Annons
Annons
Annons
Pittoresk stuga vid Arnarstapi på halvön Snæfellsnes. Foto: Istock

Pittoresk stuga vid Arnarstapi på halvön Snæfellsnes. Foto: Istock

Island

7 magiska utflykter för en stopover på Island

Ska du mellanlanda på Island och letar efter tips på avstickare från Reykjavik? Här kommer sju isländska upplevelser du hinner med pÙ� ett dygn.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-23 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Först och främst: Vad är en stopover? 

Säg att du ska åka till Los Angeles och letar efter billiga flygbiljetter. Du browsar runt ett tag på den vida webben och hittar en bra rutt med en mellanlandning på Island. Varför inte stanna ett tag och se landet när du ändå är där, kanske du då tänker? 

Att utnyttja en lång mellanlandning till att se sig om i landet är ju inget nytt i sig. Kanske har du själv gjort en avstickare i Singapore innan du reser vidare till Melbourne, eller gett dig ut i natten i Doha innan du flyger vidare till Zanzibar? Men just termen stopover har blivit en allt mer frekvent term i resekretsar och flygbolagssnack de senaste åren. I enkla ordalag menar man då en längre, men avsiktlig, mellanlandning som bokas på en och samma biljett. Många flygbolag erbjuder resenärer att göra just detta, till en mindre eller obefintlig prisökning. Till Reykjavik erbjuder både Icelandair och Wow Air stopovers. 

Annons

Här tipsar vi vad du kan hitta på under en stopover på Island. 

(Missa inte heller vår 24-timmarsguide till Reykjavik)

1. Valskådning 

Vill du ha lagom mycket äventyr och ändå hinna upptäcka Reykjavik under ditt besök är valsafari ett utmärkt alternativ. Flera båtar avgår dagligen från hamnen och tar dig med på turer som sträcker sig från några timmar till en halv dag. Det finns även chans att kombinera en valskådningstur med lunnefågelssafari. Att se en gigantisk knölval hoppa flera meter upp i luften är en syn du aldrig glömmer. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
På Island finns chans att se blåval, delfin, knölval, minkval och späckhuggare. Bäst säsong för späckhuggare är mellan april och oktober eller januari och mars.

2. Blå lagunen 

Jo visst, det finns mängder av vackra, heta, källor som är både billigare att besöka och har mindre turister än Blå lagunen. Men de flesta är inte lika magiskt blå, så om det är din första gång i Island är det inget fel på att välja det mer turistiga alternativet och spara de dolda och hemliga källorna till ditt nästa besök. Blå lagunen ligger drygt 45 minuter från Reykjavik och endast 15 minuter med bil från Keflaviks flygplats. Det finns flera sätt att ta sig hit, antingen på egen hand eller genom en arrangör. Se dock till att boka ditt besök i god tid i förväg eftersom det inte går att bara dyka upp och förvänta sig att det finns lediga tider. Vill du lyxa till det rejält checkar du in på Blue Lagoon Retreat. Det exklusiva hotellet öppnade upp så sent som 2018 och låter sina gäster ta del av en helt avskild del av lagunen. Men smakar det så kostar det: Ungefär 12 000 kronor natten. Vanliga besök på lagunen går loss på cirka 500 kr. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Koppla av med en kall öl i en varm källa innan du flyger vidare till din slutdestination.

3. Golden Circle 

Golden Circle eller Gyllene Cirkeln på svenska kallas den populära turistrutten som går som en loop genom Islands inland och tar dig förbi sevärdheter som vattenfallet Gullfoss, gejsern Geysir och nationalparken Thingvellir och ibland även kratern Kerid. Kör man själv med utgångspunkt i Reykjavik kan man räkna med att det tar drygt 4 timmar att köra, utan stopp inräknade. Det finns flera bussresor som man kan haka på längs den berömda vägen. Pris från cirka 700 kr per person. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Kerid-kratern uppskattas vara drygt 3 000 år gammal. Den grunda sjön i mitten ändrar färg beroende på säsong och väder och skiftar från nästan turkost till indigo.

4. Rundresa på Snæfellsnes

När du hör orden Island och vattenfall kanske dina tankar vandrar till en bild av ett böljande grönt landskap med vattenfall bredvid ett smalt och toppigt, nästan triangelformat berg, som nästan liknar sorteringshatten i Harry Potter som väljer hem åt eleverna? I så fall tänker du pÙ? Kirkjufellsfoss! Geografiskt läge? Snæfellsnes-halvön på västra Island. Förutom det populära vattenfallet hittar du även de spektakulära klipporna vid Arnarstapi och Londrangar samt den svarta stranden Djupalonssandur i området. Ett populärt stopp på halvön är även stranden Ytri Tunga som är ett populärt tillhåll för områdets sälkoloni. Kör själv eller åk med grupp, flera arrangörer erbjuder turen. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Karaktäristiska Kirkjufellsfoss…
7 magiska utflykter för en stopover på Island
… och dramatisk kust vid Londrangar är bara två av många pärlor pÙ? halvön norr om Reykjavik.

5. Rid islandshästar på svart lavastrand 

En annan populär svart strand hittar du utanför den pittoreska byn Vik, på södra Island. Här väntar dramatiska klippor och sand lika svart som synden. Ett strålande sätt att utforska stranden är att göra det utrustad med långkallingar och yllekoftor från hästryggen. På väg hit kör du förbi sevärdheter som Kerid-kratern och det dånande vattenfallet Seljalandsfoss. Ett udda stopp lÙ?ngs med denna rutt är dessutom det berömda planvraket på stranden Sólheimasandur. Reser du på sommaren finns det även goda chanser att se lunnefåglar. Ridturer på en timme kostar från cirka 700 kr. Midhvoll.is och Vikhorseadventure.is är två arrangörer som erbjuder turer i området. Körtid till Vik utan stopp: Cirka 2,5 timme. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Flygplansvraket på Sólheimasandur.
7 magiska utflykter för en stopover på Island
Tölta fram genom vackert sagolandskap.

6. Isgrottor och glaciärer 

För det första: Att besöka en isgrotta under en dag med utgångspunkt i Reykjavik innebär ett tight schema, även om det är fullt möjligt. Turer från Reykjavik varar vanligtvis mellan 8 och 11 timmar, så var beredd på att gå upp tidigt och komma tillbaka till hotellet sent. På vissa turer ingår även snöskoterturer på glaciären. Många isgrottor är bara öppna mellan november och mars, men Mýrdalsjökull går på senare år att besöka året om. Pris för en guidad tur går loss på cirka 2 000–3 000 kr. Tips: I Reykjavik finns en konstgjord isgrotta i museet Perlan. 

 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Vill du besöka Vatnajökull, Islands största glaciär räcker dock inte en dag, eftersom glaciären ligger för långt bort från Reykjavik.

7. Vandra i de mångfärgade bergen i Landmannalaugur

Kanske skulle man i normala fall tycka att en bilresa på 3 timmar enkel väg är för långt för att hinna med på en dag? Men det bästa med Island är ju att även en roadtrip i sig är ett äventyr. Landmannalaugur ligger i Isländska Höglandet och är utgångspunkten för den fyra dagar långa vandringsleden Laugavegur, men det finns även kortare turer på mellan en och fyra timmar. Här vandrar ni förbi ett rykande landskap med röd lavasten och gröna mossar – mer surrealistiskt än så blir det nästan inte. OBS. Många vägar i Höglandet är svåra att köra på, tidsvis översvämmade, endast öppna på sommaren och kräver fyrhjulsdrift. Är du inte en van förare och har rätt bil är det enklast att åka med grupp. 

7 magiska utflykter för en stopover på Island
Storslagen natur i Landmannalaugur.

Hyra bil eller åka med en arrangerad grupptur? 

Är ni är en grupp som reser tillsammans kan det lÙ?na sig att hyra en bil. Per dygn kostar en bil i budgetklassen mellan 700 och 1 300 kronor. Om man hyr bil vid flygplatsen sparar man även bussbiljetten eller taxiresan in till Reykjavik. Fördelen med att åka med en bussresa är att man slipper navigera själv och att man får allt serverat till sig. Dessutom finns det många kombinerade heldagsresor som checkar av flera sevärdheter på samma tur.  På en del platser, som Höglandet, är vägarna ibland dessutom så undermåliga och oberäkneliga att det nästan vore idiotiskt att försöka köra dem på egen hand. 

Är en stopover värt det? 

Det kan vi inte riktigt svara på. Men med det sagt hinner man knappast uppleva en bråkdel av Islands magiska natur på ett ynka dygn eller två. Dessutom missar man några av landets mest välbevarade guldkorn som utomjordiskt vackra Myvatn och Krafla eller Västfjordarna (Islands minst besökta region) om man är här på en blixtvisit. 

Ska du uppleva landet till fullo bör du satsa på att stanna minst en vecka, helst två. Läs vårt reportage Magisk roadtrip runt Island för inspiration. 

Världens 25 bästa äventyr

10 höjdpunkter i Panama

Vandra i Nya Zeeland – vildmarksliv med lyxkänsla


Text: Johanna Jackson • 2018-08-23
IslandRestipsGuideListorReykjavik

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top