Annons
Annons
På spaning efter kvinnornas Rom. Foto: Gennaro Leonardi /Getty Images

På spaning efter kvinnornas Rom. Foto: Gennaro Leonardi /Getty Images

Italien

Guide till ett kvinnligare Rom

De mäktiga, geniala, grymma och destruktiva männen står ofta i centrum för både historiker och turister. Med bloggen Romarinnor vill Inger Ehn Knobblock och hennes man Billy ge besökare en annan, något kvinnligare upplevelse av Rom.

Text: Per J Andersson • 2019-06-14 Uppdaterad 2019-06-14

I bloggen Romarinnor guidas vi till alla de platser i den eviga staden där kvinnor snarare än män spelat en avgörande roll i historien. Bloggen skrivs av Inger Ehn Knobblock, fil dr i historia och utredare på Fackförbundet ST, och Billy Ehn som är pensionerad professor i etnologi och som de senaste åren lärt sig italienska. De bor vid havet i Norrmjöle ett par mil söder om Umeå, men åker till Rom tre–fyra gånger om året där de brukar hyra lägenhet och vandra omkring, oftast med ett tema: Bernini, Borromini, obelisker, akvedukter, stadsmurar, rebeller – och romarinnor.

Varför en guide till kvinnornas Rom?

– När vi valde ett trettiotal kvinnor som tema började vi se Rom med nya ögon, gick andra gator och upptäckte tidigare förbisedda platser. Levnadsöden från olika sekler korsade varandra på överraskande sätt. Kvinnorna blev mycket närvarande, som offer och hjältar, som helgon och kurtisaner, som konstnärer, artister och modeskapare. Vi blev berörda av deras liv och personligheter, som om vi kände dem, påvedottern Lucrezia Borgia likaväl som poeten Vittoria Colonna, partisanen Carla Capponi och alla de andra. Att besöka och fota platserna där de levt (och dött) gav en stark känsla av deras närvaro.

Kanske ska ni starta guidade vandringar på svenska i Rom? Eller skriva en guidebok till kvinnornas Rom?

– Vi har just avslutat arbetet och strävar nu först efter att göra bloggen känd och förhoppningsvis använd. Den har därför skickats till några olika svenska guider i Rom. Billy håller på att översätta den till italienska, sen till engelska. Guidebok, ja varför inte? Men en sådan kräver en annan form och utförligare texter. Vi får se.

Läs om kvinnornas Rom

Bloggen Romarinnor


Text: Per J Andersson • 2019-06-14
ItalienRom

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen