Annons
Annons
Annons
Vingård designad med vågigt tak.

Bodega Ysios är en av flera moderna vingårdar i Rioja. Foto: Karin Wimark

Spanien

9 vingårdar i Rioja – Spaniens omtalade vinregion

Vinregionen Rioja ligger ett stenkast från kuststäderna San Sebastian och Bilbao i Spanien och lockar med prisade vingårdar, udda arkitektur och pittoreska byar. Vi reste dit för att lära oss mer om det flytande guldet.

Text: Karin Wimark • 2023-09-28 Uppdaterad 2023-09-29
Annons

Rioja är en av Spaniens främsta vinregioner belägen norr om Madrid mellan bergskedjan Sierra de Cantabria i norr och Sierra de la Demanda i söder. Området är känt för sina historiska vingårdar, kryddiga och smakrika Tempranillo-viner och vackra kloster – men också för sin moderna arkitektur.

Redan i slutet av 1700-talet började kvalitetsviner att tillverkas i Rioja, men det var först när vinlusen slog till i Europa i slutet av 1800-talet som Riojas moderna vintillverkning tog fart på riktigt. Området var nämligen relativt förskonat från den elaka lusen och vinmakare i det hårt drabbade Frankrike valde att ta med sig traditioner och kunskap och flytta hit. Dessutom hade Rioja ytterligare en fördel – järnvägen! Handelsmän samlades i staden Haro som blev ett handelscentrum i Rioja och vin började fraktas upp till Frankrike.

Annons

Vy över gammal katedral och vingårdar.
Utforska Riojas vingårdar och mysiga byar. Foto: Karin Wimark

Allra bäst utforskas Rioja med bil, men det finns också möjlighet att hyra cykel för att utforska det relativt kompakta vinområdet. Huvudorten Logrono lockar med sin omtalade pintxosgata som konkurrerar ut den mer turistiga i San Sebastian. Laguardia är en av Spaniens vackraste byar med trånga vindlande gränder och mitt i allt rinner floden Ebro omringad av odlingar från fler än 500 vingårdar. Men ingen resa till Rioja är komplett utan att besöka järnvägsområdet El Barrio de Estación i Haro, med sina sex historiska vingårdar. Här är nio vingårdar i Rioja du inte får missa.

1. Bodegas Rioja Vega, Venta del Jalón

Med inspiration av Bordeaux

Denna vingård har hämtat inspiration från vinmakarna i Bordeaux som kom till Rioja på 1800-talet. Grundaren Felipe Ugalde ville nämligen skapa en vingård som kombinerade jordmånen i Rioja med de franska teknikerna. Vingården som grundades 1882 bibehåller än idag dessa traditioner och ligger en mil sydöst om Logrono omgiven av 70 hektar vinodlingar

Att uppleva här: Guidad tur och vinprovning med eller utan tapas från 18 euro/person. Större grupper kan boka lunch i vinkällaren, ca 50 euro/person. (minst 15 personer). riojavega.com

Missa inte: Det smöriga, ekade vinet Rioja Vega Tempranillo Blanco. Mums!

Visste du att? Gården är en av fyra vingårdar som tillåts använda ordet Rioja i sitt namn – detta för att varumärket uppkom innan Rioja-appellationen.

Uteterrass med servering på landsbygd.
Bodegas Rioja Vega är en av få vingårdar som får ha Rioja i sitt namn. Foto: Karin Wimark

2. Bodegas Franco Españolas, Logrono

Hemingways favorit

Tio minuters promenad från Logronos historiska stadskärna, på andra sidan floden, ligger vingården Bodegas Franco Españolas. Även denna vingård utgör ett tydligt exempel på samarbetet som skedde mellan Bordeaux och Rioja under 1800-talet då vinlusen härjade i Europa och många fransoser kom hit för att försöka återskapa sina vingårdar. Här kan du följa med på en vinrundtur på en gård där också spanska regenten Alfons XIII och författaren Ernest Hemingway vistats.

Att uppleva här: Klassisk vinprovning med rundtur, 18 euro/person. Håll också utkik efter event som ”hallowine”, teaterföreställningar, modevisningar och sommarbiograf. francoespanolas.com

Se i närheten: Upptäck staden Logrono och den berömda pintxosgatan Calle Laurel som framåt kvällarna omvandlas till en myllrande folkfest.

Stora vintunnor i en källare.
Följ med ner i de underjordiska gångarna på Bodegas Franco Espanolas. Foto: Karin Wimark

3. Eguren Ugarte, Laguardia

Utomjordisk upplevelse

På vingården Eguren Ugarte får du följa med ner i de kilometerlånga tunnlarna som grävts fram under marken. I mörka gångar, upplysta av lyktor, får du höra mer om gårdens historia och betrakta rum fyllda med dammiga flaskor och vintunnor. Men så fort man kommer ut på terrassen är Eguren Ugarte ett grönskande paradis som för tankarna till en brittisk trädgård.

Att uppleva här: Vingårdstur med provning 15 euro/person. Den som vill utforska mer kan boka något av flera paketerbjudanden som en tur med häst och vagn med lunch på vingården eller varför inte bli vinbonde för en dag och delta i den stora skörden? Sker söndagar i slutet av september. egurenugarte.com

Se i närheten: Kör längs vägen A-2124 mot toppen av bergen Sierra de Cantabria och stanna vid utsiktsplatsen Balcon de la Rioja för bästa vy över området.

Hotell: Eguren Ugarte har eget hotell där du kan stanna över natten. Dubbelrum från 1 300 kr/natt.

Utsikt över vinplantage.
Vyn från den grönskande terrassen på Eguren Ugarte. Foto: Karin Wimark

4. Marqués de Riscal, Alavesa

Europas bästa vingård

Det glänsande rosa- och blåskimrande taket syns på långa vägar i det grönskande landskapet. Marqués de Riscal är vingården som fått folk över hela världen att vända blickarna mot Rioja – ett konstverk skapat av den kanadensiska arkitekten Frank Gehry, som även ligger bakom Guggenheimmuseet i Bilbao. Men hit åker man inte enbart för arkitekturen. Marqués de Riscal utnämndes nämligen till Europas bästa vingård 2023. Bra att veta är att den karaktäristiska byggnaden tillhör hotellet och restaurangen, och det krävs en bokning för att få uppleva just den på nära håll. Vinbutiken är dock minst lika ljuvlig, vinkällaren välfylld och personalen kunnig.

Att uppleva här: En av de största samlingarna av Rioja-vintageviner i hela världen, michelinrestaurang, vinterapi-spa och hotell. Boka in en rundtur i vinkällaren med vinprovning från 22 euro/person. Besök vinshopen eller boka in dig på hotellet för en helhetsupplevelse. marquesderiscal.com

Visste du att? Marqués de Riscal är inte bara bäst i Europa utan rankades tvåa i hela världen för tredje året i rad i tävlingen World best Vineyards 2023.

Hotell: Här kan du checka in för natten, men det är inte gratis. Dubbelrum från 11 100 kr/natt.

Läs också: Världens bästa vingårdar 2023 – här är listan!

Spektakulär byggnad med plåttak i rosa och grått.
Marqués de Riscal utnämndes till Europas bästa vingård 2023. Foto: Karin Wimark

5. Barrio de la Estación, Haro

Historiskt tågdistrikt

Barrio de la Estación är ett historiskt område som kretsar runt en tågstation. Området fick en central roll på 1800-talet då det blev en handelshubb där vin fraktades norrut till Frankrike. Idag samsas sex vinbodegor i utkanten av den charmiga byn Haro och välkomnar gäster för rundvisning och vinprovningar. Besök producenten Muga där ett gammalt ånglok kantar entrén och där man tillverkar sina egna ekade vintunnor. Bodegas Roda erbjuder i sin tur picknick intill floden Ebro liksom turer med häst och vagn bland vinodlingarna.

Att uppleva här: Historiskt vin- och tågområde där du kan besöka sex självständiga vinproducenter. Kolla på respektive vingårds sajt vilka upplevelser de erbjuder.

Har du hört talas om? Batalla del Vino – en årlig vinfest som går ut på att hundratals människor kastar vin på varandra.

Ånglok framför en stor byggnad.
Muga är en av sex vingårdar som ligger i Barrio de la Estación. Foto: Karin Wimark

6. Vivanco, Briones

Stort vinmuseum

Vivanco är inte bara vingård utan också ett museum med en 4 000 kvadratmeter stor utställning där vinkulturen hyllas i vartenda hörn. I gastrobaren kan du testa viner ackompanjerade av tapas eller så bokar du in dig på en vinprovning eller botaniserar i butiken. Vinkällaren ligger gömd under jord och är ett mäktigt rum med högt i tak, gömt under ett glashus. Utanför i trädgården kan man slå sig ner på en terrass framför ett jättelikt konstverk som föreställer vindruvor – ett projekt som designats i samarbete med danska leksaksföretaget Lego.

Att uppleva här: Rundtur med vinprovning från 25 euro/person inklusive entré till museet. Här finns det också möjlighet att addera middag. vivancoculturadevino.es/en

Se i närheten: Briones är en medeltida by med historiska källarrestauranger, rik gastronomi och flera festligheter värda att hålla utkik efter. Missa inte vyn från utsiktsplatsen Mirador de Briones.

Museum med gamla redskap.
Missa inte det enorma vinmuséet på Vivanco. Foto: Karin Wimark

7. Bodegas Beronia, Ollauri

Design & hållbarhet

Bodegas Beronia har designats för att göra så litet avtryck på miljön som möjligt och är dessutom först i Europa med miljöcertifieringen LEED för byggnader. Här möts man av en diskret grästäckt byggnad som smälter in i omgivningen. Utsikten från terrassen är slående vacker.

Att uppleva här: Vingården satsar just nu på vinturism och inom kort kommer du kunna komma hit för vinprovning och/eller mat i en baskisk txoko – ett klassiskt umgängesställe. beronia.com

Svängd byggnad intill vinrankor.
Minimalistiskt och imponerande på Bodegas Beronia. Foto: Karin Wimark

8. Bodegas Finca La Emperatriz, Banos de Rioja

Familjär vingård

Finca la Emperatriz fick sitt namn efter Eugenia De Montijo som inte bara var gårdens första ägare utan också fransk kejsarinna och fru till Napoleon III. Idag drivs den lantliga vingården av familjen Hernaiz och ligger i norra Rioja omgiven av bergskedjorna Sierra Cantabria och Sierra de la Demanda. Hit kommer du för en jordnära och mysig upplevelse med rundtur ute i fälten och vinprovning i den pittoreska trädgården. Här finns också tre små hus att hyra för den som vill övernatta och en vinbar med butik för den som vill köpa med sig hem.

Att uppleva här: Rundtur på vinfältet inklusive vinprovning kostar 25 euro/person.

Missa inte: Att testa vinet Finca La Emperatriz Blanco på druvan Viura. Friskt, läskande och prisvärt!

Hotell: Stanna över natten i gårdshuset. Eget hus för två personer från 3 000 kr/natt.

Vit fasad och entré till vinbar.
Följ med ut på fältet och hör vinbönderna berätta sin historia på Bodegas Finca la Emperatrize. Foto: Karin Wimark

9. Bodegas Ysios

Design på hög nivå

Föreställ dig en pampig kyrkorgel byggd av pixliga tetrisklossar, och du har vingården Bodegas Ysios. Vingården har en av Riojas mest spektakulära byggnader som på avstånd ser nästan overklig ut där den tornar upp sig nedanför bergskedjan Sierra de Cantabria. Följ med på en vinprovning, en rundtur på fältet eller ta ett glas i vinbaren som ligger på övervåningen med insyn till såväl vinkällare som vinfält. Då och då samarbetar vingården med Michelinrestaurangen Mugaritz strax utanför San Sebastian. Håll utkik efter event på hemsidan bodegasysios.com/en.

Visste du att? Arkitekten bakom Bodegas Ysios är Santiago Calatrava som även designat Turning Torso i Malmö.

Unik byggnad med vågmönster.
Visste du att Bodegas Ysios är ritad av samma arkitekt som Turning Torso i Malmö? Foto: Karin Wimark

Miniguide till Rioja

Så tar du dig hit: Logrono ligger ca 90 min körväg från Bilbaos flygplats och knappt 4 tim från Madrid. Det finns också direkttåg från Bilbao (2 tim 30 min) samt från Madrid med ett byte (3 tim 30 min).

Språk: Spanska.

Valuta: Euro.

Bäst tid att resa hit: Vår och höst har behagligast temperaturer. Vill man uppleva vinskörden rekommenderas hösten.

Ta sig runt: Allra smidigast är att hyra bil för att enkelt ta sig runt i området. Boka in dig på turer för att besöka vingårdar i området, med exempelvis riojawinetrips.com, riojatrek.com eller winetoursrioja.com. Du kan givetvis också boka besök och vinprovningar direkt hos vingårdarna.

Läs också:

10 vingårdar i Europa som du kan bo på

Världens bästa vingårdar 2023 – här är listan!

Tågluffa i Spanien – här är rutten du inte får missa!


Text: Karin Wimark • 2023-09-28
RestipsSpanienGuideMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen