1248514.jpg

Cypern

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar

Enligt Tickets bokningsstatistik har bokningarna till sommaren 2016 ökat med 14 procent, jämfört med förra året. Den stora vinnaren i sommar är Europa dit bokade resor ökat med 27 procent. Här är listan över svenskarnas sommarfavoriter i år.

Text: • 2016-03-16

1. Spanien

Bland svenskarna har Spanien blivit den stora favoriten och i sommar åker var fjärde svensk dit.  Tack vare det breda utbudet av både reguljärflyg och charter ligger landet på en ohotad förstaplats, med en ökning på fem procent från förra Ù�ret. Resmålen som toppar är de gamla klassikerna så som Mallorca, Malaga och Gran Canaria.

Enligt Ticket kommer sommaren 2016 att gå till historien som en riktig drömsommar för den spanska turismen.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Utsikt över Balearerna, en ögrupp i Spanien. Foto: Istock

2. Grekland

Nummer två på listan är charterfavoriten Grekland, som i år behåller sin position som det mest charterbokade landet. Resandet till landet ökar kraftigt med 20 procent i sommar, vilket gäller för både fastlandet och öarna.

Enligt Ticket är det chartern som står för den stora ökningen, då reguljärflygen inte erbjuds i lika stort utbud.

De populäraste destinationerna är Rhodos och Kreta, men även de mindre öarna som Zykynthos och Skiathos ökar stadigt.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Ön Mykonos i Grekland med dess vackra och ikoniska vita hus. Foto: Istock

3. USA

Under de senaste åren har resandet till USA ökat drastiskt och kombinationen av storstadsliv och strand har länge lockat. Även de låga biljettpriserna till följd av den håra konkurrensen mellan flygbolagen har bidragit till uppgången.

Men i år ser Ticket en viss nedgång i bokningarna till USA, vilket är naturligt efter flera år av kraftigt ökande. Trots detta behåller landet sin tredjeplats på topplistan. Dock fortsätter flygkapaciteten från Sverige till USA att öka, med nya flyglinjer från både Stockholm och Köpenhamn.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Den berömda Golden Gate Bridge i San Francisco. Foto: Istock

4. Italien

Kyssningarna ökar kraftigt i popularitet och allt fler målgrupper upptäcker dessa resor. Rom och Venedig är två av de mest populära kryssningsdestinationerna i år. I övrigt gör Italien en allmän uppgång på 9 procent, vilket är en mindre ökning jÙ?mfört med förra årets 15 procent. Alla länder kring Medelhavet gör generella ökningar, efter senaste tidens oroligheter i Turkiet.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Gondoler och färgglada hus längs med Venedigs kanal. Foto: Istock

5. Kroatien

Resandet till Kroatien har ökat på allvar i sommar med hela 40 procent, vilket tyder på att landet hittat hem hos svenskarna. Under en femårsperiod har resandet till landet mer än fördubblats.

Enligt Ticket bidrar det kraftigt utökade utbudet av charterflyg till uppgången. Men ändå är det reguljärflygen som dominerar och har ökat mest med 50 procent.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Den vackra staden Split i Kroatien. Foto: Istock

6. Frankrike

Frankrike är ett av de länder som gör en stark ökning på 59 procent i år, vilket Ticket ser som en del av den allmänna ökningen. Många väljer att åka till Nice och Paris i år och Ticket tror att landets möjligheter till både strand och stadsliv lockar många. Det räcker inte längre för många svenskar att endast ligga på stranden, utan allt fler vill ha en kombination på semestern.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
En vacker dag på engelska promenaden i Nice, Frankrike. Foto: Istock

7. Turkiet

Ett land som det inte går så bra för under sommaren 2016 är Turkiet. Landet har trillat ner från fjärdeplats till en sjundeplats på listan, vilket motsvarar en nedgång på omkring 20-30 procent. Det finns flera orsaker till nedgången, som började redan förra året. Den politiska situationen och oroligheterna i landet påverkar inte bara den svenska turismen till Turkiet, utan även från övriga Europa. Landet drabbas även av allmänna restrender, som när landet haft en kraftig uppgång några år drabbas de oftast av en tillbakagång då resenärerna väljer andra destinationer.

De som bokar en resa till Turkiet kan göra riktiga fynd, då snittpriserna minskat med nästan 20 procent från förra året. Detta gäller inte bara charterresorna, utan även reguljärflygen.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Röda tornet i Alanya, Turkiet. Foto: Istock

8. Storbritannien

Storbritannien ökar starkt med 28 procent sedan förra året och enligt Ticket beror detta på det låga pundet. Det är helt enkelt en valutatillväxt som skett i landet.

Tack vare pundets nedgång är London återigen den hetaste storstaden, inte minst bland barnfamiljerna. Enligt Tickets bokningsstatistik har London klättrat från en tredjeplats upp till förstaplatsen bland storstäder i år.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Vackra London vid solnedgång. Foto: Istock

9. Cypern

Cypern är det land som har störst popularitet bland den yngre generationen och ökar i år med 8 procent. Även det ligger i linje med den allmänna utvecklingen runt Medelhavet. Liksom till övriga länder kring Medelhavet tappar Turkiet mycket av sin turism till Cypern, vilket haft en inverkan på Cyperns procentuella ökning.

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Shoppinggatan i staden Limassol på Cypern. Foto: Istock

10. Portugal

Portugal är nykomlingen på listan med en ökning på 90 procent, trots att landet långt ifrån har de bästa flygförbindelserna. Den överraskande tiondeplatsen tros bero på Lissabons och Algarvekustens nyfunna popularitet. Ticket menar att för de som redan rest till Spanien och Grekland är Portugal ett nytt spännande alternativ. 

Hela listan: Hit reser svenskarna helst i sommar
Lissabons äldsta stadsdel Alfama. Foto: Istock

Källa: Ticket 

Lågt pund lockar fler turister till London

Svenska bokningssajten vill göra världen tillgänglig för alla

Hit vill vi inte resa: Svenskarnas minst populära destinationer


Text: • 2016-03-16
CypernFrankrikeGreklandItalienKroatienNyhetPortugalSpanienStorbritannienTurkietUSAFlygInför resan

Scroll to Top