Annons
Annons

Promenera bland fiskebyar, slott och ljuva bad i irländska Dalkey och Sandcove. Foto: Sofia Zetterqvist & Tourism Ireland.

Irland

Sandycove och Dalkey – dublinbornas semesterparadis

Vita semestervillor, fiskebåtar, pubar, färgglada hus och ett irländskt slott! Följ med till dublinbornas egna semesterparadis söder om huvudstaden; Dalkey och Sandycove.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-28 Uppdaterad 2022-05-26

Bono har fattat det, Enya och Van Morrison likaså. Vad? Att det är i den irländska kustorten Dalkey man vill ha sitt semesterhus!

Dalkey ligger strax söder om Dublin. Orten grundades som en vikingabosättning och har agerat viktig plats under medeltiden. Idag är Dalkey en semesteroas. God mat, mysiga pubar, vackert hav och storslagna vyer. På fem minuter med båt når man Dalkey Island, och den vandringssugne beger sig upp bland kullarna Killiney och Dalkey Hill.

Dalkeys vilda och vackra kustremsa. Foto: Courtesy Fionn Mc Cann.
Strosa mellan pubar och caféer i den gamla vikingabosättningen Dalkey. Foto: Courtesy Fionn Mc Cann.

Sandycove – en kallbadande granne

Granne till Dalkey, bara en tjugo minuters promenad bort, ligger den ännu sötare orten Sandycove. Platsen präglas av ljusa sommarhus, glada fiskare och sandstranden Sandycove Beach. Stranden är på grund av sitt grunda vatten särskilt populär bland barnfamiljer. Regler för ljudföroreningar gör platsen till en lugn oas. Paddla längs med kustremsan, eller ta en tur till hamnen för att insupa fiskarlivet.

Testat kallbad? I Sandycove har man badat året runt i över 250 år. Det kända utomhusbadet Forty Foot ligger vid vackra klippor i änden av stranden. Från början var badet enbart till för män, men på 1970-talet dök kvinnorna upp och hoppade i – sedan dess är Forty Foot öppet för alla.

Bakom Forty Foot står fortet som författaren James Joyce ska ha haft som skrivarstuga i en vecka. Både fortet och badet har figurerat i öppningsscenen av författarens Odysseus. Tornet är ett av femton liknande vakttorn som byggdes kring Dublin 1804 och var tänkt att skydda från en invasion av Napoleon. Idag rymmer det ett litet museum, men framför allt är det värt en tur till toppen för att uppleva utsikten över kusten.

I 250 år har irländarna badat året runt vid Forty Foot. Foto: Sofia Zetterqvist.
Kusten i Sandycove. Foto: Courtesy Adrian Hendroff.

Drömmen om ett irländskt slott

Jag kombinerar vistelsen i Dalkey och Sandycove med drömmen om att bo i ett irländskt slott. Det fyrstjärniga slottshotellet Fitzpatrick Castle Hotel ligger på en av kullarna med utsikt över både Dalkey och havet. Slottet är visserligen rejält utbyggt så det är mest små detaljer som påminner om att det faktiskt är ett slott. Men den mysiga cocktailbaren, utsikten från Killiney Hill och slottets afternoon tea gör det ändå värt priset.

Tips: boka in din afternoon tea i just baren och byt ut tekannan mot en kanna med gin och tonic! Dubbelrum från 1400 kr.

Bo som en irländsk prinsessa – i alla fall nästan. Foto: Sofa Zetterqvist.

Transport till och från Dalkey

Tåg mellan Dublin och Dalkey tar 35 min. Boka: Irish Rail. Det går även flygbuss mellan Dalkey och Dublin Airport (stannar bl a utanför Fitzpatrick Castle Hotel) som tar ca 75 min. Boka: Aircoach.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-28
IrlandRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top