• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Italiens första dygnet-runt-fontän med gratis vin har öppnat

  En vinmakare i Caldari i Italiens Abruzzo-region har öppnat en dricksfontän där förbipasserande kan svalka törsten med rödvin 24 timmar om dygnet.

  Italiens första dygnet-runt-fontän med gratis vin har öppnat
  Foto: Istock.

  Det är den lokala vingården Dora Sarchese som installerat fontänen som det alltså är gratis att dricka från.

  Vingården ligger längs med pilgrimsleden Cammino di San Tommaso på Italiens östkust i Abruzzoregionen, som är känd för druvan Montepulciano. Exakt vad för vin som kommer att flöda ur fontänen är dock inte avslöjat, förutom att det kommer att vara rödvin, enligt vinsajten Decanter.com.

  Fontänen är främst till för personer som vandrar pilgrimsleden, men vem som helst får dricka från den. Syftet med fontänen är inte heller till för att folk ska få sig en gratis fylla. I ett Facebookinlägg skriver Dora Sarchese att fontänen ses som en välkomstgåva till pilgrimer. "Plundrare" och "fyllon" undanbedes i inlägget, enligt tidningen The Local.

  Italiens nya vinfontän. Foto: Dora Sarchese.

  Fontana del vino är den första i sitt slag i Italien då den har öppet året om, men det finns förlagor. Längs den spanska pilgrimsleden Cammino de Santiago finns en vinfontän i Ayegui och i italienska Marino byter en av stadens fontäner från vatten till vin under den årliga vinfestivalen Sagra dell'Uva som hålls i oktober. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!