Annons
Annons
Italiensk bergsby omgiven av grönska.

Medeltida byn Santo Stefano di Sessanio ligger i italienska regionen Abruzzo. Foto: Media Santo Stefano

Italien

Italienska bergsbyn som fått nytt liv

I Santo Stefano di Sessanio hittar Vagabonds chefredaktör ett hotell som ligger utspridd i olika tradtionella hus runtom i den medeltida bergsbyn.

Text: Fredrik Brändström • 2021-11-23 Uppdaterad 2021-11-24

Kanske har du läst om italienska byar där man kan köpa ett helt hus för 10 euro, eller varför inte slå till på en hel by? På landsbygden i Abruzzo vimlar det av sådana byar. De frodades under medeltiden, men när tiderna blev sämre för människorna i byarna flyttade folk ut och husen lämnades åt sitt öde. Santo Stefano di Sessanio var just en sådan övergiven by, men ödet ville annorlunda denna gång.

Dubbelsäng i gammalt rum med träbjälkar i taket.
Medeltida känsla i hotellrummet … Foto: Sextantio

Svenskättlingen och filantropen Daniele Kihlgren fascinerades av byns skönhet och började köpa upp hus över hela byn och renovera dem varsamt och respektfullt. Resultatet blev hotellet Sextantio, som inte är ett hotell i vanlig bemärkelse utan kallar sig för albergho diffuso, ett utspritt hotell. De olika rummen ligger nämligen inte samlade, utan är utspridda här och var i den lilla byn som ligger på 1 250 meters höjd.

Numera blomstrar Santo Stefano igen, och det är ett nöje att gå vilse i de trånga gränderna och göra utflykter till de kringliggande bergen.

Matbord med stearinljus i rum med stenväggar och takvalv.
… och i restaurangen. Foto: Sextantio

Text: Fredrik Brändström • 2021-11-23
ItalienRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen