Annons
Annons
Annons
Folk på uteserveringar i Ostuni

Upptäck vackra Ostuni i Apulien. Foto: Karin Wimark

Italien

Guide till Apulien – vingårdar, restauranger och hotell

Apulien – en bubblande region på Italiens klack. Här får du de bästa tipsen på allt från boende till vart du ska äta och favoriter du inte får missa.

Text: Karin Wimark • 2021-12-27 Uppdaterad 2023-08-17
Annons

Resa runt

Det är smidigast att ha egen bil vid en rundresa i Apulien, detta på grund av att kollektivtrafiken är begränsad till de större orterna. Dock går det bra att åka tåg och buss. Trenitalia och Ferrovie del Sud Est trafikerar orter som Bari, Brindisi, Lecce, Martina Franca, Gallipoli. Enkelbiljett 30–120 kr. Biluthyrningar som Avis, Hertz och Europcar finns på flygplatserna och i de större städerna.

Boende i Apulien

Masseria Il Frantoio

Lantgården från 1500-talet strax utanför Ostuni med romantisk innergård, fruktträdgård och pool omringad av tusenåriga olivträd. Boka in en 6- till 8 rättersmiddag med fast meny där lokala råvaror får glänsa. Avslappnad oas samt pool. Från 1 800 kr/natt för dubbelrum. masseriailfrantoio.it

Annons

Masseria Uccio

Familjärt hos Paola och Francesco i södra Apulien, strax utanför byn Tricase. Rustik lantgård med öga för detaljer. Frukost med guldkant på lokala råvaror. Finns cyklar att låna och ägarna delar generöst med sig av tips i området. Från 750 kr/natt för dubbelrum. masseriauccio.com

Hotell med uteservering i Apulien
Masseria il Frantoio. Ståtligt och avslappnat på landsbygden. Foto: Karin Wimark

Trullo Sant Angelo

Lantgården strax utanför Ceglie Messapica där du kan bo i ett trullohus från 1800-talet. Drivs av tre bröder som tillverkar eget vin, olivolja och bjuder in till middag ett par gånger i veckan. Pool och lantlig idyll. Närhet till byar som Ostuni, Polignano a Mare och Ceglie Messapica. Från 800 kr/ natt för dubbelrum. trullosantangelo.it

Palazzo Belsanti

Elegant, vackert och bekvämt B&B strax utanför den gamla stan i Lecce. Drivs av Andrea de Carlo och Alessandra Mazzotta som valt att flytta hem efter flera år utomlands. Perfekt läge för att utforska Lecce. Gemensam terrass och 10 min promenad till tågstationen. Från 800 kr/natt för dubbelrum. palazzobelsanti.it

Äta och dricka

Tavernadel Porto

Familjeägd fiskrestaurang som höjer standarden i Porto Tricase. Charmigt belägen i hamnen och serverar smårätter på färsk fisk och skaldjur liksom läckra primi och secondi. Dessutom hejare på naturvin.

Pescaria

Läckraste lunchen i Polignano a Mare med stort utbud av mackor fyllda med havsmat. Välj bland tartarer på tonfisk, bläckfisk eller räkor, testa carpaccio på lax eller musslor!

Il Magodel Gelato

Kultställe från 1935 som du slinker in på för en kaffe, gelato eller läskande granite. Spana in tavlan med fotografier på italienska kändisar. Missa inte deras specialkaffe med amaretto, grädde och citronzest. Piazza Giuseppe Garibaldi.

Cibus

Charmig restaurang som lever upp till sin utmärkelse som Bib Gourmand av Michelinguiden. Vällagad bondmat i den gastronomiska staden Ceglie Messapica. Lagrar ostar och viner i egen källare. Mysigt belägen i den gamla stadsdelen. Boka bord!

Locandadel Levante

Det rosarostiga huset på torget i Tricase för tankarna till Kuba. Bord utplacerade på torget i lugn och charmig småstadsanda. Lokala recept med modern touch. Populärt bland lokalborna.

Flera personer sitter vid små bord på restauranger och barer i staden Ostuni.
Staden Otranto kryllar av mysiga restauranger och barer. Foto: Karin Wimark

5 favoriter i Apulien

CeglieMessapica

Charmig by i vackra Itriadalen känd för sin gastronomi. Besök gärna närliggande Ostuni och Alberobello – men se till att äta middag här!

Ostuni

Också kallad ”den vita staden” och belägen på en kulle i Itriadalen. Vita gränder, trappor och torg fyllda med restauranger och barer. En Instagramdröm!

Tricase

För tankarna till Kuba. Mindre turistig småstad i Salento med ett flertal bra restauranger, närhet till havet och lokal charm.

Gallipoli

Med grekiskt påbrå, fiskrestauranger och strand mitt i staden. Gallipoli ligger dessutom på en liten ö med en bro som förbinder den med fastlandet. Kom på eftermiddagen och gå ner till hamnen för en aperitivo från fiskebåtarna som just anlänt.

Polignanoa Mare

Spektakulär stad svår att inte gilla. Den gamla stadsdelen som balanserar på klipporna, sandstranden i ravinen och badklippor på andra sidan. Perfekt stopp innan du fortsätter söderut.

Ät färsk fisk och skaldjur i Gallipoli. Foto: Karin Wimark

2 vinupplevelser i Apulien

Appolonio

Historiskt och vackert vineri från 1870 beläget strax utanför Lecce. Erbjuder flera varianter av vinprovningar som varar i ca 1,5 h. apolloniovini.it

Azienda Vitivinicola Marulli

I staden Copertina kan du slinka in på familjeägda Azienda Marulli med en dunk och fylla vin likt italienarna själva gör. Missa heller inte deras flaskviner. Rosén är oslagbar. vinimarulli.com


Text: Karin Wimark • 2021-12-27
ItalienGuideWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen