Annons
Annons

Chefredaktörens bästa tips till norra Gardasjön. Foto: Pernilla Sjöholm

Italien

Norra Gardasjön – här ska du bo och äta

Bo på en vingård och hyr en elcykel för att ta dig runt norr om Gardasjön. Vi tipsar om boende, restauranger och hur du tar dig runt.

Text: Fredrik Brändström • 2024-06-17 Uppdaterad 2024-06-17

Resa till Gardasjön

Med tåg: Närmaste tågstation om man ska till norra delen av Gardasjön är Rovereto. Härifrån kan man fortsätta med buss till bland annat Riva del Garda (ca 50 min). Om man ska till södra delen av sjön ligger Verona nära. Till Verona finns direkttåg från Mün­chen.

Med flyg: Närmaste flygplats finns i Bergamo, och hit flyger bland annat Ryanair. Härifrån är det drygt 2 timmar med bil till Riva del Garda. Även Milano är ett alternativ (3 timmar med bil till Riva del Garda).

Karta över norra Gardasjön. Bild: Kim Appelbom

Resa runt

Hyrbil är smidigt om du kommer med flyg. Annars är det enkelt att ta sig runt med cykel eller till fots. Är du ovan att cykla och vill ta dig upp i bergen är elcykel ett bra alternativ. Finns en uppsjö av uthy­rare i och kring Riva del Garda, till exempel Garda Bike Shop och E-bikegarda. Turistbyrån delar gärna med sig av tips.

Inspireras av reportaget: Äventyr vid Gardasjön – vandra från djupa sjöar till höga berg

Hotell & agriturismo

Alea Garda Lake Suites. Snyggt designhotell som ligger i vinfälten norr om Riva del Garda. Nära till stan och omgivningarna med bil eller cykel.

Bosc de Meneghi. Om man vill bo lantligt i vacker miljö så rekommenderas detta nybyggda agriturismo vid Lago di Ledro. Här kan man bo med helpension. Tyvärr håller den helvegetariska maten inte lika bra standard som själva hotellet.

Ecotel Bonaspace. Trestjärnigt miljöcertifierat ekohotell med centralt läge i Torbole, inte långt från sjön. ecohotelbonapace.com/en

Casariga. Agriturismo/B&B med prisbelönt de­ sign och off the beaten track­läge i bergen nordväst om Gardasjön.

Bosc de Meneghi vid Lago di Ledro. Foto: Pernilla Sjöholm

Restauranger

Osteria Le Servite. Fokus på lokala råvaror och ett hållbart tänk, både vad gäller vin och mat. My­ sig restaurang som ligger gömd bland vinrankorna norr om Riva del Garda, enkelt att cykla hit.

Agritur Calvola. Populärt ställe att äta på i byn Calvola uppe i bergen, nära Lago di Tenno. Otrolig utsikt över Gardasjön. Rustik mat, stora portioner till bra priser.

La Terrazza. För en snofsig lunch nära vattnet är La Terrazza i Torbole ett bra alternativ. Bra fisk- och skaldjursrätter, bl a med fångst från Gardasjön, och traditionella rätter från regionen.

3 vingårdar norra Gardasjön

Här är några ställen som sticker ut bland traktens vingårdar och som har ett hållbart tänk. Kontakta dem för vinprovning eller besök.

Comai. Prisbelönt vingård som ligger centralt i Riva. Har även rum och lägenheter för uthyrning.

Sartori. En av få vingårdar kring Ledrosjön. Bio­ dynamisk odling med svårslaget läge på en höjd ovanför sjön.

Pisoni. Ligger i Valle dei Laghi norr om Garda och är specialiserad på dessertvinet Vino Santo Trentino DOC.

Vingården Sartori, vid sjön Ledro. Foto: Pernilla Sjöholm

Text: Fredrik Brändström • 2024-06-17
ItalienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen