Årets julkalender är inspelad på ön Brac och den vackra stranden Zlatni Rat, Gyllene hornet. Foto: Thinkstock

Årets julkalender är inspelad på ön Brac och den vackra stranden Zlatni Rat, Gyllene hornet. Foto: Thinkstock

Kroatien

Stranden där julkalendern är inspelad

Vagabond har flera gånger skrivit om den vackra stranden Zlatni Rat på kroatiska ön Brac. Nu har kusten där stranden ligger döpts om till Orkidékusten. I alla fall i SVT:s julkalender, som spelades in där.

Text: Per J Andersson • 2014-12-01

Stranden där julkalendern är inspelad
Årets julkalender är inspelad på ön Brac utanför Split i Kroatien.

Udden Zlatni Rat – som betyder det gyllene hornet – på ön Brac förekommer i vinjetten till julkalendernan Piratskattens hemlighet som SVT började sända idag 1 december. Stranden har tidigare utsetts till Europas vackraste  av brittiska dagstidningen  Daily Telegraph – och dessutom rankats bland de tio vackraste i världen av Lonely Planet.

I julkalendern har stranden döpts om till Orkidékusten. Trots att stranden är en av Kroatiens mest välbesökta se det öde och folktomt ut i julkalendern. Förklaringen är enkel. Kalendern spelades in på försäsongen i mars, april och maj i år.

Hotellet som barnens faster driver ligger på andra sidan om öns lilla stad, Bol, heter Hotel Bastina Sveti Križ och är ett gammalt dominikanerkloster, delvis ombyggt till hotell. Du kan enkelt boka hotellet, som Vagabond för övrigt tipsade om i guideboken Kroatien från 2008, via hotellbokningssajt eller hotellets egen hemsida.

Julkalendern handlar om syskonen Minna och Sam som åker utomlands med sin mamma för att fira jul. Men den idylliska Orkidékusten, alltså Zlatni Rat på Brac, är hotad och det enda som kan rädda den är om de kan hitta den legendariska piraten Aquilas försvunna skatt. Tillsammans med sin kusin Bianca bestämmer sig barnen för att hitta den mytomspunna piratskatten. Men de förstår snart att det även finns andra som letar efter skatten som inte har samma hederliga avsikter.

Stranden där julkalendern är inspelad
Hotel Bastina Sveti Križ där årets julkalender spelades in i våras.

– Jag ser fram emot att berätta en klassisk skattjaktshistoria med ledtrådar och magiska kartor, spänning och nerv, godhet och ondska. Det blir en blandning av allvar och humor, med karaktärerna och deras relation till varandra i fokus, säger regissören Anna Zackrisson, enligt ett pressmeddelande.

I Piratskattens hemlighet reser barnen dit på julsemester. I verkligheten är Kroatien ett sommarresmål där man knappast snorklar i havet i december. Först efter påsk drar säsongen i gång så smått och i juni brukar vattentemperaturen gå över 20 grader.

Hemsidan för hotellet där julkalendern är inspelad:

Hotel Bastina Sveti Križ är julkalenderhotellet.

Läs mer om öarna och kusterna i Kroatien och stranden där julkalendern spelades in:

Öluffa i Kroatien.
Där Kroatien är som bäst.
Krotaiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik.
Kroatisk smakupplevelse.
Solig roadtrip i Istrien.


Text: Per J Andersson • 2014-12-01
KroatienNyhet

Scroll to Top