Har du någonsin velat smaka vin som hämtats upp havets djup från förlista skeppsvrak? Nu kan du (typ) göra det. Vinhuset Edivo Vina ligger drygt en timme norr om Dubrovnik i staden Drace på halvön Peljesac och det som särskiljer Edivo Vina från andra vinmakare i landet (det finns en hel del) är sättet de lagrar sin dryck på.
Efter att vinet mognat i tre månader på land fylls det upp i amforor och flaskor som sedan sänks ner i vattnet. Där får de sedan ligga i mellan ett till två år innan det dyrbara innehållet hämtas upp igen av dykare. Vill man, kan man även som besökare få dyka ner och inspektera flaskorna, skriver Lonely Planet.

Enligt ägarna ska processen ge vinet karaktär av tall, men annars förändras varken kvaliteten, smaken eller färgen. Det faktum att vinet åldras omslutet av havets kompakta tystnad ska också förhöja vinets kvaliteteter, menar de.
Under processen täcks flaskorna och amfororna med snäckskal och koraller. Dessa säljs sedan som unika souvenirer till besökarna. Edivo Vina är dock inte de enda vinmakarna som lagrar sitt vin under vattnet. Även Crusoe Treasure i spanska Baskien använder sig av metoden.