyka eller snorkla de luxe bokar du utflykt med båt. Sikten i havet utanför Koufonissi är en av de bästa i Medelhavet.

Så tar du dig hit: 5–7,5 tim från Pireus, 2–3 tim från Naxos och 30–45 min från Amorgos.

Greklands 10 bästa öar
Koufonissi kantas av små men ljuvliga stränder som lockar många barnfamiljer.

5. Andros

För naturälskaren

Bad: 3. Barnvänligt: 2. Romantiskt: 3. Avskildhet: 4. Vandring: 4. Nattliv: 1.
Bergig och stor ö i norra Kykladerna, känd för sina många källor som sprider en osedvanlig grönska på stora delar av ön. Har tack vare närheten till Aten blivit ett populärt sommarviste för välbärgade huvudstadsbor och en del stadsturister på skärgårdsutflykt. Trots detta har ön kvar en känsla av vindpinad utpost. Turismen är begränsad och ger du dig ut på tur till fots, med bil eller vespa kommer du garanterat att hitta en badvik där du får vara så gott som ensam.

Så tar du dig dit: 2 tim från Rafina. Från Atens flygplats kör ktel regelbundet direktbussar till Rafina.

Greklands 10 bästa öar
Andros Ù?r som gjord för en rundtur i jakt på egna klippor och vikar.

6. Parga

För landkrabban

Bad: 3. Barnvänligt: 2. Romantiskt: 4. Avskildhet: 2. Vandring: 1. Nattliv: 1.
6Okej, det är kanske lite fusk att ha med byn Parga på fastlandet på en ölista. Till vårt försvar så doppar den lilla kulörta byn bokstavligen tårna i Medelhavet och det är nära till närmsta öarna (Paxi och Antipaxi). Det främsta skälet till att byn – som ligger på väst­kusten med näsan vänd mot Joniska öarna – får vara med på listan är dock att den är en av de mysigaste semesterorterna i Grekland. Här lever vardagsliv och lågmäld charter sida vid sida i en synnerligen lyckad symbios. Lägg till härliga sand- och klapperstensstränder och voilá, receptet är komplett! På med solkrämen, boka biljett och åk!

Så tar du dig dit: Charter med Apollo och Ving direkt från Skandinavien eller buss i 1,5 tim från färjeläget Igoumenitsa, 1,5 tim från flygplatsen i Preveza och 7 tim från Aten.

Greklands 10 bästa öar
Parga är Greklands mysigaste charterort och får därför vara med på ölistan, trots att det inte är en ö.

7. Mykonos

För regnbågsresenären

Bad: 5. Barnvänligt: 1. Romantiskt: 3. Avskildhet: 1. Vandring: 1. Nattliv: 5.
Många ogillar ön för att det är sånt liv, tjiv och kommers. Men vad är det för fel med lite drag? Mykonos by är maffigast och vackrast i Kykladerna. Vindlande smala gränder, tradtionella hus, vackra små torg med prunkande bougainvillea. Dagtid hyr man cykel eller moppe, eller tar bussen, och beger sig till de bedårande stränderna på öns sydkust. Paradise, Super Paradise, Agrari och Elia är alla av toppklass.
Få ställen i världen har så många gayklubbar som Mykonos. På var och varannan bar vajar regnbågsflaggan. Diva brukar vara den bar som drar flest kvinnor och har den största mixen av hetero- och homosexuella, medan männen hänger på Pierro’s. Ofta börjar festen i solsken på eftermiddagen och fortsätter efter midnatt i månsken på stränderna Super Paradise och Paradise Beach.

Så tar du dig dit: 3–4 tim från Pireus, 45 min från Paros och 45 min från Naxos.

Greklands 10 bästa öar
På Mykonos börjar festen med drinkar i eftermiddagssolen på Paradise Beach.

8. Spetses

För nostalgikern

Bad: 4. Barnvänligt: 3. Romantiskt: 3. Avskildhet: 1. Vandring: 1. Nattliv: 2.
Spetses är ett grekiskt Saltsjöbaden, Båstad eller Tylösand. Ön har varit populär semesterdestination för såväl grekiska som brittiska societetsturister sedan 1800-talet. I hamnbyn klappeti-kloppar hästskjutsar fram på gatorna. Att sitta på ett kafé i Dapiahamnen och äta mezes och dricka en öl är en upplevelse i sig. La belle èpoque-känsla. Gamla fasader, runda kullerstenar. Rödvita taxibåtar anländer och ger sig av. Färjor angör piren omgivna av skummande hav. Radband på borden. Doft av hav och friterad mat. Det klapprande ljudet från de resandes rullväskor som dras över kullerstenarna.
Missa inte Nektarios i Gamla hamnen, en av öns mest egensinniga restauranger. I köket, som ser ut som ett litet privat kök, gör kocken och hans medarbetare fantastiska rätter och ger spontana fiolkonserter.
Det är en lagom liten och flack ö för att cykla runt med lagom etapper mellan de mycket fina stenstränderna.

Så tar du dig dit: 2–3 tim från Pireus och 30 min från Hydra.

Greklands 10 bästa öar
Till Spetses med sin La belle èpoque-känsla tar sig många med egen segelbåt.

9. Folegandros

För trendiga esteter

Bad: 2. Barnvänligt: 2. Romantiskt: 4. Avskildhet: 2. Vandring: 4. Nattliv: 2.
Huvudbyn, Chora, tronar på klippkanten i bergen med 100 meter stup rakt ner i havet. Magnifikt! Byn är bilfri och gränderna har en akustik som kvällstid ger känslan av att man är inomhus. Vita sockerbitshus med runda hörn, vita trappor upp till ingångarna. Ett tamariskskuggat torg med trästolar och traditionell grekmat och frappé – vad mer behövs? Sedan vårt första besök för 18 år sedan har ön förvandlats från vacker avkrok för nedklädda tyska och skandinaviska öluffare till trendig hotspot för unga Atenbor med sinne för stil, lyx och estetik.
Resten av ön är ett dramatiskt vilda västern-landskap med grus, stenbumlingar och kaktusar. Via branta stigar når man små badvikar med grusiga stränder men klart vatten.

Så tar du dig dit: 3,5–5 tim från Pireus, 2–2,5 tim från Santorini och 2 tim från Naxos.

Greklands 10 bästa öar
Folegandros. Förr favorit för tyska öluffare. Nu favorit för trendiga Atenbor.

10. Santorini (Thira, Thera)

För nygifta vulkanfreaks

Bad: 1. Barnvänligt: 1. Romantiskt: 5. Avskildhet: 1. Vandring: 1. Nattliv: 3.
Om man kommer med båt till Santorini omsluts man av ön. De väldiga konturerna av den månskäreformade huvudön och den mindre grannön, Thirasia, reser sig som en hög vägg. Ön, en av Medelhavets vackraste platser, är ett slags Grand Canyon vid havet. Naturen och slumpen har lekt fram ett hisnande sagolandskap i kaffesvart och vitt som saknar motstycke.
Huvudbyn Fira är spektakulär: som en vit häftmassa hundra meter över havet klänger sig byn fast på klippkanten som vetter in mot lagunen. Som gjord för romantiska promenader och middagar med havs­utsikt.
Öns lämningar av en antik stad, Akrotiri, som överraskades av vulkanutbrottet för 3 500 år sedan, är magnifik. Däremot är de svarta lavastränderna på andra sidan ön ganska trista.

Så tar du dig dit: 4,5–7 tim från Pireus, 2 tim från Heraklion (Kreta) och 1,5–2 tim från Naxos.

Greklands 10 bästa öar
Santorini är spektakulärt vacker med sin svarta jord och hisnande utsikter.

Läs fler reportage från Grekland:

Greklands 15 bästa öar
Resepodd: grekland med Alexandra Pascalidou

Stränder och äventyr på Kreta
Barfotaliv på grekiska Paxi


Text: Redaktionen • 2012-07-28
GreklandGrekiska VeckorMilosMykonosSantorini

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top