Annons
Annons

Riga är en spännande matstad i öst. Foto: Riga Tourism.

Lettland

Weekend i matstaden Riga

Riga är den baltiska uppstickaren som just nu genomgår en kulinarisk revolution. Vi reste dit för att äta och dricka oss genom huvudstaden i Lettland.

Text: Karin Wimark • 2023-05-14 Uppdaterad 2023-11-13

Picklade gurkor och fermenterad kål varvas med färsk karp och baltiskt maltbröd i förpackningar signerade för hand av bagaren. En stickig fiskdoft blandas med en dov rökighet. Kommersen är i full gång. Vi befinner oss på Centralmarknaden i Riga – en av Europas största marknader som slog upp portarna 1930 i den före detta luftskeppshangaren.

Under ockupationen hyllade sovjetisk press marknaden som den bästa i hela Sovjetunionen och än idag är den en fungerande marknad, strategiskt placerad intill floden där gods en gång i tiden fraktades.

– Gör er redo för barska ansikten där inne. Men under ytan är folk artiga och gemenskapen här är fantastisk, säger kocken Martins Sirmais och drar med oss in i den första av fem salar.

Hans tunga ögon avslöjar en tuff gårdagskväll. Han driver restaurangen 3 pavari som serverar lokala rätter med modern twist. Dessutom är det hans förtjänst att restauranger i Riga numera kan jobba direkt mot försäljare på marknaden. Nu sicksackar han smidigt mellan båsen och skär upp bitar av rökt skinka, fermenterad kål, syrad gurka och rökt siklöja som vi får smaka.

Läs också tillhörande guide: Rigas bästa restauranger, barer och kaféer

Riga Central Market är en institution i Riga. Foto: Karin Wimark
Missa inte de fermenterade grönsakerna på Riga Central Market. Foto: Karin Wimark

Ambitiösa krögare utanför gamla stan

Efter kommunismens fall och Lettlands entré i EU öppnades möjligheterna för många unga lettiska kockar att resa ut i Europa. Hem kom de med kunskap, inspiration och ambioner, men både pandemin och kriget i Ukraina har fått många att gå i konkurs eller söka lyckan i andra länder. Kvar finns ett gäng krögare, kockar och bartenders som ambitiöst kämpar för att höja kvaliteten på det lettiska kroglivet.

De flesta jag träffar är ense om att Rigas bästa mat finns utanför den gamla stadskärnan. På rekommendationer av lokalbor beger jag mig till restaurangen Tails som hängmörar fisk och slinker förbi Space Falafel vars hippa vardagsrumsinteriör med neonljus och kreativa drinkar står i kontrast till jugendarkitekturen i området.

En eftermiddag guidas jag runt av stadsguiden Juris Berze som kan sin stad utan och innan. Han blickar upp mot de extravaganta fasaderna och den gråmulna himlen i stadens Art Nouveau-område.

– Visste du att Riga var som ett slags Shanghai på 1850-talet under Rysslands imperium? En dynamisk och kosmopolisk storstad som på 1930-talet kallades för Nordens Paris. 

Juris kan det mesta om Lettlands kultur och historia. Sedan Lettland blev självständigt har landet skakat av sig sitt förflutna samtidigt som man återupptäckt sin arkitekturhistoria. Idag är Riga ett levande museum som sedan 1997 är skyddat som ett världsarv av Unesco.

I området sjuder restauranglivet med flera nykomlingar som italienska Snatch med sin krämiga pastarätt cacio e pepe, Boo the Burger som serverar champagne till burgarlunchen och nyöppnade hotellet A22.

Cacio e pepe på Snatch. Simpelt och urgott! Foto: Karin Wimark

Industriområden som bubblar

Flera industriområden har dessutom blivit till sociala hubbar som det gamla järnvägsmagasinet på gatan Hanzas Iela där Hanzas Perons lockar med konserter och Zefirs langar pizza på lastkajen. Det avslappnade hipsterområdet Brasa kring gatan Miera Iela är också en sommarhöjdpunkt med eget öldistrikt som består av ett tiotal pubar och bryggerier, streetartmålade secondhandbutiker och framåtskridande kaffeställen. Av en slump lyckas jag hitta stadens första mikrobryggeri Laviens, halvt gömt i en gränd.

– Vi bryggde öl innan det blev hippt och har vävt in hedniska traditioner som involverar örthealing, säger ägaren Otto stolt och tappar upp ett glas bryggt på rölleka och äggräs och sträcker över disken.

Labietis är ett av Rigas bästa hantverksbryggerier. Foto: Karin Wimark
Vill du veta ännu mer kan du boka in dig på en ölprovning. Foto: Riga Tourism

Jag får en handfull tips på fler krögare med ambitioner att lyfta Rigas kulinariska kvalitet. Som Cocktailbaren Gimlet Nordic som bannlyst citroner och ersatt dem med kvitten, fermenterar råvaror och skakar drinkar som tar med en på en resa österut. Och den nyöppnade marknaden Agenskalns på andra sidan floden som blivit en hipp oas i en historisk byggnad där lokala producenter säljer hantverkskaffe- och öl, lettiskt bröd och streetfood.

Riga har ännu lång väg att gå för att bli en kulinarisk destination i Europa. Men den entusiasm jag möter visar vilja, engagemang och framtidstro.

2 matmarknader du inte får missa

1. Riga Central Market

Europas största matmarknad

Central Market ”Centraltirgus” invigdes 1930 och är en historisk marknadsplats och levande knutpunkt för Rigas invånare. Marknaden ligger ett stenkast från gamla stan i fem zeppelinhangarer med fisk- och köttmarknader, grönsaker, lokalproducerad ost, bröd, honung och mycket mer. Slå dig ner på någon av restaurangerna inne i marknaden för en macka med rökt fisk och tillhörande snaps. 

2. Agenskalns Market

Nyrenoverad snackis

Marknaden som alla snackar om har egentligen varit öppen sedan 1898 men nyöppnade 2022 efter en stor renovering. Kliv in i en storslagen byggnad på två våningsplan med kristallkronor i taken. Här dominerar det moderna Riga med öl- och kaffeproducenter, streetfoodstånd och surdegsbröd från stans hippaste bagerier. Håll också utkik efter konserter och festivaler.

Läs också: Krogguide till Helsingfors – 10 ställen du inte vill missa

Text: Karin Wimark • 2023-05-14
LettlandRestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen