Annons
Annons

Den portugisiska ögruppen bjuder på både vingårdar och vulkanvandringar. Foto: Marcus Westberg.

Portugal

Guide till Azorerna – Europas Hawaii

Vulkaner, valsafari, vinprovning och vandring. Vi guidar dig till den portugisiska ögruppen Azorerna! Hur reser du enklast dit och vilka bad är de bästa?

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2022-07-28 Uppdaterad 2022-07-29

3 bästa baden på Azorerna 

1. Ponta da Ferraria

En fullständigt magisk upplevelse är att bada i denna heta källa som ligger i en liten vik vid kusten på São Miguel. Källans temperatur är 61 grader, men vattnet kyls ständigt ner av friska vågor som sköljer in från Atlanten. För att inte vågorna ska slänga upp en på klipporna håller man sig i rep som spänts över viken. 

2. Poça Simão Dias

Består av naturliga havsbassänger som bildats bland lavaklippor på ön São Jorge. Vattnet är djupt och kristallklart. Det går att dyka från klipporna. 

3. Piscinas Naturais das Lajes do Pico

En naturlig bassäng som är väldigt badvänlig. Inga höga vågor slår in, utan man kan bada med sina barn här. Temperatur i vattnet brukar ligga kring 20 grader. 

Läs även vårt reportage från Azorerna!

Se solen sväljas av Atlanten. Foto: Marcus Westberg.

6 hotell på Azorerna

1. Azor Hotel

Det modernaste hotellet i Ponta Delgada är Azor Hotel som ligger vid hamnen (1 200 kr/dubbelrum).

2. Hotel Ponta Delgada

Ett enklare alternativ är Hotel Ponta Delgada med rum från 800 kr per natt. 

3. Furnas Boutique Hotel

Vill man göra en utflykt på São Miguel bör man ta in på Furnas Boutique Hotel som har en ma­gisk poolanläggning med vatten i olika temperaturer från de heta källorna (1 200 kr/natt).  

4. Aldeia da Fonte

På ön Pico är ett av de bästa hotellen Aldeia da Fonte, där gästerna bor i bungalower som byggts av vulkanisk sten (600 kr/dubbelrum).

5. Hotel Horta

I staden Horta på ön Faial har varje rum på Hotel Horta en balkong med skön utsikt över vulkanen på Pico (500 kr/dub­belrum). 

6. Caldeira Guesthouse

Om man åker till São Jorge för att besöka lagunen bör man sova över på Caldeira Guesthouse & Surfcamp (500 kr/dubbelrum).  

Utsikt från hotellrummet i Horta över vulkanön Pico. Foto: Marcus Westberg.
Azorerna består av nio öar. Foto: Marcus Westberg.

4 restauranger

Det mesta av maten på Azorer­na är lokalt producerad. Fisken kommer från Atlanten, mjölkpro­dukterna från São Miguel, osten från São Jorge och nötköttet från Pico. Kvaliteten på grönsakerna är hög och vinet från Pico är utsökt. 

1. O Baco

På restaurang O Baco i Ponta Delgado kan man få en azorisk matupplevelse i form av en sju­ rätters avsmakningsmeny. Adress: Rua Francisco Cabral 49C. 

2. Cella Bar

En restaurang man inte får missa om man är i Madalena på Pico är Cella Bar som har en ambitiös meny. Adress: Rua da Barca. 

3. Taberna de Pim

På Rua Nova i Horta kan man äta en fantastisk bläckfiskgryta på Taberna de Pim. 

4. Restaurante Açor

På Restaurante Açor i hamn­staden Velas på São Jorge ser­veras grillad fisk som med fördel äts på deras uteservering framför kyrkan. Adress: Largo da Matriz. 

Picknick i ett av naturreservaten på ön Faial. Foto: Marcus Westberg.

Boka ett azoriskt äventyr

Den ledande arrangören av äventyrsupplevelser på Azorer­na är Futurismo som drivs av två portugisiska bröder födda i Angola. Bolaget arrangerar allt från valsafari och vandringar till att simma med delfiner och fågelskådning.

På ön São Jorge finns Aven­ tour som drivs av den 47­-årige äventyraren Luis Bettencourt som introducerade canyoning på Azorerna. Hans företag arrangerar dagligen vandringar från Serra do Topo till Fajã da Caldeira de Santo Cristo.

När det gäller ön Faial är bio­ logerna som driver bolaget Na­turalist väldigt kunniga guider. De genomför intressanta vandringar på ön och arrangerar också besök till vulkanen Capelinhos som mellan 1957 och 1958 hade ett sådant kraftigt utbrott att en ö föddes i havet. Vulkanmuseet Centro de Interpretação do Vul­ cão dos Capelinhos, som ligger under det gamla fyrtornet, är väl värt ett besök.  

Mycket information om öarna finns även hos turistbyrån.

Många äventyr att välja mellan. Foto: Marcus Westberg.

Resa mellan öarna

Flygbolaget SATA flyger till alla av Azorernas nio öar. En tur och retur mellan Ponta Delgada och Horta kostar 900 kr och tar en timme.

Den centrala gruppen av öarna, som bland annat inbegriper Pico, Faial och São Jorge, är lättast att resa till med färja. Överfarten mellan staden Madalena på Pico till Velas på São Jorge tar 1 tim och 20 min och kostar 105 kr. Resan mellan Horta och Mada­lena på Pico tar en halvtimme och kostar 36 kr. Biljetter köps på atlanticoline.pt

På öarna Pico, Faial och São Jorge är busskommunikationen dålig och taxi är dyrt. Det lönar sig att hyra en bil. Kostar omkring 500 kr per dag hos Ilha Verde

Ena dagen som att vandra bland granar i Schweiz, för att nästa dag gå längs tropiska palmer vid kusten. Foto: Marcus Westberg.
Längs kusten på Pico är det vanligt med utkiksposter där spejare söker efter kaskelotvalen med kikare. Foto: Marcus Westberg.

Så reser du till Azorerna

Det finns inte längre något di­rektflyg mellan Skandinavien och Azorerna. Det bästa och billigaste sättet är att flyga till London och därifrån resa med Ryan Air till Ponta Delgada. Under lågsäsong kostar en tur och retur 100 kro­nor. Avgångar endast på lördagar. Annars flyger Lufthansa fyra dagar i veckan till Ponta Delgada från Frankfurt. Vill man åka andra dagar kan man resa med det pålitliga azoriska flygbolaget SATA från London eller Amsterdam. 

Illustration: Kim Appelbom.

Läs även vårt reportage från Azorerna!


Text: Henrik Brandão Jönsson • 2022-07-28
PortugalRestipsAzorernaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen