Strand i Kalabrien, södra Italien. Foto: Istock.

Strand i Kalabrien, södra Italien. Foto: Istock.

Italien

Italien slår till mot solstolspaxare – inför dryga böter

Italienska myndigheter har tröttnat på strandgäster som paxar plats på stranden. I helgen gjorde man en omfattande strandrazzia i staden Livorno och runt om i landet tar lokala myndigheter nu i med hårdhandskarna för att stoppa det ovälkomna beteendet.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-10

Italienska stränder har länge haft problem med personer som lämnar kvar solstolar, parasoller och handdukar på stranden över natten för att säkra en plats för sig själva tills nästa dag. När andra solsugna besökare anländer till stränderna tidigt på morgonen är de bästa platserna redan upptagna. Något som så klart irriterar både turister och lokalbefolkning.

Men nu vill man sätta stopp för strandpaxandet. I det nya initiativet Safe Sea har den italienska kustbevakningen beslutat att införa böter på upp till 200 euro, eller cirka 1 900 kronor, till den som lämnar kvar saker på stranden över natten. Initiativet har tagits i bruk på den italienska västkusten från Toscana till Sicilien, skriver The Guardian.

Böter är inte det enda vapnet i det italienska solstolskriget. I helgen gjorde kustbevakningen i Livorno, strax söder om Pisa en räd mot kvarlämnade prylar på stränderna. Massvis med handdukar, 37 strandstolar och 30 parasoller konfiskerades då. I staden Cecina, ytterligare söder om Livorno, har man till och med gjort det olagligt att lämna saker på stranden innan klockan 08.30, strändernas officiella öppningstid. Det rapporterar resemagasinet Condé Nast Traveler.

Här är beteendena som stör oss mest på hotellet

75 orsaker att resa till Italien

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

Stopp för turister i italienska Cinque Terre


Text: Johanna Jackson • 2016-08-10
ItalienNyhet

Scroll to Top