Foto: Alvaro Leiva

Foto: Alvaro Leiva

Italien

Kustvandra i italienska Cinque Terre

De fem forna lilleputtländerna i italienska Ligurien är idag en av Europas hetaste turistattraktioner. Förbered dig på underbar mat, hisnande utsikter och sköna leder med köer av vandrare, varav en majoritet är amerikaner.

Text: Per J Andersson • 2011-05-30

Allting börjar och slutar med maten. Spagetti vongole (musslor i skal) och riven pecorino, och lokalt vitt vin pÙ� karaff. Regnet piskar mot fönstret och havet mullrar, ryter, skummar, häver sig och sjunker som en val som andas tungt. Men när espressokoppen sätts ner på pappersduken framför mig har molnen redan dragit bort och solskenet bländar mig via tusentals reflekterande vattendroppar.
Tittar ut över Tyrrenska havet. Dags att vandra vidare.
När jag åter går där på de smala stigarna på de branta terrasserade sluttningarna börjar jag tänka på middagen trots att jag just avslutat lunchen.

Cinque Terre doftar järn, berg, mineral och salt hav. Berg som stupar ner i havet. Byar som klamrar sig fast på klippor och gömmer sig i djupa dalar. Vandringsleder som går rakt genom vinodlingar.
Området är på samma gång böljande grönt och glittrande blått, klassat som nationalpark och har världsarvsstatus (sedan 1998).
Cinque Terre var en gång i tiden fem självständiga lille­puttstater som slogs mot pirater samtidigt som de bekämpade varandra. Idag fem vackra byar i regionen Ligurien mellan fulstäderna Genua och La Spezia. Kampen har också förts mot naturen. Erosion har varit lika mycket plåga som pirater. Jorden på de tvärbranta klipporna hotar ständigt att rasa ner i havet, vilket är extra tydligt i Corniglia där det som återstår av byn ängsligt klamrar sig fast på en bergstopp.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
Lyx är att hitta ett hotell eller hyresrum i en av Cinque Terres byar och slippa pendla.

Länge fem världar med kulturella särdrag trots att avstånden mellan dem inte är mer än några kilometer. Men när förra seklet var ungt bröts isoleringen tack vare järnvägen som borrar sig genom bergen. Flera av byarna fanns redan under romartiden, vilket bevisas av inskriptioner på amforor i syditalienska Pompeji, spår i bynamnet Manarola av Manes, de döda själarnas gud, och källhänvisningar till kejsarna Maximilian och Diocletianus som delar av sina liv bodde här.
Den sydligaste byn, Riomaggiore, beskrivs av lokala turistbyrån som “nyligen anlagd”. Eftersom byn känns medeltida läser jag förbryllad vidare: “… den grundades först i slutet av 1100-talet”.

En leksaksvärld där allt är trångt, smalt, krympt, hoppressat … jag kan inte nog understryka hur behändigt litet allt är. Ta världen och förminska den till hälften. Vad får du då? Jo, Cinque Terre: en Märklinvärld där stigar meandrar sig fram mellan vinodlingarna, tåg susar in och ut ur tunnlar och byar klamrar sig fast på bergstoppar.
Mellan spåren framför järnvägsstationen och bardisken i baren vid torget i Riomaggiore, är det tio meter. Så näpet, tänker jag när jag höjer mitt lilla ölglas vid det lilla bordet i den trånga baren som är insprängd i berget för att få plats. Som att kliva in i en dockteaterkuliss: en perfektionistisk miniatyrvärld bortom tid och rum, där allt finns nära tillhands.
Tittar ut på torget som samtidigt är byns genomfartsled: tusentals vandrare, varav en majoritet amerikaner, väller förbi. Dags att vandra vidare.
Så går jag där igen genom långa mineraldoftande gångtunnlar och på stensatta vandringsstigar högt ovanför glittrande hav och tänker för hundrade gången idag på mat.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
Sista biten in mot Vernazza vandrar man rakt genom vinodlingarna.

På Taverna del Capitano i byn Vernazza äter jag korta gula rörspagetti med sparris och havskräftor och avslutar med en torta mascarpone e ricotta (italiensk cheesecake). Sedan sover jag gott i en timme i solen på den minimala stranden, som rymmer lika många gäster som mitt kök därhemma, för att därefter ta en simtur mellan fiskebåtarna i hamnen.
– Fascinerande att byns fiskare ännu inte slagits ut av stora oceangående fiskefartyg, säger Diana från amerikans­ka Vermont som simmar bredvid.
Liksom jag och tiotusen till denna soliga vårdag har hon valt att vandra mellan de fem byarna, äta pasta och ta sig ett dopp i det ljumma Medelhavet.
– Och att de fortfarande odlar och gör lokalt vin i skrevorna och sluttningarna mellan byarna, säger jag medan jag kränger på kläderna på min saltklibbiga och sandiga kropp.

Tåg som tutar när de rusar in i och ut ur tunnlar. Lokaltåg mellan La Spezia och Lèvanto och fjärrtåg mellan Rom och Milano. Vandringsstigar med rinnande strömmar av vandrare.
En tidig morgon i de smala stentrapporna från Monte­rosa al Mare mot Vernazza är det kÙ?. Vandrarstockning. Ryggsäck mot ansikte, ansikte mot rygg står vi där mellan vinrankor, under den blå himlen, högt över den gnistrande vattenytan och känner doften av äventyr och njutningar. Ivriga och småfrustrerade som skidåkare i kön till första liften upp för att ta del av orörd nysnö.
Men snart släpper köerna och jag sträcker ut stegen söder­ut mot Vernazza, Corniglia, Manarola och Rio­maggiore.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
I Cinque Terre producerar man en del vin.

Kustens mat och vin

Salt ansjovis med olivolja och citron – som äts som förrätt – är specialitet i Monterosso al Mare, men serveras i alla byar i området. Pesto är typiskt för Ligurien, regionen som Cinque Terre tillhör. Dessutom givetvis fisk, havskräftor och musslor i alla former.
Cinque Terre består av många små vinodlingar som sam­arbetar och gör såväl rött som vitt torrt vin med kvalitetsmärkningen DOC (Denominazione di Origine Controllata). Testa också det söta och underbart mäktiga dessertvinet Sciacchetrà som görs på torkade druvor. Passar fint till en bit pecorino- eller parmesanost.
Systembolaget har inga Cinque Terre-viner, men väl nya vita vinet Durin Vermentino (99036, 95 kr) från Ligurien, som passar fint när du lagar pasta med musslor hemma för att minnas din Cinque Terre-resa.

5 fina byar i Cinque Terre

1. Monterosso al Mare. Nordligaste och största byn. Bredaste gatorna och längsta och finaste badstränderna. Bra val för barnfamiljen. Inte omgiven av lika branta berg som de andra byarna. Känns mer som en ordinär italiensk badort.

2. Vernazza. Extremt vackert belägen på en udde i havet med borg längst ut som en gång i tiden byggdes som försvar mot pirater. Pytteliten sandstrand. Ett torg med flera bra restauranger. Image som konstnärskoloni. Helt bilfri, men man kan parkera dyrt strax utanför byn och promenera in.

3. Corniglia. Den enda av de fem byarna som inte ligger direkt vid havet, utan tronar på en klippa hundra meter ovanför Medelhavet. Ett gytter av färgglada hus, krokiga gator och smala gränder och massor av restauranger och småbutiker.

4. Manarola. Liten by som klamrar sig fast på klippan och rinner ner i ravinen. Har en enda gata som leder ner till den lilla båtplatsen. Det finns inte plats för en riktig hamn, varför alla små fiskebåtar ligger uppdragna på bygatan.

5. Riomaggiore. Den sydligaste byn i området. Jäm­förelsevis stor. En vacker kyrka från 1300-talet och en imponerande borg från 1200-talet. Imponerande vyer, tunnlar och mystiska prång. Det är spännande att vandra omkring på de ringlande gatorna och i gränderna med trappsteg och evig skugga. Dykcenter.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
Cinque Terre kommer med salt och solbränna.

Guide till Cinque Terre

Resa till Cinque Terre

Flyg: Flyg från Stockholm och Köpenhamn till Milano med SAS och Easy Jet. Lufthansa flyger dessutom direkt Stockholm– Milano. Till Bergamo eller Pisa flyger du med Ryanair.

Arrangerade resor: Temaresor (temaresor.se), Prima Travel (primatravel.com), Leidexresor (leidex.se) m fl har vandrings­resor till området. La villa, Interhome, Sembo m fl hyr ut hus och lägen­heter.

Tåg: Direkttåg från Milano, Pisa och till och med Rom till byarna i Cinque Terre. Men oftare får du byta från fjärrtåg till lokaltåg i Levanto norr om Cinque Terre eller i La Spezia söder om om­rådet. Tågpass för Cinque Terre köper du på plats, se Vandringskort. Boka fjärrtåg på: trenitalia.com.

Bil: Kommer du med bil är det smartast att parkera i någon av städerna utanför området och fortsätta med tåg. Att ta sig fram med bil inne i Cinque Terre är knöligt, eftersom bilvägen går långt inåt land, ovanför själva området, och slingrar sig ner till respektive by via hundratals hårnålskurvor. Ska du åka bil från en by till en annan får du alltså köra miltals inåt land och sedan tillbaka till kusten igen.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
Kustvandra i italienska Cinque Terre
Kö på leden mot Vernazza.

Vandra i Cinque Terre

Eftersom Cinque Terre är nationalpark måste du köpa vandringspass innan du kan börja promenera mellan byarna. Passet kollas av personal i kiosker längs stigarna. Lägger du till några euro kan du köpa ett pass inklusive fritt tågåkande från Lèvanto i norr via samtliga fem byar till La Spezia i söder. Mycket prisvärt. Du köper vandrings-/tågkortet på samtliga järnvägsstationer i och runt Cinque Terre, på turistbyråer och i barer. För några år sedan stängdes flera av vandringsstigarna längs med kusten på grund av ras och jordskred. Restaurering pågår dock och det går fortfarande att vandra mellan byarna Manarola och Corniglia längs med leder som går inåt land. För att se vilka leder som är öppna och svårighetsgrad, se nationalparkens hemsida: parconazionale5terre.it.

VANDRINGSKORT
Period Pris Pris inkl tåg
1 dag 5 euro 8,50 euro
2 dagar 8 euro 14,70 euro
3 dagar 10 euro 19,50 euro
7 dagar 20 euro 36,50 euro

 

Boende i Cinque Terre

Om du väljer att bo på hotell i någon av småstäderna norr om Cinque Terre – till exempel i vackra Lèvanto eller Sestri Levante – kan du enkelt göra dagsutflykter till byarna i Cinque Terre. Från Lèvanto till första Cinque Terre-byn, som är Monterosso al Mare, tar det bara 10–20 minuter med tåget.
De hotell i Cinque Terre-byarna som är bokningsbara via internet är ofta fullbokade många månader i förväg.
Taverna Capitano, taverna vernazza.com. Bra, turisttät krog i hamnen i byn Vernazza. 650–850 kr för ett dubbelrum (beroende på säsong).
Vårat val: Hotel Due Mari, due marihotel.it. Fint hotell med hjälpsam personal i anrika, vackra badorten Sestri Levante, där HC Andersen brukade semestra. Dubbelrum med frukostbuffé från 700 kr.
I Limoni di Thule, limoni camere.it. Enkelt hotell i byn Riomaggiore. 650–750 kr för dubbelrum. Även studior och lägenheter.
Villa Margherita, villamarg herita.net. Bed & breakfast i gammal villa med trädgård och havsutsikt i Lèvanto. Dubbelrum från 700 kr.

Missa inte

Vandra. Att besöka Cinque Terre utan att vandra mellan byarna är som att åka till Mal­diverna utan att bada.

Missa gärna

Bo i inlandet. Det är gott om hotell i inlandet på bergsryggen ovanför Cinque Terre. Väljer du att bo där får du åka buss ner till kusten. Bättre att bo på
orterna intill järnvägslinjen som går längs kusten.

Kustvandra i italienska Cinque Terre
Ansjovis med olivolja och citron är lokal specialitet.
Kustvandra i italienska Cinque Terre
Perrongen är inklämd mellan berget och havet.

Text: Per J Andersson • 2011-05-30
ItalienRestips