Annons
Annons
Bonifacio, Korsika och San Giovanni Battista i Cervo, Sardinien. Foto: Thinkstock.

Bonifacio, Korsika och San Giovanni Battista i Cervo, Sardinien. Foto: Thinkstock.

Frankrike

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?

Det tar bara en halvtimme med båt från franska Korsika till italienska Sardinien. Två populära ­medelhavsöar som i alla fall på ytan har mycket gemensamt. Men vem tar hem spelet?

Text: Karin Wallén • 2015-06-23 Uppdaterad 2021-06-23

Text: Karin Wallén. Foto: Angelica Zander.

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
Dramatiska vyer på Korsika.

Natur & vyer

Korsika:

Det blir aldrig tråkigt att titta ut genom bilfönstret på Korsika. Vägarna längs kusten är vindlande intill stupande berg och hav, och helt klart värda resan i sig. Cruisa fram längs den spektakulärt klippiga kustbiten mellan Calvi och Porto på västkusten, eller längs östra delen av Cap Corse i norr, där vägen snirklar högt ovanför byar och hav, med utsikt över den toskanska övärlden. 

Fortsätt in på landsbygden i öns inre och se buskagen gå över i skogar, med toppiga berg och grönskande dalar som för tankarna till en sagovärld. Korsika är en naturupplevelse i världsklass. 

Sardinien:

Det är inte fult, det är det inte. Även om landsvägen söderut från färjeläget i norr, det som förbinder Sardinien med Korsika, är lite av en besvikelse. Sardinien har en generellt plattare, torrare och inte lika dramatisk natur som Korsika. 

Trots en del riktigt fina kust- och bergspartier får Sardinien se sig slaget med bred marginal. Det är svårt att mäta sig mot Korsika i den här disciplinen. Helt omöjligt faktiskt.

Vinnare: Korsika. Ställning: 1–0

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?

Mat & dryck

Korsika:

Förvänta dig inte det franska kökets finess utan snarare en rejälare, rustik matupplevelse. Vildsvin är en av öns specialiteter, men det är framförallt de uppfödda grisarna som dominerar menyerna. 

Charkuterier är en korsikansk stolthet, och de peppriga, rökiga och örtsmakande korvarna och skinkorna har i vissa kretsar sådan kultstatus att de i sig utgör ett skäl att resa hit.

Avsluta med klassiska korsikanska kakor, canistrelli, och ett glas muscatvin – och få bevis på att ön är både stark, söt, sträv och rivig – inte bara till sin personlighet, utan även på tungan.

Sardinien:

På soliga Sardinien är det aldrig långt till ingredienserna. Grönsakerna växer runt hörnet från restaurangen och en antipasto di terra, med oliver, charkuterier, bröd och ostar från trakten är en ljuvlig företeelse. På Sardinien tillverkas 80 procent av Italiens kända pecorinoostar, och även om en majoritet av öborna ser sig som i första hand köttätare är också fisk- och skaldjursutbudet en pluspoäng. 

Det finns en hel del likheter mellan korsikansk och sardisk mattradition, och den här matchen blir jämn. Pålitliga italienska influenser och en bonus i form av smaker från Spanien i kuststaden Alghero håller på att tippa över vågen i fördel för Sardinien. Men det räcker inte. Domaren står med en korsikansk korv i ena handen och en sardisk ost i den andra och vill helt enkelt inte behöva välja.

Vinnare: Oavgjort. Ställning: 2–1

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
Det finns gott om svalkande dopp på Korsika…
Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
Men det är på Sardinien som du hittar vykortsstränderna. Cala Luna nås med båt från Cala Gonone på Sardiniens östkust.

Stränder & bad

Korsika:

Här och där längs kusterna ligger små stränder inklämda mellan klippiga berg. Plage de Palombaggia, inte långt från Porto Vecchio, är kanske den mest kända, med vit sandstrand och kristallklart vatten. Det finns flera fina konkurrenter inbäddade i vikar där naturen är i behåll, med sten- eller sandstrand och vindpinade träd. Söder om Palombaggia finns till exempel Plage de Cateraggio, som ligger oskyltat och ensligt till för den som orkar ta en tjugominuterspromenad genom buskagen från vägen.

Till Korsika kommer man ändå inte främst för att ligga på stranden, även om det finns gott om tillgång till svalkande dopp.

Sardinien:

Här finns några riktiga vykortsparadis, med turkosblått vatten och kritvita stränder värdiga en James Bond-film. Spiaggia della Pelosa, med dess osannolika gnistrande hav och vita sandstrand, blir visserligen överbefolkad under semestertider, men måste ses. 

Även de stadsnära stränderna strax norr om Alghero är trevliga. För att inte tala om de isolerade plättarna du når med båt från Cala Gonone, i Oroseibukten på östkusten. 

Smaragdkusten i nordost är precis som det låter en gnistrande historia. Men låt dig inte luras av “lyxen” i Porto Cervo, som inte är mer än en hittepåhistoria med fejkmarockanska hus och en lika fejkad sandstrand, integrerad med köpcentrum. Nej, fortsätt en bit söderut och belönas med verkliga strandjuveler, i naturlig skepnad.™�

Vinnare: Sardinien. Ställning: 2–2 

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
Reserverade korsikaner har trots allt sin charm.
Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
Sardinien möter med öppen famn.

Människor

Korsika:

Det fanns en tid när Parisregistrerade bilar riskerade att bli förstörda över natten. Idag är relationen med fastlandet bättre, men kvar finns en allmän ömentalitet som håller på sitt och inte tänker försöka smickra in sig för att göra dig nöjd. Här sker inget omedelbart omfamnande av främmande, och det har säkert sina skäl. Genom århundraden har ön invaderats av främmande folk ute efter att ta över deras territorium, och samtidigt har grannfejderna duggat tätt. 

Den bevarade kulturen med ett säreget språk och ett reserverat lynne har trots allt sin charm, menar Korsikas fanskara. Men kanske man skulle kunna släppa lite på den avvaktande, snudd på misstänksamma inställningen ibland. Bara lite? 

Sardinien:

I skenet av Korsikas mumlande hälsning följt av en tveksam handskakning ter sig Sardinien som en öppen, varm famn med en innerligt blöt kindpuss. Någonting är det som lyser igenom, något som även fastlandsitalienarna öser lovord över. 

Och jo, till och med i det mytomspunna banditfästet Orgosolo, mitt bland bergen, där tystlåtna män sprider en något märklig känsla över sina stamkaféer, kan det räcka med ett glatt leende och ett buongiorno för att lätta upp stämningen. Och plötsligt blir kaffet helt gratis. 

Vinnare: Sardinien. Ställning: 2–3 

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
På Korsika får man räkna med en lite högre budget.

Kostnader 

Korsika:

Öar har förstås generellt en benägenhet att bli dyra på grund av brist på konkurrens, och det gäller även här. Visst går det att komma undan med en hyfsat låg budget även på Korsika, om man förlitar sig till campingplatser och livsmedelsbutiker.  

Men generellt är det en ganska dyr ö när det kommer till boende och inte minst hyrbil. Snäppet dyrare än Sardinien på det mesta alltså, och även om det mest handlar om någon euro här och där innebär det i längden viss skillnad. 

Sardinien:

På Sardinien finns allt från dyra och exklusiva restauranger till billiga gatukiosker och snabbmatsrestauranger. Fastlands-italienare som kommer hit och slår sig loss betalar gärna stort och dyrt, men på de vanligaste turistorterna är priserna ändå ganska humana, och ligger alltså snäppet under grannen Korsikas. 

En vanlig huvudrätt på restaurang i en turistort går på runt hundra kronor medan en sjurätters-meny inklusive vin på agriturismo (bondgård med boende och mat) kostar runt 250 kronor. Det är det fett värt. 

Vinnare: Sardinien. Ställning: 2–4

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?
På Korsika finns aktiviteter för alla. Från vandring till paddling.

Aktiviteter 

Korsika:

Gillar du frilutftsliv, vild natur och ett stort utbud av sportiga aktiviteter? Jamen då är det ju hit du ska! Den kända vandringsleden GR20 som går tvärs över ön är en eggande utmaning för vandrarentusiasten. Men här och där på ön finns även kortare stycken, lättillgängliga stigar genom örtdoftande maquis, förbi hagar och pittoreska byar. 

Dessutom har Korsika blivit något av ett aktivitetsmecka där flera arrangörer anordnar sportbetonade semestrar med bland annat segling, kajakpaddling, hästridning, canyoning och bergsklättring i utbudet. Det finns mer att göra än du någonsin kommer att hinna med. 

Sardinien:

Mycket av det som går att göra på Korsika går att göra även på Sardinien. Klättra, vandra, ta sig fram i blöta och klippiga kanjoner (canyoning) eller varför inte cykla fram längs natursköna vägar eller dyka, vindsurfa eller blöta ner sig i andra vattensporter på kusten.  

Men ändå. Naturen, den som är så storslagen på Korsika och den tradition av friluftsaktiviteter som genomsyrar allt där, gör att vågen väger över norrut, till den franska grannen. I denna kategori får Sardinien nöja sig en hedervärd andraplats.

Vinnare: Korsika.™?Slutresultat: 3–4

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?

Vinnare i öarnas kamp: italienska Sardinien!

Det här var en snöplig förlust för Korsika. När den franska grannön får reda på resultatet kommer den förmodligen att spotta sig i nävarna och muttra något om den där ohängda partypinglan Costa Smeralda som varken vet hur ett bouleklot ska kastas, hur en hagelbössa laddas eller hur man hanterar en skock getter som parkerat sig mitt i vägen. 

Sardinien, å andra sidan, kan rycka på axlarna åt sin pråligaste kustremsa, le sitt allra mest gnistrande leende och göra det med ödmjukheten i gott behåll. För det finns ju så mycket mer än Berlusconis jetsetparadis att hämta, i gömda vikar och behagliga bergsbyar. Korsika har den otämjda naturen, Sardinien har de sköna vibbarna. Här är gott att vara, här lever man länge, och här finns aktiviteter i mängder för den som tycker att turkost vatten och solens reflektioner mot en vit sandbotten blir lite enformigt i längden. Allt detta gör Sardinien till en vinnare. Undvik gärna den italienska semestermånaden augusti, som kan bli lite fullproppad, eftersom många från fastlandet skriver under på vår hyllning. 

Med makalösa stränder och ett varmt bemötande kommer man nämligen långt. I det här fallet aningen längre än sin granne.

™�

Mer om Sardinien

Sydöstra Sardinien – en medelhavsdröm

Sardinien: 24 tips som du inte vill missa innan du reser hit

5 bästa stränderna på sydöstra Sardinien

Sardiniens bästa hotell – från lyx till budget


Text: Karin Wallén • 2015-06-23
FrankrikeItalienRestipsKorsikaReportageSardinien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top