Barbro Janson

Barbro Janson

Lettland

Julshopping i Riga

En stolt stad med ståtliga palats, kastanjekantade avenyer och trevliga kaféer – bara ett stenkast från Sverige. Vagabond ger julshoppingtipsen till Lettlands huvudstad.

Text: Barbro Janson • 2007-12-11

Varför?

En stolt stad med ståtliga palats, kastanjekantade avenyer och trevliga kaféer – bara ett stenkast från Sverige. Gamla stan är ett julmysigt virrvarr av gränder, charmiga och lätta att gå vilse i.

Shoppingmåsten

Den stora marknaden Central Market (1 Pragas iela), lokaliserad i och utanför ett gäng zeppelinhangarer från första världskriget. Här hittar du allt från billiga kläder och väckarklockor till delikatesser. Mer fashionabelt är varuhuset Stockmann med märkeskläder från Armani och Boss. Traditionell julmarknad hittar du på Domkyrkotorget i gamla Riga.

Bästa fyndet

Lettlands gula stolthet – bärnsten. Smycken i bärnsten finns till salu överallt. Att det som säljs på gatan är äkta kan du inte vara säker på, men det kan ju vara snyggt ändå. Fynda i smyckesbutiken Tornis (11/2 Grecinieku iela).

Missa inte!

Balzam, en svart örtlikör som bland annat innehåller ingefära, bark och pepparmint och sägs vara bra för magen. Ännu starkare – och kanske inte bara använt av medicinska skäl – är den lettiska vodkan. Köp den till exempel på Latvijas Balzams (1 Marijas iela). Affärskedjan har mer än 50 sorter lettisk alkohol.
´

Tips!

Kombinera din Rigashopping med ett par dagar på en lettisk kurort, förslagsvis Jurmala – bara 40 minuter bort med tåg. En lååååång vintervacker strandpromenad, små gulliga trähus, och spapaket till bra priser.


Text: Barbro Janson • 2007-12-11
LettlandRestipsRiga