Annons
Annons

Rigas matscen är på väg att bli något riktigt spännande. Foto: Karin Wimark, Riga Tourism

Lettland

Rigas bästa restauranger, barer och kaféer

Riga är en spännande matstad i öst. Vi tipsar om restaurangerna, barerna och kaféerna du inte får missa!

Text: Karin Wimark • 2023-05-14 Uppdaterad 2023-05-13

Rigas 5 bästa restauranger

1. Max Cekot

Fine dining i historisk fabrik   

Efter att den passionerade kocken Max Cekot rest världen över valde han 2018 att öppna Rigas coolaste restaurang i en gammal träfabrik i utkanten av stan. Här möts man av välbevarade ursprungsdetaljer som den hundraåriga spiraltrappan, katedralliknande fönster och bord skapade av överblivet virke, varvat med modern interiör av lokala konstnärer. Majoriteten av det som serveras i restaurangen odlas av dem själva i trädgården eller växthuset och gäster bjuds på en 10-rätters säsongbaserad meny i modern lettisk stil.

Restaurang med folk.
Max Cekot. Fine dining i utkanten av Riga. Foto: Max Cekot Kitchen

2. 3 pavari

Lokalt & lekfullt

Kocken Martins Sirmais är den lokala profilen som tillsammans med kollegan Eriks Dreibants öppnade restaurangen 3 pavari med målet att lyfta det lettiska köket och ge det en modern twist. Detta märks redan på förrätten som serveras på ett vaxpapper där kockarna ringlar såser med smak av hallon, basilika och gråärt och du som gäst får doppa bröd i konstverket. Den lekfulla starten går vidare till smårätter på säsongbaserade råvaror, rökt fisk, välbalanserade svampsoppor och ett mousserande rabarbervin som är beroendeframkallande.

3. Snatch

Provokativ italienare

Snatch ligger mitt i Rigas affärskvarter och har provokativ graffiti på väggarna, neonskyltar i taken och stora panoramafönster ut mot gatan. Missa inte den tunt skivade tonfisken med sicilianska pistagenötter och citrus eller blomkålen med stracciatella och svart tryffel. Gå sedan vidare till den löjligt goda klassikern cacio e pepe – färsk pasta med peppar och pecorino.  

4. Barents

Fisk & skaldjur av rang

Nordiskt kök med fokus på färsk fisk- och skaldjur. Slå dig ner vid något av de runda borden i den eleganta matsalen eller välj bardisken intill det öppna köket för att se kockarna in action. Inled middagen med ostron följt av krabba med beurre blanc eller crab bisque med rostad schalottenlök eller sjötunga med öringsrom som smälter på tungan. På Barents är det rena smaker på säsongbaserade råvaror väl matchat med viner från kallare regioner. Avsluta på restaurangens omtalade cocktailbar där drinkar på hjortron, orangevin och granskott väntar.

5. Tails

Hyllning till Östersjön

I hjärtat av Rigas Art Nouveau-kvarter ligger nyöppnade Tails där inredningen hämtat inspiration från Östersjön med referenser till sanddyner, vågor och mörkblått hav. Köket flirtar med Australien och Japan och i ett öppet glasskåp kan du likt köttdetaljer se hängmörade fiskar på krokar. På menyn finns fisk- och skaldjursrätter i all sin enkelhet, som tartar eller ceviche från raw-baren men också kreativa rätter som grillad bläckfisk med kastanj eller lättrökt lax med fläder och plommonvinägrett.

Tallrik med mat i fönster.
På Tails är det fisk- och skaldjur som gäller. Foto: Karin Wimark
Restaurang med trästolar och träbord.
Rena smaker och lika stilren inrening på Tails. Foto: Karin Wimark

Rigas 5 bästa kaféer

1. Rocket Bean Café

Rigas bästa rosteri

Trendiga kaffeälskare bör ta sig till Miera Iera där kafferosteriet Rocket Bean Café utmanar kaffescenen i Baltikum. Den industriella lokalen med tegelväggar, stora fönster och glödlampor i taken lockar kreativa laptoparbetare och finns även i centrala Riga. Missa inte Rocket Beans egna och prisade coldbrew med kombucha eller att köpa med dig egenrostade bönor hem. Håll även utkik efter deras tredje nyöppnade ställe som är ett av Lettlands modernaste kaféer med automatiska kaffemaskiner av hög kvalitet och kunniga baristor.

2. Better Bread

Glutenfritt hål-i-väggen

Inte större än ett minimalt omklädningsrum men serverar bröd och bakverk av hög kvalitet – dessutom glutenfritt! På Better Bread serveras canelé på rismjöl och rom, madeleinekakor på mandel och surdegsbröd med quinoa. Kaffet kommer lustigt nog från svenska Da Matteo. Better Bread finns såväl i Art Nouvau-kvarteren som i saluhallen Agenskals Market.

3. Mikla Bakery

Bakverk med stjärnstatus  

Mikla (deg på lettiska) ligger i nyrenoverade historiska lokaler i centrala Riga. En mötesplats med inredning framtagen av inhemska konstnärer och bakverk på schysta lokala råvaror. Grundaren Uvis Janicenko har jobbat världen över på stjärnkrogar som svenska Fäviken, Mugaritz i San Sebastian och Ryugin i Tokyo. Nu har han tagit med erfarenheterna hem och öppnat ett bageri med frasiga croissanter och wienerbröd uppradade i en glasmonter likt en smyckesbutik och kaffe från närliggande rosteriet Kalve.

Pain au Chocolate och andra bakverk.
Hög kvalitet på de kavlade bakverken hos Mikla Bakery. Foto: Karin Wimark

4. Art Café Sienna

Dyrt, men otrolig atmosfär

Att kliva in på Art Café Sienna är som att förflytta sig till en lyxvåning under tidigt 1900-tal. Hit går du för vackra antikviteter, seriösa konstsamlingar och böcker, ryskt porslin och kypare i slips som serverar löjligt dyrt kaffe. Men åh vad det är härligt att slå sig ner i en fåtölj och blicka ut över jugendbyggnaden tvärsöver gatan.

5. Kukotava

Inspiration från hela världen

Ett av Rigas vackraste kaféer med allt från traditionella honungskakor till köttfyllda piroger, franska eclairer och frasiga mandelcroissanter. Kukotava hämtar inspiration från hela världen och ligger i en hörnbyggnad med två separata kafédelar. Slå dig ner på hemtrevliga rottingstolar i de stora välvda fönstren och se bagarna grädda bröd bakom den vackra bardisken i det öppna bageriet.

Bakeri med disk fylld av bakverk och bagare i bakgrunden.
Transparent och gediget på Kukotava. Foto: Karin Wimark
Bakverken Canele i ställning.
Slå dig ner och beställ något från det öppna bageriet på Kukotava. Foto: Karin Wimark

Rigas 5 bästa barer

1. Labietis

Lettlands första hantverksbryggeri

Lettlands första mikrobryggeri Labietis ligger i området Brasa och brygger öl med nutida smaker på hedniska traditioner. Välj mellan 16 ölsorter på tapp från eget bryggeri, flera bryggda på egenplockade örter och frukter, och slå dig ner vid ett långbord där du snackar bort kvällen med avslappnade lokalbor. Missa inte de populära rågbrödschipsen. Vill du veta ännu mer kan du boka in dig på en ölprovning för en guidad tur genom nutida smaker och kulturell historia.

Person häller upp en öl på tapp.
Lär dig mer om hantverksöl på mikrobryggeriet Labietis. Foto: Karin Wimark

2. Gimlet Nordic

Nordiska smaker

Det som växer i de baltiska länderna dominerar drinkarna på den gästvänliga cocktailbaren Gimlet Nordic. Här utesluts tropiska frukter som ananas och citrus och istället skakar man drinkar på den nordiska ”citronen” kvitten eller rabarber. Smaker som tång och rödbeta är ingen ovanlighet, inte heller fermenterade råvaror och alkohol infuserad med örter.

Bartender häller upp en drink i bar.
På cocktailbaren Gimlet Nordic skakas drinkar på kvitten, rödbeta och rabarber. Foto: Karin Wimark

3. Herbarijis

Takbar i city

Ovanpå Rigas moderna galleria ligger en takterrass med cocktailbar som i sin tur ligger i ett gigantiskt växthus. Herbarjijis har öppet året runt och bjuder på drinkar inspirerade av naturen.

4. Jackie Bar

Som ett lyxigt tåg

I det nya boutiquehotellet A22 i Rigas ambassaddistrikt ligger baren Jackie – döpt efter legendariska presidenthustrun Jacqueline Kennedy Onassis, vars make John F Kennedy besökte denna byggnad 1939. Då låg den amerikanska ambassaden här. Jackie Bars blänkande mahognyliknande väggar, tunga gardiner och dovt färgade sammetssoffor för tankarna till ett lyxtåg. Slå dig ner för innovativa cocktails i sofistikerad miljö eller kom för afternoon tea i modern tappning.

5. Space Falafel

Hippast i stan 

Rigas bästa gastrobar Space Falafel serverar streetfood från mellanöstern och kreativa drinkar på mezcal och fräscha lemonader. Kliv ner i en välkomnande vardagsrumsmiljö en halv trappa ner från gatan, med möbler från vintagemarknader, antikvariat från världen över och konst från Tel Aviv. Emellanåt snurrar DJ:s skivor med hiphop och funk och den avslappnade stämningen får en av vilja stanna länge. Håll utkik: snart öppnar de naturvinbaren Truffle Pig inspirerat av svenska Punk Royale.

Bartender silar upp en drink i cocktailglas.
Vardagsrumskänsla hos Space Falafel som snurrar skivor framåt helgen. Foto: Karin Wimark
Personer sitter vid ett bord och pratar och dricker vin.
De flesta möblerna kommer från vintagemarknader och antikvariat världen över. Foto: Karin Wimark


Text: Karin Wimark • 2023-05-14
LettlandRestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top