Annons
Annons
Bardarbungas utbrott är det kraftigaste på Island på 18 år.

Bardarbungas utbrott är det kraftigaste på Island på 18 år.

Island

Nytt askmoln kan hota Europas flyg

Minns ni askmolnet, skapat av vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott, som i veckor stoppade flygtrafiken i Europa? Nu mullrar ett annat isländskt berg, Bardarbunga, och hotar att åter stoppa flygtrafiken.

Text: Per J Andersson • 2014-08-25 Uppdaterad 2014-08-25

Lördagens aktivitet fick Islands meteorologiska institut att utfärda sin skarpaste av varningar. Luftrummet ovanför området stängdes och turister evakuerades, men pÙ� söndagseftermiddagen sänktes den från röd till orange. Befolkningen uppmanas vara vaksam och informerad.

–  Någonting hände på lördagen och magma förflyttade sig uppemot åtta kilometer. Många trodde till och med att det var ett utbrott, men nu är man inte lika säker. Det händer väldigt mycket nu säger Ari Tryggvason på institutet för geovetenskap vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter, och fortsätter:

– Den mesta aktiviteten har varit längs en spricka nordost om kratern, calderan, samtidigt som det är skalv i själva Bardarbunga. Att en ny spricka bildats och magma trycks så långt talar för att det finns gott om kraft kvar, så det är nog ännu 50 procents risk för ett utbrott.

Bardarbunga är en av Islands mäktigaste vulkaner. Av de flera tusen skalv som skett sedan förra lördagen kom toppnoteringen strax efter midnatt till söndagen. Magnituden på det kraftfullaste skalvet var 5,3. Så kraftiga skalv har inte registrerats där sedan Gjalp-utbrottet 1996. På söndagen lugnade berget ner sig en aning och beredskapsläget sänktes ett steg, men risken för ett utbrott är fortsatt mycket stor.

– Som det ser ut har magma inte kommit upp till ytan, vilket skulle innebära att vulkanen inte har haft ett utbrott än. Området Ù�r lite knepigt att mäta på eftersom sprickan det handlar om ligger drygt 20 kilometer från den närmaste seismiska stationen, säger Ari Tryggvason, enligt Dagens Nyheter.

Vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott våren 2010 gjorde att fler än 100 000 flyg fick ställas in under några dramatiska vårveckor med tusentals passagerare strandade på olika destinationer runt om i Europa. Själva utbrottet betraktades som litet, men askan var finkornig och spred sig lätt. Askan från Bardarbunga skulle förmodligen vara mer grovkornig, men ett eventuellt utbrott skulle å andra sidan kunna vara mycket kraftfullare, tror experterna.

Läs mer

Islandsbloggen: Senaste nytt från vårt vulkaniska grannland.


Text: Per J Andersson • 2014-08-25
IslandNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top