Annons
Annons
Smala gränder, solsäkra stränder och restauranger i toppklass, Malta är en favorit för resenärer som vill ha valmöjligheter. Foto: Getty images

Smala gränder, solsäkra stränder och restauranger i toppklass, Malta är en favorit för resenärer som vill ha valmöjligheter. Foto: Getty images

Malta

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta

Lilla Malta har mycket att erbjuda för den som söker kultur, historia, gastronomi och fina stränder. Missa inte underskattade huvudstaden Valletta och grannön Gozo!

Text: Jonas Henningsson • 2020-08-04 Uppdaterad 2021-06-23

1. Comino 

Pittoresk pytteö

Från Cirkewwa på norra delen av huvudön går båtar till den lilla näpna ön Comino. Den pyttelilla polisstationen bemannas av en enda polis och ser väldigt malplacerad ut därute på ön. Strax intill ligger det kanske största dragplåstret, Blå lagunen, dit dagsbesökare vallfärdar för att bada under högsäsongens soldränkta månader. När de dragit hem härskar det karga men fina lugnet över Comino. Men samma upplevelse får du om du åker till ön på våren och hösten, och då är du ensam med den vita sanden och det genomskinliga vattnet som är perfekt för snorkling och långa simturer. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Trots sin lilla mängd invånare har Valetta mycket att erbjuda den som söker trevliga barer och restauranger. Foto: Getty images

2. Valletta 

Stor småstad

En av Medelhavets mest intressanta städer uppfördes 1566 av Jean de Valette, stormästare av Malteserorden. Men det som kanske förbluffar mest med Valletta är att staden är ett koncentrat av allt man vill ha på en cityresa. Här finns förvånansvärt många riktigt bra restauranger, trevliga barer, shopping och historiska hotell, trots att det bara bor 7 000 människor i staden (men under sommaren väldigt många fler). Bäst är Valletta på kvällen när gatorna får liv och solen kastar långa, förföriska skuggor över de majestätiska husen. 

 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Romantiska Mdina. Foto: Getty images

3. Mdina 

Magiska gränder

Maltas gamla huvudstad är magisk med sina honungsfärgade byggnader och snirkliga gator och gränder. Jag älskar att gå runt i smågränderna i de delar av staden som nästan känns övergivna och låta fantasin få fritt spelrum. Flera bra museer och utställningar finns innanför väggarna, liksom ett par riktigt bra hotell och restauranger. Missa för allt i världen inte katedralen och tortyrmuseet Mdina Dungeon. Utsikten från stadsmuren är finfin dessutom. Precis intill ligger Rabat som var del av samma stad, Melita, fram till 870 då stadsmuren byggdes som skilde de två systerstäderna åt. Där kan du besöka den romerska villan och St Pauls katakomber, gravkamrar som användes fram till 400-talet f Kr. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Fiskelycka i Marsaxlokk . Foto: Getty images

4. Marsaxlokk 

Bildskön hamn

Marsaxlokks fiskehamn sparar jag alltid till sen­eftermiddagen. Då är fiskebåtarna varmt upplysta av solen, fiskarna plockar med näten och har tid över för småsnack. Efter promenaden väntar ett besök på någon av fiskrestaurangerna i staden. Färgstarka tungvrickarbyn Marsaxlokk är också bra att besöka på söndagsförmiddagar då det är kul att driva runt på den soliga marknaden. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Grönska och harmoni på Gozo. Foto: Getty images

5. Gozo 

Maltas lillasyster

Den mindre ön Gozo är charmigare, grönare och lugnare än sin storasyster. Här hittar du några fina vingårdar, fantastiska badvikar, dramatiska klippformationer och äventyr som räcker till för många besök. Allra bäst är Gozo på tidig höst då besökarna är få och sommarvärmen dröjer sig kvar och man har ön nästan för sig själv. Ett av de finaste kustavsnitten ligger vid Dwejra. Här har havet skulpterat en räcka sagolika mastodontklippor. San Blas Bay i närheten är en annan favorit på Gozo. Väldigt klart vatten, perfekt för snorkling. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Blå lagunen är favoritstranden, men Malta har många turkosblå alternativ. Foto: Getty images

6. Ghajn Tuffieha

Snygg strandfavorit

Många känner till Golden Bay, men det bättre och lugnare alternativet i närheten är Tuffieha Bay som man når från en parkeringsplats och sedan nedför en serie trappsteg. Väl nere på stranden möts man av ett härligt vatten och en snygg, hästskoformad sandremsa som är flankerad av ett imposant vakttorn som uppfördes 1637 för att skydda staden och öborna. 

7. De tre städerna och Hal Saflieni

Historisk upplevelse

De tre städerna har spelat en viktig historisk roll för Malta. När Valletta grundades 1566 förlorade de något av sin storhet. Idag är det ett område med museer och palats som är både roligt och spännande att utforska. När du är här ska du inte missa en av Maltas märkligaste och mäktigaste upplevelser: att stiga ner i underjorden i Hal Saflienis nekropolis som upptäcktes vid utgrävningar för drygt hundra år sedan. Tyst, stilla och fuktigt är det när man vandrar runt bland de 5 000 år gamla gravarna. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
Det världsarvslistade templet Hagar Qim. Foto: Getty images

8. Hagar Qim och Mnajdra-templen 

Världsarv med utsikt

Två imponerande förhistoriska platser du inte ska missa är Hagar Qim och Mnajdratemplen. De Unesco-listade världsarven ligger spektakulärt på en höjd med utsikt över Medelhavet. Vibrerande i soldiset ser man också den lilla ön Filfa. Templen är uppförda med solen som riktmärke, vid soluppgång under vissa tider av året lyses exempelvis altaret upp inne i Mnajdra. Civilisationen som uppförde templen dog ut utan att någon förklaring har hittats. Här ute är det ofta stekhett, så glöm inte solhatt!

 

9. Victoria 

Mysig utflykt

Charmiga staden Victoria på Gozo kan man inte få nog av. Kanske är det den praktfulla arkitekturen, de många små fina butikerna eller de sorliga kaféerna och restaurangerna. Eller den lantliga, loja stämningen. Området här har varit bebott sedan den neolitiska perioden (yngre stenåldern), vilket i sig är en svindlande tanke. Själva den moderna staden med citadellet uppfördes dock under medeltiden. När dagsbesökarna drar hem till huvudön igen är det som om Victoria växlar upp och blir ännu mer tillmötesgående. 

Våra 10 bästa tips på solsäkra Malta
I Valetta finns många toppkrogar att utforska. Foto: Getty images

10. Rogantino’s 

Lantliga smaker

Maltas kulinariska uttryck har formats av nÙ?rheten till havet förstås. Men också av de många kulturella influenser som ön fått genom historien. 

Inne i Valletta kan du spisa på moderna toppkrogar, men det är inte riktigt därför jag dras till ön. Det är det lantliga köket som lockar. En riktig höjdare är familjerestaurangen Rogantino’s som är gömd långt inne på ön i lilla byn Landrijiet. Ge inte upp, när du väl hittat hit kommer du att älska både stämningen och maten. Det mesta är bra och välgjort, särskilt sopporna, grisen och lammet. Bra vinlista. 

Il Palazz Lahmar, Landrijiet

10 lugna favoriter på magiska Ibiza

10 höjdpunkter på Brac & Hvar

Charmiga byar och sköna stränder – 10 favoriter på Kreta


Text: Jonas Henningsson • 2020-08-04
MaltaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top